Berba kupina 2011. i da li ce je upste biti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svim proizvodjacima kupine!

Mislim da cu zrelih imati za 7-10 dana... a sto se tice cene u mom kraju imam informaciju da ce biti od 40-60 dinara...
Dobro je rodila, mogu da vam pokazem i slike...ali ne znam kako da ih postavim...

Ja sam danas obrao cacanku na dve parcele, ukupno 122 kg i sasuo u bure.. Sanatna je od sunca, ozegotina kolko hoces... Jedan kupinjak izgleda kao da je poliven kljucalom vodom. Drugi se nekako drzi, a torn fri je fantastican, samo tamo nece biti zrele do avgusta... Cene nema, a svi primaju... To ima samo u Srbiji i nigde vise na belom svetu...

Danas sam podbrao nesto kupine koje pretvaram u sok a 2 kace od po tonu sam spremio ako zahebu cenu,naravno da preuzimaju u hlanjace a cena ce biti kad napune 40% kapaciteta kao i prosle god. Naravno kao i svake god uvek ima nekoliko budala koji odma trce u hladnjace kao ovnovi, ja bogami Ne i ne, trpam u moje kace dok ne cujem cenu. Pozdrav za sve pametne ljude koji dele moje misljenje

Poslednja izmena od urednika:
Kod mene je kupinjak u ravnici, tako da ce kasnije stici za branje od onih koji su na brdu. Sto je i bolje...zbog ovih vrucina...a i neutvrdjene cene.
evo ukapirao sam kako da postavim slike...resenje mi bilo ispred nosa...ovo su slike od 03.jula...
13ygp53.jpg
[/IMG]
13ygp53.jpg

2cys0ut.jpg

Poslednja izmena:
Jos malo i kaca je puna,kako ja vidim ce ima vino i rakija na pretek. Ovi lopovi i dalje cute

Nema osuncanost tokom celog dana. Ta osuncanost takodje utice na kasnije prolecno kretanje pupoljaka...Takodje vecina proizvodjaca na brdovitim terenima nema sistem za zalivanje, sto utice na brze sazrevanje...(ali u mom slucaju postoji veca opasnost od mrazeva)

Nista novo ni u Macvi,cujem da je otkup poceo ,ali na otvoreno-bez cene.
Ja sam danas probirao i odmah je preradjeno u sok i slatko.;)
Navodno cena ce se znati u ponedeljak,ali koji videcemo?
A sto se tice kasnjenja,kod mene malo kasni,oko 15-og mi je ranijih godina pocinjalo veliko branje,a sada nece za bar 5 dana.
Kako vam kupine podnose ovo tropsko sunce?

PETRE ti ili imas pogresnu sortu ili nesto drugo nije u redu te argumente koje si ti izneo nemaju nikakvu podlogu da bi bile oprevdane posto je sasvim logicno suprotno od tvojih stavova jer ja gajim borovnicu i za razliku od ovih iz visih predela meni stize mesec dana ranije a u pitanju su iste sorte,,mislim da ne pije vodu ta pricao suncu i mrazevima posto nema logike.pozzz

Provac u pravu si, to je neka japanska kupina cim kasni. Naravno salim se nece pera da zameri

Javljam vam kad budem imao prvo branje. U svakom slucaju kasni u odnosu ranije godine... :) Na kraju, bitan je rezultat...a sad da li kasni ili ne...i kome...nebitno je...Valjda ce neko izaci sa nekom cenom...sto je svima u ovom trenutku najvaznije. Inace, Japanci su poznati po tacnosti, a ne po kasnjenju :) - kupina je nasa...:)

I kod mene kasni cacanka, do sad sam prve kupine brao pocetkom meseca,a ove godine tek sutra krecem sa branjem,ali to je mislim bilo zbog vetra i visokih temperatura ove godine.
Inace cuo sam da sutra Tamis izlazi sa cenom,a onda ce svi ostali da prate.Samo nisam cuo koliko ce biti,ja se nadam 30 dinara pola kile ::novac::

Poslednja izmena od urednika:
tornrei stize kasnije od cacanke a ako je kupina dosta djubrena azotnim djubrivima ili prihranom hoce da debelo zakasni i ponese veliki rod ali nece da zri, meni je tornfri i jos ne stize sto je mozda i dobro
sto se tice ovih sto trpaju u kace mora da kazem da su to neki mnogo bogati ljudi cim nece da prodaju
meni je bitan svaki dinar pa koliko bude, sto bolja cena to bolje :)

nije to nista strasno sto kasni kupina par dana a razlog nije ni osuncanost nego je problem bio u tome sto je u fazi cvetanja bilo hladno i kisovito gde je kupina zakasnila sa cvetanjem i sto se na kraju logickmi odrazilo na vreme sazrevanja.. inace gledah rhmz i po njihovim najavama vec sutra uvece kisa i sledece sedmice nestabilno sa kisom. strepim da sutra ne bude oluja ili grada jer posle ovih vrucina moze svasta da se pojavi. sto se cene tice u macvi razlog ne objavljivanja cene je taj sto se ceka pancevacka hladnjaca da iznese cena jer nam je dobro poznato da oni diktiraju cene svih voca. sumnjam da ce se sutra znati cena vec po mom misljenju tek mozda oko srede kada krenu ozbiljnije berbe. imam nesto zrele ali tto cu u subotu da odberem i bacim ( nema mnogo mozda 10-ak gajbi, jer necu da im predajem dok ne kazu kolika je cena, a da ih berem u sokove i da pravim vino i to mi se ne ispalti jer treba ulagati u secer a para hvala bogu nema nigde. dovoljno je sto svaki dan ulazem benzin za mmotor za navodnjavanje i naftu za traktor da vucem prokletu vodu koja mi se vise pope na glavu
@xsale nemoj se nadati ceni od 30 din. nadaj se malo vecoj inace za 30 din mogu samo da uzmem makaze i da krenem sa ranijim secenjem i vadjenjem stare.

Nemanja... Ja nikad nisam rekao da necu da prodajem kupine, naravno da hocu ali bez cene i kao ovih godina sa losom i mizernom cenom necu. Naravno da trpam u kacu ali trpam koje imaju ozegotine i sitne ,1 klasa ide na pijac na 100din, trpacu u kacu i na pijac sve dok ne cujem odkupnu cenu. Ako bude dobra prodavacu hladnjaci ali tek kad cujem cenu, a ti ako ce da nosis na nevidjeno pa da te posle obraduju sa 20din nosi bre koj ti brani davaj i na 10din ako ti toliko zapelo da se drugi bogati na tvoja ledja.

Poslednja izmena:
Na jednom otkupnom mestu u Zminjaku 50 dinara kupina,danas ce se znati cena svuda posto izadje Pancevo sa cenom,pretpostavljam da samo moze biti isto ili veca,ja se i dalje nadam da ce biti 60 kako su pricali pre nekoliko dana.

xsale javi kada god budes nesto saznao. pretpostastavljamda ce pancevacka izaci sa 60 ako je u zminjaku 50. sanse su da bu8de 60 u pancevackoj 80 posto i ta cena je realno i lepa cena..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh