Benzinska kosacica

@grabik

Ајде да већ једном ставимо тачку на ову тему.
Ти си запео за цијену, да је прескупо и слично, а цијена уља је занемарива ставка у експлоатацији сваке машине без обзира да ли се ради о пар децилитара за косилицу или 150-200 литара за трактор. Машини која се редовно користи и која се сваке године бар неколико пута отплати може се обезбиједити бар тих пар замјена уља у току сезоне (код мене 2-3 пута годишње, односно на сваких 50 сати рада). Да ли ћу потрошити 30 марака за двије литре уља или 15 за 1.8 литара у мањем паковању је небитно ако ће машина радити без грешке онда кад мени треба.

Што се тиче тога да ниједан произвођач не препоручује синтетичко уље 5W30, ево препорука за машине које ја користим.

Просто, покрива све температуре које покрива и SAE30, али је опсег на нижим температурама већи, машина пали на први потез ужета и одма ради како треба. Знам да ће опет кренути прича како се коси углавном на вишим температурама, али ја косим кад имам времена, не кад су прилике идеалне. Није ни то често (5-6 пута годишње), али нећу због пар марака уштеде да се нервирам тих неколико дана.

Slazem se ako neka ima mukte 5W30 , neka sipa nista kosilici nece biti ali ekonomski je neopravdano sipati tako skupo ulje.

Neće od dede da naprave mladića, ali će se deda mnogo bolje osećati i biti sposbniji za mnoge stvari. Među našim ljudima pogotovo po selima važi neko ubeđenje da je vežbanje za mlade ljude, kao i sport. Obično na starije ljude koji treniraju po selima gledaju kao da su opaljeni.
ja sam danas istrcao 10km i vozio bicikli 30km...u pravu si da se čovek koji i trenira bolje oseća.

Poslednja izmena:
ja sam danas istrcao 10km i vozio bicikli 35km...u pravu si da se čovek koji i trenira bolje oseća.
Molim !?! Po ovoj toploti? Koliko godina imaš? Pa nije bre ni čudno što imaš problem sa leđima. :ROFLMAO:

Ako je tačno ovo što si napisao to znači da si u izuzetno dobroj kondiciji. E sad, izgleda da preteruješ. Pogotovo bajs. Poznato je da biciklisti imaju problem sa leđima zbog neprirodnog položaja u kome se kičma nalazi tako da bi ti one vežbe i te kako značile.

Ali znam da je teško ubediti ljude koji aktivno treniraju. Jedan moj drugar baš biciklista možda nije baš pro, ali tu je.
Skup trkački bajs, odelce ono biciklističko, cvidže i piči lik ture 80 km. Plus teretana manje više redovno. Lik 86. godište, trbušnjaci mu se nadziru (pogotovo u leto kad se sredi da izgleda dobro :)) ali žali se na probleme sa lumbalnim delom kičme.

Ja mu pošaljem ove iste vežbe. Verujem samo da je iskliktao video na brzinu i kaže mi kako to nije za njega jer on trenira u teretani, vozi bajs itd...
U suštini vidim da lik konta da su to vežbe za neke penzionere koji imaju velikih problema sa kičmom i teško su pokretni.

Pokušao sam da mu objasnim da te vežbe lako mogu da se prilagode njegovim fizičkim mogućnostima, da ljudi koji su u bolovima ili dosta stari verovatno ne mogu da ih rade... Ali ne on ima svoje u glavi i verovatno je nastavio da tera po svome bez da je ikad probao vežbe.

Nisam uspeo da mu objasnim da se skoro sa svim vežbama koje se rade u teretani pogađaju drugi mišići i tetive i da mnoge od njih deluju kontraproduktivno na pravilno držanje lumbalnog dela leđa i stanje kičme uopšte. Pogotovo ako se tome doda vožnja biciklom.
Verujem da danas ima jako malo profesionalnih biciklista koje ne rade redovno ovakve ili slične vežbe za donji deo leđa.

I da ne odem baš totalno u off. Ova trava sad ni da je kosiš ni da je ne kosiš. Sve neke tanke izbile mestimično. Neka padne bre kišurda pa da kosimo travu ko ljudi. A da suncokret i soja krenu! ;)

Poslednja izmena:
@dusanboss 51.g. zanimljvo je da su mi sve hronicne povrede uglavnom od poljoprivrede, pa sam vremenom naučio da smanjim gas, sad radim samo koliko mora i mogu.

nisam primetio da je bilo vruce :)

@j00j4nt200
Ја би направио неку мању рампу за утовар коју можеш лако убацити са стране. Комад плоче попут оне за шаловање и одговарајућу закачку да не бјежи (уклопиш је са том фабричком гдје се браве врата).
Uspelo je, hvala 👍 Kosilica ima rucku za nosenje napred i prilično velike tockove pa je dovoljna i uža daska-rampa uz pridrzavanje. Probao posle da upalim, pali bez problema.

Pozdrav svima,

Laik sam za poljoprivredu, ali evo sada imam neku zemlju koju bih voleo sam polako uredjivati. Vec neko vreme prelamam sta uzeti da se pokosi ~7.5 hiljada kvadrata zemlje. Nemam neke preterane uslove za cuvanje masinerije pa shodno tome i limiti.. a nekako mi zao svaki put dati pare da mi drugi pokose.

Teren je na blagom nagibu, recimo oko 8-10 stepeni, doduse jedan deo je fino zaravnjen pa onda ide pad. Nemam bas gde cuvati neku vecu masinu a i nemam prikolicu tako da samo na krov ili u gepek (Dacia Stepway). S tim u vezi, svasta sam nesto gledao pa rekoh da pitam za misljenja:

- Neko mi preporucivao koze.. ne mogu to raditi jadnim zivotinjama, niti ih imam gde cuvati gore. Bar ne jos
- Ceona kosacica - Cini se samo da dosta trese, ali da bi mogla da sa ubaci u gepek kada se skine noz i eventualno rucke da se preklope da moze stati. Doduse, ona pravi vise otkos, s kojim onda nemam sta raditi sem da trazim nekoga u komsiluku ako im treba za zivotinje
- Trimer - Trenutno sam misljenja da bih se bas naradio da sve trimerom kosim. Kuci imam jedan elektricni od tipa 1200W koji trese ko lud, ne znam da li noviji trimeri neku drugaciju konstrukciju pa da manje prenose te vibracije
- Trimer na tockovima - Video sam neke jace modele, koji se cine da mogu mozda odraditi posao, ali koliko sam razumeo problem je sto su to cetvorotaktni motori te nisu pogodni za rad na terenu pod nagibom iako bih mozda mogao da ih teram gore-dole duz blazeg nagiba. S tim u vezi, zna li ko ista o njima i da li ovo cudo [na prvi pogled kinesko a kao "brendirano"] moze odraditi taj posao - FARM powered by wurth Motorna kosilica na niti 560mm FLM22VT [Da ne kacim sada link, i promovisem sajtove]. Ova je otprilike 30 hiljada, a video sam jednu mnogo jacu od ove, tipa mozda i 100 000 da kosta, ali opet ista metodologija.. ali barem mogu naci makar neke recenzije za nju ali ne i ovu jeftiniju.
- "Mulčer" - Ovo cudo bi moglo odraditi sav ovaj posao, ali mislim da ga ne mogu spakovati u gepek, a i skupo je
- Neku "standardnu" benzinsku kosilicu.. ako ima smisla terati na toliko povrsinu
- Rucnu kosilicu pa terati danima napred nazad, kardio vezbe haha

Ne bih nista na akumulator trenutno, mislim da mi se ne isplati jer ionako na placu trenutno nemam struju a i nemam drugog alata koji vec koristi baterije pa da uparim.

Ako imate kakvih saveta, nekih vaših primera.. bio bih vam zahvalan

Ne vidim prednost te na niti spram ove sa nozem klasicne kosilice,pogotovo ako ima nekih debljih korova,jedino zbog kamenja i panjeva ako ima.Ta ceona kosilica ti je po meni dobar izbor ako nadjes nesto polovno ili neka kosilica za travu slicna ovim kod gradskih cistoca isto polovno nesto starije,to ima snage i kosi sve na sta naidje.Ovo sve ostalo je vise mucenje ,trimer na tu povrsinu,neka hvala ,bilo sta na baterije mozda za jedno 50 godina kad bude nuklearnih baterija pa da mozes raditi ko covek a da ih ne punis milion puta za tu povrsinu.
Samo opet nzm gde ces to ugurati u gepek auta,tu jedino kosilica obicna bi stala.Ovde ljudi pisu dosta o povrsini kosenja kod kosilica,licno mene zabole sta pise za koju je povrsinu,teras je i koristis dok ide i to je to.Nece trajati 10 god ,trajace 5-6 ,tipa ako je koristis za vece povrsine,pa sta.

Nazad
Vrh