Beli luk

Kakva je računica sa toliko uloženih para? Mislim da li si barem minimalno u plusu?

Tapatalkkal küldve az én Redmi Note 7 eszközömről

Sad kad ja kazem da je to skoro 10 puta spartano izgleda mnogo ali kad nema trave i kad na 5m2 ima 10 travki koje bukvalno samo nogom malo gurnes ona se iscupa iz zemlje onda spartanje ide jako brzo. Dva coveka urade sve za 3-4 sata

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kakva je računica sa toliko uloženih para? Mislim da li si barem minimalno u plusu?

Cena luka prosle godine 200-250 din kilo,covek otkupljuje koliko god imam. Kostanje radnika do sad je manje nego prosle godine a imam duplo vise, kasnije kad dodje ciscenje luka hvala Bogu ima nas mozemo to stici da odradimo pa radnika onda i nema skoro. Ja sam poceo sa semenom koje sam kupio za 100e nisam odma kupio za skoro jutro. Sta znam, da ne podvlacim crtu pre kraja, ali eto prosle godine je bilo zarade a luk katastrofa i plus grad ga tukao.

Ja sam počeo sa 240€. Toliko sam dao za seme i sad polako svake god povecavam površinu tek na jesen ću stići da posejem 1kj. Sretno

Bravo Nikoli, tako se radi povrce. Svaki dan si na njivi, ako ne radis onda obilazis, i kad obilazis moras pocupati makar 20 najvecih korova. Oni sto misle da ce raditi luk sa dva tretmana herbicidima i da ce sve biti kao na tvojoj slici grdno se varaju.

48333db1396c738ce6c9232814d07746.jpg

Spartanje je za ovu godinu zavrseno, pocelo je kopanje, luk je vec veliki i zatvorio je redove pa spartac lomi lisce. Inace ovo je jedan od vecih korova, necu da kazem kojom brzinom ide kopanje ali za sl godinu moja preporuka obavezbo stomp.

48333db1396c738ce6c9232814d07746.jpg

Spartanje je za ovu godinu zavrseno, pocelo je kopanje, luk je vec veliki i zatvorio je redove pa spartac lomi lisce. Inace ovo je jedan od vecih korova, necu da kazem kojom brzinom ide kopanje ali za sl godinu moja preporuka obavezbo stomp.

Druze vidim da su kod tebe listovi bas tamno zeleni,sa cime bi preporucio da se oprska preko lista da bi listovi malo ozeleneli? Kod mene se suse vrhovi..inace luk dobro izgleda,stavio Sam mu I kap po kap Ali ti vrhovi I dalje takvi..
a10fea23606c6ff7ae6321af16a2e918.jpg
b7fe913dd3ee103921b900d53a5fcf15.jpg

Послато са Moto C Plus помоћу Тапатока

[QUOTE="Markoni1985, QUOTE]

Kod mene je bila varijanta da ima dosta stajnjaka i da ima dosta map-a pa sam time vodjen dok je bilo dosta vlage isao sa preparatima koji povecavaju lisnu masu, Epin, Cirkon, Bacilomix... da sto vise usvaja toga sto vec ima u zemlji, onda kad su biljke dosle u dobru kondiciju onda sam dodao preparat na bazi bora, generalno luk voli bor pa sam na tome potencirao jer ovo drugo sve ima.. pa sad navodnjavanje da opet krene da usvaja i onaj azot iz zemnje sto sam bacio u vidu an-a. E zuti listovi, mozda zbog plemenjace, mozda zvog manjka vode, mozda bog azota ako je isla prihrana ureom. Kasni kad udjem u kucu videcu bolje slike ali deluje da je ok luk samo malo vode i eto tog bora ako si vec bacio sve ovo drugo navedeno. Ako nisi onda prvo probaj epin, cirkon, pa posle bor.

[QUOTE="Markoni1985, QUOTE]

Kod mene je bila varijanta da ima dosta stajnjaka i da ima dosta map-a pa sam time vodjen dok je bilo dosta vlage isao sa preparatima koji povecavaju lisnu masu, Epin, Cirkon, Bacilomix... da sto vise usvaja toga sto vec ima u zemlji, onda kad su biljke dosle u dobru kondiciju onda sam dodao preparat na bazi bora, generalno luk voli bor pa sam na tome potencirao jer ovo drugo sve ima.. pa sad navodnjavanje da opet krene da usvaja i onaj azot iz zemnje sto sam bacio u vidu an-a. E zuti listovi, mozda zbog plemenjace, mozda zvog manjka vode, mozda bog azota ako je isla prihrana ureom. Kasni kad udjem u kucu videcu bolje slike ali deluje da je ok luk samo malo vode i eto tog bora ako si vec bacio sve ovo drugo navedeno. Ako nisi onda prvo probaj epin, cirkon, pa posle bor.

Ja stajnjak nisam bacio..samo map jesenas,I onda an I pre dve nedelje kan..radio Sam mu dve zastite od plemenjace prvo acrobat posle ridomil I neki insketicid za muvu dva puta..jedan deo Sam oprskao sa epinom Ali nema nekog boljitka..jedino Taj bor Jos da probam ako nije kasno..Ali mislim da mu fali kisa, jedno 20 litara

Pred usev na jednoj parceli beli luk na drugoj kukuruz slike ove poslednje su sa te druge parcele. Baceno oko 300kg map-a pred tanjiranje, tanjirano 4 puta sa teskom tanjiracom, 3 puta predjeno roto drljacom dubina obrade na max 25-30 tako nesto. Sadjeno masinski sa automatskom masinom sa kasikicama. Posle toga ide stomp.( kolicina regularna, po preporucenoj dozi sa ambalaze.) upaljeno navodnjavanje oko 15L m2. Pocerkom godine 120kg an-a baceno posle toga je islo cupkanjr trave gde ima gde je stomp propust napravio. Spartanja nisam siguran kad su isla ali recimio do druge prihrane je bilo jedno 4. Onda druga prihrana 150kg an-a i jos jedno 5 spartanja do sad. Protiv bolesti, balear(1l) i protiv muve gestical (50ml) i epin kao prva prihrana.. druga prihrana preko lista ide na bazi bora bor-max 0,5 kg na malo manje od 1kj. I zbog neke lukove larve je isao Exitel. Treca prihrana Bacilomix.. Gledam slike kolega koji su prskali sa bonacom i drugim preparatima. Tako je isto bilo kod mene prosle god. i jos gore.. tad sam rekao sam sebi da ako dodjem u situaciju da tako zapustim njivu jedini preparat je TOTAL sa kojim cu da prskam. Za ovu nasu povrsinu malo manje od 1kj sestra sa dva radnika oplevi sve za 5 sati sa pauzama i ruckom, nisu brzi nego je trava jos u razvoju 2 ili 4 lista i tad se cupka sa dva prsta i to cela a ne pola da ostane.. ako sam nesto zaboravio dopisacu ili ako nekog jos nesto zanima a nisam napisao nek pita !

Hvala na odgovoru, samo mi reci zasto toliko MAP-a u osnovnom djubrenju, da li si radio analizu pa imas malo fosfora ili mu bas treba puno fosfora. Posto vidim da struka kaze da se forsira vise kalijum. I zasto AN a ne KAN-a.
Kako si zadovoljan sa automatskom sejacicom, kako je posejala.Na slici izgleda lepo ali opet ti znas kako je, a kako bi bilo idealno. Radio sam ga na manjim povrsinama i sejao rucno ali na jesen bi trebalo da radim za jednu firmu (siguran otkup) ozbiljnije povrsine pa ne znam da li da ulazem u masinu ili da placam radnike, sta je tvoja preporuka. I koliko je ako znas prinos manji i da li je manji sa masinom.
E da, posto kazu da se posle stomp-a ne sparta i ne dira zemlja a ti si vidim spartao puno puta?
Hvala ti svakako.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, samo mi reci zasto toliko MAP-a u osnovnom djubrenju, da li si radio analizu pa imas malo fosfora ili mu bas treba puno fosfora. Posto vidim da struka kaze da se forsira vise kalijum. I zasto AN a ne KAN-a.
Kako si zadovoljan sa automatskom sejacicom, kako je posejala.Na slici izgleda lepo ali opet ti znas kako je, a kako bi bilo idealno. Radio sam ga na manjim povrsinama i sejao rucno ali na jesen bi trebalo da radim za jednu firmu (siguran otkup) ozbiljnije povrsine pa ne znam da li da ulazem u masinu ili da placam radnike, sta je tvoja preporuka. I koliko je ako znas prinos manji i da li je manji sa masinom.
Hvala ti svakako.

Ove godine sam slusao savete jednog coveka sto se verovatno i ceo zivot bavi sa povrcem pa i sa belim lukom. Mozete ga naci i na yt ima dosta snimaka o njemu. Beli luk iz Kleka i iskocice vam sigurno. E sad, masinski sigurno 20-30 posto manje ali ja sam probao ove godine da uradim sve pa cak i vise nego sto treba da bi masinski stigao rucno sadjenog pa mozda i prestigao. Ima u blizini posadjenog i rucno ali bez navodnjavanja i bez toliko spartanja i okopavanja. Tamo je vise islo sa primenom herbicida i to mozda vise puta. Verovatno i prihrane preko lista manje . Provericu rezultate ako budu bili voljni da podele tu informacuju. Masina je odlicna cak je i razmak dobar ali koncentracija radnika sto kontrolisu kako lopatice nose cenove nekad opadne pa onda nosi i po dva ili ni jednog. To moram da resim dal jos manjom brzinom ili nesto drugo nisam jos odlucio, generalno to nije velik problem ali treba teziti sto boljem i kvalitetnijem uradjenom poslu. Troskovi radnika su verovatno ogromni,ovde kod nas su pravili i neke platforme sa nekim ulagacima pa radnici sede, leze, cuce i tako sade luk. Mislim da je masina odlican potez samo sve pred uslove treba ispuniti i naci dobre ljude da sede iza i prate kako idu cenovi

I opet hvala, kad pomenu brzinu kod setve, kojom brzinom si sejao, ( npr. 539 druga spora ili 3-4 kmh i sl.). I cime spartas, traktorom ili rucno i kakav ti je spartac.

I opet hvala, kad pomenu brzinu kod setve, kojom brzinom si sejao, ( npr. 539 druga spora ili 3-4 kmh i sl.). I cime spartas, traktorom ili rucno i kakav ti je spartac.

Kad su krupni cenovi da stane samo jedan u kasikicu isao sam 3 spora malo gasa imt 549 a kad su sitni 2 spora bez gasa i izgleda im je brzo, to tad nisam znao vec kad je niko. Ja kad pitam kako ide? Oni kazu : ide super. Ali opet ok je sve, ja sam zadovoljan sve je odlicno. Nije ni lako pratiti toliko malih kasikica i stici da se doda ili oduzme cen.
Spartao sam rucno jer generalno imam vremena i malo mozda i odmaram mozak posle radnog dana. A imam i neki spartac od repe pa mogu ga preraditi i probati. Mislim da bih mogao rucno jedno 1kj.

I jos jedno pitanje, vidim svi sejete po 4 reda u prohodu a vidim da ima sejalica i po 5 reda, da li je mnogo 5 da ide na 20 cm jer je raspon zadnjih tockova na 539 104 cm, ili je bolje 4 reda na 25cm

I jos jedno pitanje, vidim svi sejete po 4 reda u prohodu a vidim da ima sejalica i po 5 reda, da li je mnogo 5 da ide na 20 cm jer je raspon zadnjih tockova na 539 104 cm, ili je bolje 4 reda na 25cm

Mozda je i mnogo, jer sad na 25-27 cm izmedju redova tesko se krece motika a spartac ne moze da prodje znaci na 20cm i pre bi zatvorio redove. Vidjao sam i sa 3 reda na tu situnu tockova.. 4 reda je verovatno neka idealna sredina

Evo par slika iz druge bašte, ovo je bez herbicida. 2puta spartano i sad ide čupkanje trave, nebo i zemlja razlika u dve bašte.. ali tu u ovoj nešto jede koren luka.. prskano jednom decisom i pre sadnje bačen galation, nema puno ali ima svakom redu koji su pojedeni.poslednje tri slike
ee1245417c28818e4b88e0ca69fb3b52.jpg
8394bf22d396825ebfb4d798440be9c8.jpg
cc9953c68ed7edfe0c074e89f3dd781e.jpg
3b74baccc80f58a935f58c5214197336.jpg
d0d74793c3946177948bddcc76be10c3.jpg
9e86ce1544313879454ce71fd034f5b7.jpg

Juce okopan na brzinu,po neka travka,stomp dobro odradio posao..danas oprskan ridomil I yaravita 14:11:25..sa cime prskati od trulezi?
f931a83c12d2e96bae17150cac1f13b7.jpg
f9b70f639e3bef85bc54d099345efdd4.jpg
a3e2af5cd73dc92e4fd778fe87881a06.jpg

Nazad
Vrh