Evo da napisem sta je moja welgerica prezivjela od kada je kod nas. Mislim da je dosla iz njemacke sa 6 cifri na brojacu koji se ne resetuje, brojac se vec davnih dana raspao. Otac kaze da je imao tek prvi kvar kad je natukao preko 30000 bala , vodio evidenciju. Od tada mislim da je promjenjeno oko 5 garnitura nozeva, nekoliko kljunova petljaca i drzaca spage , jedan kompletni petljac sve lomljen , nekoliko diskova na njemu , mislim dva nosaca na kojemu su kljunovi i drzaci. Osovina petljaca jer se pojela. Inace je to stari redovno podmazivao. Na vilama pravljeni lezajevi i popravljane osovinice.
Drvenarija mjenjana na klipu kao i vinklovi sa strana na kojima seta klip. Vodilici gdje idu spage , pucale one opruge sto zatezu spage od zamora materijala. Pick up pretresani lezajevi , popravljao tokar.
Pojela ni broj se ne zna opruga od grablji , volana bicikala , cigli kojekakvih kolaca itd.
Jedne godine je zakacio noz za kontra noz i to na jedno 650 obrtaja kardana, otac je mislio kad je presa skocila u zrak i digla se prasina da je kasikara pukla u njoj, svi sigurnosni stiftovi su popucali a kompletan kanal za bale se iskrivo za jedno 10% od ose. Sve smo vratili macolom od 5 kila.
Nekoliko puta zaboravljeno da otvori poklopac na izlazu iz prese koji drzi lanac a presano, iskrivila poklopac, morali traziti po njivi drvo da u rikverc traktorom upremo u drvo da nekako otkacimo lanac sa poklopca.
Ove godine je kod presanja slame otpalo citavo celo klipa kompletno sa nozem i vijcima(zamor materijala) koje je uredno presa zavezala u bali i jos nabalirala 500 bala dok nije kod istovara ispalo to celo sa nozem van iz bale , pa smo onda na njivi provjerili i ustanovili da je od nase prese, nije se na balama ni vidjela razlika, malo vise iskrzane jer nije bilo noza samo kontra noza. Sahranila njemacki kardan a takodje i isabala izlaz kardana imt sa kojim najcesce i radimo sa njom.
Jedan u selu je popresao kompletan motor od frizidera sa takvom istom presom (neko mu je namjerno ubacio pod sjeno na njivi) , koja us put radi i dan danas.
I onda neko nek kaze welgerice ne valjaju
.
Da ne zaboravim krivljene igle vise ne pamtim ni koliko puta, za iskrivljene igle mi treba 20-tak minuta na njivi da ih vratim u radno stanje , savijam ih na rudi od prikolice , one su jos original, i jedan petljac je original.