AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Trosi 2 do 3 litre vise na 100km od 2.0 d. To je npr 500 litara godisnje , oko 800e , za 5 godina 4000eura plus skuplja registracija.

Mislim da kod njega nema 2.0 d, vec 2,2 d.
Ali recimo da je coveku merak pa zanemarimo potrosnju i registraciju. Na sta obratiti paznju? Zaboravih da kazem da je restajling u pitanju.

Ja mogu samo kao korisnik da kažem koju, ne kao majstor...
Motor na otvorenom za šta je i predviđen u opšte ne troši mnogo, vozio sam 320cdi što je 3000 kubika sa nekih 200nak konja, bem li ga... Izuzetno lep zvuk za jednog dizela, i izuzetno elastičan motor, pravo uživanje za vožnju za nas penzionere...

Iz zezanja sinoć slikao, ovaj iza je taj 320,drugarov,ispred moj 220,razlika u potrošnji nekih pola litre do litru plafon... Tako da nije to strašno... Registracija je toliko koliko jbg, to ne možemo menjati...
Al da je lađa za uživanje, jeste, vredi svaki dinar više od 220...
Ja sam jutros platio 63k,a za 320 je oko 95k,

Iz zezanja sinoć slikao, ovaj iza je taj 320,drugarov,ispred moj 220,razlika u potrošnji nekih pola litre do litru plafon... Tako da nije to strašno... Registracija je toliko koliko jbg, to ne možemo menjati...
Al da je lađa za uživanje, jeste, vredi svaki dinar više od 220...
Ja sam jutros platio 63k,a za 320 je oko 95k,
Ma dobro je to...Samo nemoj da okrečiš kuću ko komšija preko puta. :ROFLMAO:

Mislim da kod njega nema 2.0 d, vec 2,2 d.
Ali recimo da je coveku merak pa zanemarimo potrosnju i registraciju. Na sta obratiti paznju? Zaboravih da kazem da je restajling u pitanju.
Od skupih kvarova na njemu gumice hladnjaka ulja. Nisu delovi tolko skupi vec ima dosta posla. Hladnjak ulja je ispod usisnih grana, a one su pak ispod turbine tako da mora sve da se skine.
U sustini treba racunati na jednokratan moguci trosak od 500ak eur da se sve uradi u jednom trosku, ciscenje usisa itd i onda si miran dugo. S obzirom na ozbiljan rad nema smisla raditi parcijalno nego sve u kompletu.
Mada s obzirom da su vec u godinama postoji solidna sansa da je to vec odradjeno i da nemas problema.
Drugi cest problem ali vrlo jednostavan za resenje je curenje ulja na kucistu filtera ulja. Trosak za 2 gumice celih 1200din plus rad, ja radim sam tako da nemam pojma kolko su ruke.
Lanac se mozda rastegne posle 300-400k km i zahteva zamenu. Nece pući bez upozorenja ipak je i dalje dvoredni, moras dugo da ignorises lupanje na hladnom startu da bi se nesto lose desilo.
Ostalo na tom motoru je generalno sasvim ok, ko i svaki drugi dizel ako nemas srece onda turbina dizne itd.

Moje licno iskustvo je da sem gumica kucista filtera ni sa jednim nisam imao problema, trenutno na satu 334 hiljada km.
Moj dugorocni prosek potrosnje je 9.0 - 9.5l na 100km. Mereno metodom čep-čep, zapisujem svaki litar koji sipam vec 20 hiljada km. S tim sto je meni 50% kilometraze kratke relacije do 10min i kreni stani grad sto ga bas ubije, tu ode i na 14l po bordu. Inace na otvorenom 7-8l u zavisnosti od stila voznje.
Tako da ako ti je vecina voznje na otvorenom uopste nije veliki potrosac, imao sam i 2.2 i on je bio tu negde, ali u gradu 2.2 trosi oko 2l manje u istim uslovima.
Registracija 72k din ako prelazi 20 godina. Razlika u odnosu na 220 CDI je 20k din godisnje.
Automatski menjac 7G tronic dugotrajan al nije neunistiv, dobro se provozaj i obrati paznju kako salta. Ako trza ili kliza bolje zaobidji. Zamena ulja u menjacu je od 150e (ako radis sam) do 300e(ispiranje na masini). Moja preporuka cim kupis auto ispiranje menjaca i onda na svakih 50k km menjas pola ulja (jer iz kartera mozes da ispustis samo oko 4-5l, a ostatak ostaje u Wandleru koji nema čep za ispust).
Dal sam mogao da uzmem 2.2 pa jesam ali ovo je ipak merak. Vozi se kao skroz drugi auto u odnosu na 220 CDI kojih sam se takodje navozao. 220 CDI je prilicno trom i bučan u odnosu na V6. U sustini sve je pitanje sta vise cenis, ako su ti bitni niski troskovi onda uzmi 220 CDI, jeftinija registracija i servis i nesto manja potrosnja. Prednost V6 je sto je mnogo lakse naci auto sa dobrom opremom i u dobrom stanju, kad sam kupovao auto prvo sam gledao 2.2, obisao nekoliko primeraka i nijedan nije valjao.

Meni ANTARA 2.0 cdti na otvorenom trosi 7-7,5😃 Tako da mi za 3.0 i 6 cilindra to ne deluje kao velika potrosnja.
Koliko bi vredelo platiti taj merc pod uslovom da je u boljem stanju, dobre gume, registrovan?

Oko 9 hiljada je nešto realno da je baš dobar, do 10 plafon... Ima i jeftinijih al šta im sve fali ko zna...
Ja lično sam svesno uzeo nešto jeftiniji ali potrošeniji auto, uložio određeniu količinu sredstava, došao do cifre koju bi dao za one top top NOV NOV NOV na oglasu, al nar znam šta sam uradio, i gde smem da krenem...

Pravilo je da ko želi polovno premijum vozilo kupuje po nekim drugim kriterijumima nego samo cena. U stvari ako gleda samo cenu sigurno je da je bacio i te 'male' novce.
Jer takav auto i onaj ko kupuje nov zna zašto ga kupuje: radi prestiža, da se pokaže i ostalo što ide uz to.
Ako je nov sadašnjih 70-80k€ neznam šta se može očekivati od takvog auta za desetinu te cene bez obzira što je punoletan.
Neka određena sigurnost bi bila da se nađe od nekog 'gospodina' sa urednom servisnom istorijom ali to se mora platiti.
Ja u takvu avanturu nikada nebih ulazio jer znam da bih bio u gubitku dosta novaca.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh