Automatizacija ZMAJ kombajna

To nisu pravi senzori već samo davači koji daju signal ukoliko pritisak ulja padne ispod određene vrednosti. Sa njima ne možeš meriti pritisak ulja (bar ovi za zastavina vozila). Postoje senzori pritiska ulja koji se koriste u Belorus traktorima i nekim ruskim automobilima (Lada - mislim) koji se priključuju direktno na sat za merenje pritiska.

Slažem se, ali takvu indikaciju već fabrički ima svaki motor. Mislim da je mariusb007 hteo da meri pritisak ulja kad već radi sa mikrokontrolerom...

Da ali onda pored standardnog meraca sto vec imas, moras da busis novu rupu da bi montirao jos jedan, nisam siguran kako bi to proslo...

Mislim da je bolje da se skine signal sa lampice, kada se upali da se aktivira alarm, to bi dosta pojednostavilo sistem

Nisam planirao meriti pritisak ulja,tu je fabricki sat koji to radi pa nema potrebe za tim. Meni je bitno da dobijem signal ukoliko pritisak padne ispod neke odredjene vrednosti, znaci cilj mi je da obavestim kombajnera sto je brze moguce u slucaju drasticnog smanjenja pritiska(pucanja creva).
Isto ova teorija vazi i za temp vode.

Mislim da lampice nisu dovoljne pogotovo za pritisak ulja,ukoliko teras motor bez ulja otprilike 1min moz da zariba pa dzaba ondah primetis lampicu..
Temp. vode ajd i moz da prodje 1-5min, ali ni sa ovim bi se ja ne bi igao.
Delimicno slican sistem, ali naravno mnogo prostiji,radio sam pre nekih 5god za moj auto.Kad se dobije signal bilo od senzora pritiska bilo od senzora temp. uredjaj ugasi motor.Ovo mi je da kazem spasilo motor, bio mi otisao termostat i motor je tezio pregrejavanju ali umesto toga uredjaj mi ugasi motor par puta dok nisam uocio kvar...

Pa ok, lako je postojeće senzore iskoristiti da pored vizuelne imaš i zvučnu signalizaciju.

:ppozdrav:

Relativno,
na autu sam odradio mali tranzistorski tajmer koji je povezan sa anlaserom, jer u slucaju direktne veze zbog senzora pritiska ne bih mogao upaliti motor...
Inace posedujem i jednog belorusa kod njega je postavljena zujalica direktno na indikacione sijalice pa stalno zvizdi kad je traktor ugasen i kontakt postavljen.Sade ne znam mozda je ova ruska metoda dobra (sluzi i kao podsetnik za kontakt) ali mene malo to iritira, deluje kao lazan alarm , pre bi odradio proveru obrtaja motora i u zavisnosti od njih bih ukljucio/iskljucio proveru ova dva senzora.Znaci kad je motor isklj nema provere u suprotnom aktivira se provera.

Pa da, to sam i ja mislio kad senzor da signal da upali lampicu da se odma taj signal uzme i aktivira alarm

Zmaj fabrički ima ugrađenu sondu koja meri temp. vode u glavi motora. Ona se nalazi kod prvog cilindra, odma tu kod filtera za gorivo, mora je imati, inače nebi mogao raditi bez toga, prokuvao bi prvi dan. :cool:

kod mene fabricki ide davac temperature u glavu motora jer na orig.satu ima skazaljka al je to brzo otkazalo i nije bilo meradodavno pa je ugradjen teleoptikov sat sa sondom a meni djavo neda mira pa sam namestio jedan elektro sat a davac zavrnut u blok motora gde se ispusta voda,tu se vidi prava temperatura motora jer gore sonda ako je neko primetio meri ohladjenu vodu koja ulazi iz hladnjaka u glavu motora i tu se nalazi sonda,tako da su razlike dole u bloku i gore u glavi od 10-20 stepeni u zavisnosti od temperature motora sto je manja veca razlika ako sonda pokaze 80 ovaj 90 a pretezno mi je 70 a u bloku oko 85

@danger
Znaci, fabricko resenje je bilo elektricno merenje temperature uz pomoc jednog voltmetra i jednog davaca?
Ova varijanta je bila nepouzdana prvenstveno zbog nekvalitetnog voltmetra a ne zbog davaca?

Kod mene takodje ima voltmetar na "glavnom" satu ali on je iskljucen ne radi, kao i neki dodatni sat sa sondom koja radi na hemijskom principu i koja mi manje vise nije bila jasna dal je to neko dodatno ugradio ili je to fabricki, obzirom da sam isao i kod komsija i susretoh isti slucaj.

mityoo je napisao(la):
Sto bi prokuvao bez sonde? Samo nebi znao temp.vode...
Nebi prokuvao bez sonde, nego nebi znao kolika je temp. motora. Nekad se desi u nekim momentima da temperatura skoči za 5 minuta, ako tad neočistiš prašinu sa hladnjaka prokuvao bi.

I meni se cudno ponasa kazaljka temperature na zmaju i razmisljao sam sto da radim, al svaki dan ispusem kiler, provjeravam razinu vode u njemu vise puta tokom dana i stalno gledam na kazaljku...

dakle, to tvornicki bude klimavo izvedeno i nije bas pouzdano? Moram negdje naci teleoptikov sat sa skalom temerature, jer cu samo tako biti siguran u stvarnu temperaturu.

I kod mene je naknadno ugradjen sat za vodu, i meni dosad nijednom nije skocila temperatura... Popne se na 65-70 i tamo stoji ceo dan!

@ mityoo

Dobar ti hladnjak pa ne skace temp, na mom dok nismo isprali hladnjak dizao i do 90, a sad drzi kao i tvoj

Svaki put kad perem kombajn skinem sito ispred hladnjaka pa mogu da mu pridjem i perem ga najmanje sat vremena, ali ne visokim pritiskom nego obicnim crevom za zalivanje sa spricom na kraju, da ide obilno voda i onda nema frke!

ja svake jeseni kad zavrsim sezonu skidam hladnjak iz dva razloga,prvi je zato sto mu celije stoje vodoravno i kad ispustis vodu preko zime neizadje sva voda iz celija i pukne,2000 god.sam stavio nov hladnjak i od tada ga skidam da ga dobro iscedim i skladistim u podrum a usput ga lepo iskesiram sa obe strane a lakse i motor i ispod bunkera operem kombaj jer je odmah pristupacnie a hladnjak kad perem treba mi preko 1 sata da operem dobro i da se vidi kroz svaku celiju,sto se tice temperature znaci fabricki ima u sklopu velikog sata gde je ampermetar prit.ulja i nivo goriva,tu je problem sto ima samo malo zelenog polja i crveno i nikad se nezna koja je stvarna temp.motora a usput je crkao posle dve godine i zato je bolje sa sondom jer je precizniji,odosmo u off malo

Nazad
Vrh