Atomizeri

Pa propisuje se od 600-1000 L/ha. Moraš da izađeš i vidiš kako pokriva list,možda ti je to dovoljno.
Ja sad idem sa oko 800l po ha ali kažem prskam drugom sporom, kod mene slabo ima voćara i atomizera pa slabo imam skim da se posavetujem. A na you tub gledam kako ljudi dosta brže teraju u prskanju pa reko ajd da vidim moželi to brže sa nekim drugim diznama. (ali i ne mora)
 
Ja nisam iskusan al da kazem, ja rentam neki atomizer nemam ti pojma, koji pritisak dizne ne znam, ali da bih lepo oprskao vozim drugom sporom 1000-1200 obrtaja i potrosim tacno pun tj oko 330 litara na 33 ari okvirno taman. Znaci sve navodi na drugu sporu manje vise

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Samo jedan primer ako si prskao na zute dizne i trosio toliko, na crvene bi trosio duplo mozda cak i vise najbolje da se raspitas ko prodaje dizne,koje da namestis da bi isao npr 3spora i gas na 1500obrtaja posto na svakom atomizeru pise da pumpa radi na 540obrtaja kardana a to je na imt 1500obrtaja
 
Teraj sa crvenima. Idem 1BH na 1100rpm 14 bara 3.8m red od reda trosim oko 920-940l/ha. I ovo mi sporo a ne druga spora...
 
mi vinograd prskamo sa 542 idemo 1bh i gas 1400-1500obrtaja pritisak 12bari ...redovi na 2.4m..potorsnja skoro 500l po hektaru
al npr kinez kad prska jako je brz 1bh i onda ide 4sh isto gas na 1400-1500 i samo pritisak se spusti na 10bari i to je taman to...
 
Nije samo bitno koliko se smese potrši,mnogo je važnija pokrivenost lista da je vlažan a da ne kaplje sa njega.Vetar takodje.Idealna brzina kretanja je 4 km /h ,540 obrtaja kardana, pa prema tome štelujete gas i pritisak da bi izbacili zadatu količinu tečnosti.
 
Agro mehanikina boljka je vetar

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока
 
Sa Dragone vucnim idemo 1 brzom oko 1600 - 1700 obrtaja, vuce Jinma 454. To je oko 7-8 km/h. Pritisak ne znam tacno posto je manometar otkazao (mislim da je bio oko 15 bar), ali utrosak je oko 800-1000 litara sa crvenim diznama, albuz ATR 80
 
Ja sa Dragone vucnim kada radim plavo prskanje, radim sa albuz Atr 60 - 3, radim trecom sporom.. E kad se rade druga prskanja u Cvetu, Precvetavaje, Prihrana neka idem onda prva brza, gas ne znam koliki je otisla sajla, radim sa albuz Atr 80-4 na hektar ode oko 950l , prskam i drugaru, sljiva nam je na 5x4... Pritisak u oba slucaja je oko 15 bari ..
 
ZNAČI !!!
Prskaj kako hoćeš samo ga dobro isprskaj :D
Šalim se, nema tu sporo mi,mrzi me ovo ono. Ideš brzo onoliko koliko moraš. Viđam i ja neke da lete po voćnjaku ali od toga druže nema ništa!!!
Uvek je bolje sporije i sa manjim diznama i da to uradiš detaljno i kako valja nego da ga prejebeš da bi samo rekao da si uradio.
To što ćeš sa većim diznama potrošiti više vode i brže proći ne znači da ćeš bolje isprskati nego sporije sa manjim diznama i manje tečnosti.
 
Bitna je velicina kapljica koju menjate diznama a koja je propisana valjda prema preparatu

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Velicina kapljice je samo bitna zbog vremena po kome se prska tj. da li je mirno vreme ili ne.
Nisam nigde do sada procitao da je za neki preparat propisana neka "velicina " kapljica :unsure:
Uglavnom svi mi imamo neke manje vocnjaka tipa par hektara tako da uvek moze da se izabere idealno vreme za prskanje i onda treba prskati polako sa manjim diznama koje prave finu maglu koja onda sve lepo pokrije.
Bolje pokrije 1000 manjih kapljica nego 100 krupnih ;)
 
Pa nije propisana bukvalno al se valkda zna, upravo to o cemu pricate, nije isto stavis vece dizne, prodjes brzo i isti utrosak vode kao kad vozis polako a sitnije kapi al puniji oblak

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Nekoliko stvari oko vetra i malo matematike, tj. fizike.

Većina misli da nije velika razlika da li se prska na 1200 ili 1500 RPM, jer to je "samo" povećanje od 25%. I to je tačno, ali veza između snage (obrtaja) i linearne brzine vetra je kubna parabola. U prevodu kad povećate 25% broj obrtaja, linearna brzina vetra (vazduha) se poveća 1.25*1.25*1.25=1.95 pa to onda nije povećanje od 25%, već od 195% ili ti skoro pa duplo!

Preparat i veličina kapljice nemaju nikakve veze!

Kvalitet prskanja, veličina dizni, veličina kapljice imaju veze.

Dakle od faktora imamo:
Veća dizna -> veća kapljica
Viši pritisak -> manja kapljica
Više obrtaja -> jači vetar
Veća brzina traktora -> "lošiji" vetar

Brzina traktora treba da bude 4-6km/h, ako imate kvalitetan vetar na atomizeru, koji je jak, i koji što ravnomernije raspoređuje na obe strane onda može brže, ako nemate, onda treba sporije u ovom opsegu. II spora na IMT je presporo, osim ako nije tretman akaricidom pa hoćete 1500l/ha.

Pritisak 15-20 bari. Što veći bolje, jer će kapljica biti sitnija.

Broj obrtaja, da je na izlaznom vratilu oko 540.

Onda prema tome odaberete dizne.

Suština je da kad idete sa velikim diznama i niskim pritiskom, kapljica je krupna i ona padne na određen broj mesta, ali ne na celu površinu, pa se sliva i tako prekrije slivanjem ostale delove, ali se može desiti i da ne prekrije.
Kada imate manje dizne, viši ptirisak, kapljice su sitne i padaju na svu površinu (jer su manje i ima ih mnogo) pa je tako zaštićenja cela površina i nema slivanja.

Mana malih kapljica je što je uticaj spoljnog vetra na njih veći, ali to rešavate sa jakim vetrom na atomizeru, i prskanjem kada je mirnije vreme.

Dalje se može pričati o vrstama vetrova na atomizeru, dizni, koliko koja grupa dizni treba u % da izbaci smese, koji uglovi da budu i još mnogo detalja, ali ono iznad je suština.
 
Ja samo znam da sam gledao na tv predstavljanje preparata, kada su rekli da se sitnije kapi laicki receno zalepe i rasire po prskanoj povrsini tipa list, dok krupne mahom skliznu sta li.

Nemam znanje da objasnim ali znam sta sam cuo.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh