Atomizeri

Samo bure se razlikuje, ostalo je isto. Razlika u ceni je nesto sitno verovatno.

Evo juce doterali kuci AM 330l. Na sta obratiti paznju u samom startu?
2l8bss8.jpg

2z6gfwp.png

Poslednja izmena:
12-17 bara da budes siguran. Vetar kad je velika lisna masa na najjace. Treba da nastelujes ugao dizni, da ti jednako baca leva i desna strana. Mi smo to radili cim smo doterali kuci.

Ima li neko pravilo kako podesiti ili u radu da posmatramo kako baca i polako da stelujemo?

Nema pravila, jer vetar duva u jednom smeru. Gledas iza i podesavas. Kod mene je podeseno da od zemlje do vrha jabuke oprska sve. Mogu ti uslikati za koji dan, ali namestices i sam kako ti se cini da je najbolje. Pritisak je bitan (naravno i vetar) da probije kroz krosnju i da ti svaki list dobije sedstva. Da te dobro sluzi!:ppozdrav:

Hvala :ppozdrav:
Snacicemo se vec nekako, s obzirom da smo do sada prskali starom moravinom prskalicom i sa dva pistolja, pa tako danima, ovo cemo podesiti pa makar ceo dan samo na to iskoristili :osmeh: Jos da zavrsimo tarup i komplatni smo sa osnovnom mehanizacijom za voce.

Kod mene ravno kao tepsija :osmeh:
Taj deo mi nije bio jasan, "ne moze da vuce"...da li nema dovoljno snage na kardanu, ili je tezak za zadnji kraj traktora, ili se misli na nesto trece?

Nije tu uopšte problem vuča, već snagu pojede pumpa i propeler, koji takođe kod vučenog ide preko jednog reduktora. Ako je pumpa jaka onda 539 nema snage da ide uzbrdo, čak i moj YTO 504 sa vučenim od 1500 litara i petoklipnom pumpon ne može ubrdo više od 2. spore ili u najboljem slučaju 3. spore, dok po ravnom može i 1. brzom. Zato mahindra to ne oseti ali 7030 ima 65 ili 70ks i za nju nema zime. Dakle ako uzimate vučeni za 539 gledajte koja najmanja pumpa može da se namontira a da završava posao i moja preporuka ne preko 750 litara.

Ajd kad smo to apsolvirali :ppozdrav:

Moze li neka preporuka za atomizer od 1000 l adekvatan za moj IMT 539? Ili da suzim izbor, nov AM vuceni, ili neki iz uvoza, i koji?

Mislim da moze da se dobije subvencija na atomizer, jos ako si u PDV-u onda je svakako preporuka neki nov.

Vetar ti jede snagu, kako si kolege i napisale. Vuci ga nije tesko. Kod mene noseni, kada je vetar na najjacem padnu obrtaji na 539 za 150 obrtaja otp u odnosu na mirovanje. A traktor je u odlicnom stanju i motor je pun snage. Problem ce ti biti po mokrom raditi, zato je preporuka za zatravis. Mi nismo imali zatravljeno nekoliko godina i posle kise kad moras da prskas bude cupavo.

Dok je jabuka mala, u prvoj godini moci ce za nuzdu po mokrom da prolazi mtz820 kad je blato, a za jesen vec planiram da posejem travu. Malo citam po forumima nasim, i Hrv da su se ok pokazali slovenacki Zupan atomizeri. Gledao sam vucene od 800 l model standard. Mislim da ce on moci da zadovolji potrebe vode za 1ha, da moze da zavrsi sa jednim punjenjem!?

600-1000l/ha je preporuka. Posto je kod tebe vitko vreteno, dovoljno je 800l/ha. Vise ti moze pomoci FruitBoy aka Zurkovic u tome. Ja radim sa 1000l/ha kad se potpuno razvije list, dok se na razvije idem sa manje 700-800l.

ž

Ovo sam slikao u Rep. Srpskoj pre godinu ili dve, vidi se jedan Zupanov atomizer, a vlasnik ima jabuku i koristi 539 i 549 traktore. Ima atomizere od 700 i 1000 litara i prskao je bez većih problema u vezi snage, baš u trenutku kada sam ja stigao kod njega. Inače jabuka je bila ekstra kvaliteta, dakle zaštita je bila dobra.

Danas su uplatili povracaj za atomizer 45600 din,atomizer Agromehanika,predato krajem avgusta prosle godine.

Nazad
Vrh