AS Hibridi kukuruza

Koje AS hibride planirate da sejete?

• Ukupno glasača
    221
Nazalost,ali u tvom slucaju bi pre krivio poljoapoteku nego semenarsku kucu.
Kod nas je bilo pre par godina,neki lokalni prevaranti su dosli u posed nekih kesica od neke sem.kuce i upakovali krunjeni kukuruz iz kotarke i kao takvog ga prodavali.

Pa i ne krivim ja sjemensku kuću, jasno je ko me prevario. Sa AS72 sam prezadovoljan ali moram malo da ga promijenim. Najviše me brine njegov FAO, dvije godine sam ga sijao i obje su bile sušne, posebno jesen pa je mogao da uzrije. Pošto sam vidio da malo teže zrije u mom kraju (ipak je to FAO700) ove godine ću probati sa ZP606 koji je FAO. AS54 se nisam usudio kupovati zbog prošlogodišnje prevare, druge AS niko u mom kraju nije ni sijao pa nemam nikakva iskustva tako da sam ove godine odustao od te sjemenske kuće. ZP606 je odličan hibrid koji u mom kraju jako lijepo uzrije tako da mislim da nisam pogriješio mada će mi nedostajati prizor ogromnog, širokog lišća koje krasi AS72. Kad je u punoj vegetaciji i uz dobru agrotehniku, stvarno nema ljepšeg prizora od njeg.

@zombie_666

Godinama sam sejao ZP-704 kad on stigne da uzri uzrece i AS-72. Nisam do sada sejao AS hibride ali ko kod da je sejao cuo sam od njega samo reci hvale.
ZP me je strasno razocarao prosle godine, ove godine mu dajem poslednju sansu za popravni ako bude los i ove godine vise necu da ga sejem uopste. Ove godine moja kombinacija hibrida bice AS72-ZP606-NS640 videcemo koji ce se najbolje pokazati ...

- - - - - - - - - -

AS-72 je FAO 640
http://www.ashibridi.com/as-hibridi/as-72.html

Uvijek sam mislio da je on FAO700 :)

Inače, problem kod mene je što se ne radi o ravničarskom kraju već o obroncima planine Majevice tako da je zrenje u normalnim godinama malo kasnije, ove sušne ne brojim. Prije AS72 nikad nisam sijao hibrid sa FAO većim od 600. Inače, malo hibrida mu je ravno.

Realno AS-72 nije Fao 650.Mislim da je FAO 550-600.Inace standardno dobar.

Uvijek sam mislio da je on FAO700 :)

Inače, problem kod mene je što se ne radi o ravničarskom kraju već o obroncima planine Majevice tako da je zrenje u normalnim godinama malo kasnije, ove sušne ne brojim. Prije AS72 nikad nisam sijao hibrid sa FAO većim od 600. Inače, malo hibrida mu je ravno.

Druze nije ni kod mene ravnica, ovo je brdovita sumadija. Kod mene ima od 150 do 200m nadmoraske visine(kako gde) ima gde ima i vise od 200.

Po meni za brdovite terene od AS-ovih hibrida najbolje sejati AS51 i AS73, stim sto 73-ojci dajem prednost zbog lakseg i cistijeg branja. Kod 51-ce treba voditi racuna jer brze pusta vlagu, pa ako se zakasni sa berbom, dosta se kruni.
Ovo pisem iz iskustva jer sam na brdovitim zemljama losijeg kvaliteta probao vecinu AS hibrida.
Ove godine sejem AS73 na razmak od 29 cm, zemlja 5.klase.

Darko Dren a 2012 godine kako se pokazali? i jel si imao kisu u julu?
Nismo imali kisu u julu. Od svih hibrida najbolje se pokazao AS 73. Primera radi, uglavnom sam imao po trotonku klipa po hektaru, a tamo gde je bio AS73 imao sam dve na hektaru. Pri tom da kazem da su to sve njive jedna blizu druge i priblizno slicna zemlja.
AS51 je takodje prosle godine bio solidan, ali onaj koji je sejan krajem aprila. Onaj sejan pocetkom bio je katastrofa, jer je u oplodnju usao u najgorem vremenu.
AS63 bio je solidan, svaki je imao klip, kakav takav...
Zato ove godine AS73 na tri hektara... I malo veci razmak...

Silaza je dobra od tog hibrida,radio sam ja. Ja sam sejao u kombinaciji sa as160 silazni,posto sam uporan u setvi tog hibrida- Sejem ga odvojeno i sejem sa 72-jkom zbog klipa,posto nikako da uradim da 160 ima dobrog klipa. Prosle sam godine uprkos svemu bio zadovoljan. Inace,as ce zauzeti najveci deo njiva za kukuruz. Nesto zp,i ns. Bice zastupljena 41,54,62,72 i 160 silaz.

@MIhailo

Ja ga siliram dvije godine zaredom, odličan hibrid, daje veliki prinos jer ima mnogo zelene mase iako nije visok a ima mnogo zrna u silaži. Što je najvažnije, maksimalno je otporan na polijeganje.

Sejao sam ga 2011.god. koja je takođe bila sušna i imao sam 5 tona/ha suvog zrna uz minimalno đubrenje. Ako bih imao 30 ili 40 tona silaže na 1 ha to znači da bi tu bilo 10 do 15% zrna ?

Ja i otac se odlucili ove godine samo za AS-ove hibride. Misli smo da posadimo i nesto NS-a u kombinaciji sa AS-om ali pauziracemo ove godine sa NS-om i ako je bio solidan prosle godine. Posejacemo obavezno AS-72 na 2,5h i AS 160 silaz na 1.2h, i razmisljamo na 1h da posejemo ili AS 57 ili AS 62 koliko su oni dobri za malo tezu tj losiju zemlju ??

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, to sam video i ja malopre :ppozdrav: Ja sam se vise nadao da ce neko ko je sejao 57 i 62 u zemlji losijeg kvaliteta da mi napise kako se pokazao.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh