talianu
Član
Momci a subvencija

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Iako je većina svesna da od subvencija za 2012 nema ništa cene arendi vrtoglavo rastu.Kod nas se plaćalo od 500 do max 600kg pšenice po 1kj.Sad već ide i na 900 do 1000 kg.
Vidi, ti sa tvojim ulaganjima od 180 eura/kj, iliti 300 eura/ha, obaras Zakon o odrzanju energije i mase. Tako da ja sa ti nemam nikakav problem, samo ti nastavi tako, i ne obaziri se na Newton-a. Imam problem sa tim kad neko bez razmisljanja krene da tuce na prvu, bez ikakvog rezona. Na institutu Tamis, rade ljudi ogled i bez bacanja ikakvog djubriva i to vec decenijama, tako da i ti to mozes isto da primenis. Ali, neces moci da prosipas suplju pricu, kako za ulaganje treba 180 eura/kj. Ponudu prihvatio nisi, a iz rasprave se povlacis kao nekakva uvredjena velicina. Mogu da ti dostavim spisak potrebnog repromaterijala, i spisak agrotehnickih mera, i naravno bankarsku garanciju na 600 eura/ha.surcinac tebi izgleda da nije jasno sta je 1ha i sta je 1 kj. ili ne znas da citas ili imas drugi problem. Kad budes imao vise godina nastavicemo pricu do tada sve najbolje jer me stvarno mrzi da ulazim s tobom u neke besmisliene rasprave.
Ovo je prica i iz naseg kraja...do pre 3 godine su ljudi dolazili,molili da uzmemo u arendu,kazu samo da nije u parlogu(kao greota,sramota)a sada,kada sredim njivu da to lici na nesto,samo dodju i jos bezobrazno nastupe sa pricom malo je 500-600kg,dace je nekom za 700-800.a tako neki idu po selu i nude vise za parcele,iako znaju sta je na pocetku bilo i koja su ulaganja bila.e onda je jednom prelilo casu,pa se jedan takav nasao zbog toga na ogradi od komsije,pa ko voli nek izvoli.
Ne znam sta bih vam ponovo pisao ono sto je vec napisano par postova ranije, ali ajd da ponovim. Uzmimo npr, sta treba za 1 ha psenice.
NPK 15 300 kg ~ 100 eura
Apach 230 kg ~ 100 eura
UREA 300 kg ~ 120 eura
Sekator, tilt, folijarno, protiv fusariuma ~ 100 eura
Zakup zemlje ~ 120 eura, prosek, posto ima nesto i svoje
Dovde nekih 540, zaboravih pa sad dodajem i nekih 40 eura/ha za osiguranje, pa dodjosmo do 580 eura.
Oranje, drljanje, bacanje djubriva, prskanje, sejanje, valjanje, kombajniranje, prevoz, ce pretpostavljam da mi neko odradi uz doplatu, da bi se ja nekako uklopio u tih 300 eura/ha.
Izvolite sad pa mi odgovorite da je cena prenaduvana. Tu su cifre, koliko vidim sasvim realne, a koliko znam i kod nekih ozbiljnih ratara i primenljive. Prinose koje sam ostvario prosle godine su bili oko 6,8t/ha. Ove godine dosta slabije nekih 5,2t/ha, ali je njiva koju sam tek preuzeo i zakorovljena. Zaradu ne bih da iznosim, jer to i nije neka tajna sa obzirom da svi znamo za cene koje su bile. Usput, nagledao sam se ja ratara koji idu samo sa UREA-om ili AN-om, i ove godine su imali rekordnih 2,5t/kj, maksimalno. Pretpostavljam da se vecina slaze da je kukuruz jos vece ulaganje, suncokret priblizno, repica skoro isto, soju ne sejem.
Moderatore molim da doticnog Peet-a opomenu za pre svega nekorektno ponasanje. Ne bih da se izrazavam preciznije i dolivam ulje. Njegovi komentari tipa surcinac, naduven, ne vredi sa njim, su koliko je meni poznato ispod nivoa ovog foruma. Niti sam ga cim uvredio, niti mu se obratio uvredljivim tonom. Izvinjenje i ne ocekujem.