Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@steve73,
Kakve prinose imate, i sa kakvom agrotehnikom na tim parcelama I klase? A da li si mozda radio hemijsku analizu te zemlje I klase? I ako mozes, postavi rezultate ovde, i za prvo i za drugo pitanje.
Meni je sve preko 700 kg puno. Na mnogim parcelama je i nemoguce ostvariti subvenciju iz raznoraznih razloga.
A ja ne znam kako da obradis jedan hektar normalno a da to nije ulaganje od barem preko 600 eura/ha. P svim kalkulacijama ako hoce dobar prinos, mora se i vise uloziti od toga. A ako neko nema tu lovu, a radi 100 ha, to samo znaci da je ili pod kreditima ili pod paritetima, a najverovatnije oba. Prema tome, ta prica o zaradi od 100 eura/ha je apsolutno besmislena, i samo znaci da u tom slucaju pravis siguran gubitak. Ne bih da me neko shvati pogresno i da pomisli da sam za neko prepucavanje, pokusavam da samo napravim kalkulaciju i sve sa ciljem da one neznalice iz ministarstva batale onu svoju ludu pricu o zaradi od 1000 eura/ha a sa psenicom. Racunam da ce jos neko citati ovo, jer mi koji ovde pisemo svakako znamo koliko nas sta kosta, i svakako ovo ne pisemo zbog sebe. Situacija je dosta teska, svi bi hteli leba bez motike, a to znaci da samo hoce da se zakace proizvodjacu na ledja. Ovi sto rentiraju, samo dizu cene. Ovi sto prodaju seme, hemiju, djubrivo, hteli bi da se ugrade jedno 200%. Drzava bi da cuva socijalni mir preko hleba, mleka, itd. Niko da napravi realnu procenu tog biznisa. Ne kazem da se sada propada u poljoprivredi, ali kako je sve krenulo, ne mirise na dobro. Mnogi moraju da smanje apetite, ili se sigurno vracamo na polazne pozicije.Ja jos ne znam nikog da je u poljoprivredu uneo 60 000e kesa,ali znam mnoooge koji su duzni 60 000e po nekoliko puta.
Prijatelju, 300 kg 15-ce kosta preko 100 eura. 300 kg UREA-a, takodje kosta preko 100 eura. Za seme zavisi od kulture, ali takodje mozemo racunati prosecno oko 100 eura. Za hemiju takodje treba oko 100 eura, ako dodamo i nesto folijarnog. Za zakup treba dodati takdoje prosecno 100 eura. Samo su ti ovih pet stavki oko 500 eura. Potrosis valjda nesto goriva, izgubis valjda neko vreme, valjda amortizujes mehanizaciju. Reci mi sad samo da nesto od ovih stavki nije tacno, ili da ti sve ovo mozez da imas za tih 400 eura, ovog trenutka imas ponudu od mene da mi radis 100 ha, a ja ti placam za sve ovo gore 600 eura po hektaru, pa ti zaradi 200 eura, nema nikakvih problema.@NA
Onih 60.000 evra ulaza na 100 ha je preuvelicano ali bez 40.000 evra nema sile raditi 100 ha. Moze ulaganje biti i manje ....
Kod mene u kraju nema to u meterima,ima samo u evrima i to je od uvek.Bilo je pre "na pola" das nekom njivu od 2kj npr on sebi radi 1kj kako hoce,a drugu polovinu radi gazdi znaci seje,kopa,skida usev,ore,priprema samo gazda kupi seme i djubrivo ali toga nema duuugo,sigurno 10-ak godina nisam cuo da je neko dao na pola nekom zemlju.
Prijatelju, 300 kg 15-ce kosta preko 100 eura. 300 kg UREA-a, takodje kosta preko 100 eura. Za seme zavisi od kulture, ali takodje mozemo racunati prosecno oko 100 eura. Za hemiju takodje treba oko 100 eura, ako dodamo i nesto folijarnog. Za zakup treba dodati takdoje prosecno 100 eura. Samo su ti ovih pet stavki oko 500 eura. Potrosis valjda nesto goriva, izgubis valjda neko vreme, valjda amortizujes mehanizaciju. Reci mi sad samo da nesto od ovih stavki nije tacno, ili da ti sve ovo mozez da imas za tih 400 eura, ovog trenutka imas ponudu od mene da mi radis 100 ha, a ja ti placam za sve ovo gore 600 eura po hektaru, pa ti zaradi 200 eura, nema nikakvih problema.
Vidi, druze, tesko da ces ti meni nesto da razjasnis, ako ides sa ovim kolicinama djubriva i sa ovim cenama. Moja nabavna cena je malo niza od tvoje, bacim ga duplo vise od tebe. A poznajuci potencijal prinosa znam da tako treba i moze, i sa tim cu se zadovoljiti. Pri tome, znam gde su i Lokve i kakva je zemlja, tako da ne moras dalje nista da objasnjavas.Jos jednu stvar hteo sam samo da ti razbistrim. Da sam NPK za ovu god. kupio jesenas po ceni od 3500 din 100 kg. i vise od 150 kg. NPK i vise od 100 kg Ureje po 1 kj. nikad ne bacam jer nemam potrebe (odnosno zadovoljan sam sa rodom uz ovu kolicinu djubriva).
Ti bi mozda i prihvatio ponudu, ali kako stoje pre iz neznanja i jer se pre nisi nikad suocio sa takvim necim, jer je tebi ocigledno strano da bacis preko 300 kg 15, i da radis neku ozbiljniju agrotehniku. Napisao sam ti gore sta sve treba za 1 ha, i na to si trebao da odgovoris a ne da mi dajes tvoju analizu od prosle godine, jer ove godine, eto sav prezauzet ne stizes da saberes do 200 eura po KJ.Tako da nemas potrebe da se zaletis sa ponudom od 600 evra po ha. jer bi ja prihvatio lako ponudu, da su ti parcele blize, u mojim atarima,
A iz ovoga se tek vidi stepen tvog neznanja, brzopletosti i bahatosti. Pa zasto bi majke ti, bilo koga bilo briga koliko ti zaradjujes na tih 600 eura, ako taj neko zaradi po hektaru minimum tih 600 eura?ali bi nastao drugi veci problem, dali posedujes 60.000 evra i dali imas 100 ha??
A sto se tice toga koliko bi ja zaradio na to? Sigurno ne bi ti rekao, jer bi ti tek onda bilo jeko tesko.![]()