Analiza zemljišta

Da, nisu tone u pitanju, osim količine mase stajnjaka. Ove druge vrednosti važe kao kg N,P,K po ha. S tim da je to samo masa elemenata koji treba da se unesu, masa gotovog đubriva je ipak veća!
 
Negde sam već pitao al bez uspeha, na šta da radim analizu zemljišta, gajim kajsije i trešnje, a posadio bi i mlade u jednu njivu na kojoj se gajilo povrće, krompir i slično...
Evo cena, recite mi koje opcije da štikliram kad naručujem analizu :D

 
Pod osnovnom analizom, a to je dovoljno ako se neka vrsta ne gaji prvi put u tom podrucju, analizom se samtra pH, humus, azot fosfor i kalijum.
S tim da se azot moze izostaviti jer brzo migrira pa njegova trenutna koncentracija ne mora da predstavlja stalnu vrednost.
pH se uglavnom radi i u vodi i u KCl.
 
Jel da radim oba testa na za pH, supstitucionalna i hidrolitička?
 
Radis ono sto su nazvali aktivna kisleost pH u H2O to je zapravo koncentracija trenutno slobodnih vodonikovih jona i ono "supstitucionalna kiselost" pH u KCl, a to obuhvata pored tih jona i vodonikove jone koji se nalaze u vrlo labavim jedinjenjima i lako mogu postati slobodni.
 
Veoma tesko da ćeš naći negde besplatno ( ja ne znam) . Rade ratarima besplatno ali to je samo ph vrednost zemlje bez mikro elemenata koji su ti najbolji pokazatelji sta nedostaje ili imaš viška u tvojoj zemlji .
Ja sam radio na Zemunskom poljo .fakultetu .Jeste skupo, ali gresku koju bi platio u pogresnom djubrenju mnogo puta više bi platio .
 
U Zrenjaninu je isto bilo besplatno,ali se cekalo po par meseci za rezultate i naravno ako platis bude jako brzo. Placena je analiza pre 3-4 godine oko 3000din.
 
Poslednja izmena od urednika:
Poljoprivredne stručne službe obavaljaju besplatnu analizu zemljišta, koja bude gotova za 2-3 nedelje. Sad je izuzetak, puno je uzoraka, pa mora malo više da se sačeka!
 
analiza

kazite mi Slavne u Beogradu gde ste nosili zemlju na analizu i koliko kosta?
Jesam iz Beograda, ali plac mi je u Vel. Plani, pa sam zemlju nosio u Kolare u polj. stručnu službu, jer mi je bilo zgodnije. Ako idete tamo ide se putem E75 Beograd Niš i skrene kod Smedereva, u smeru ka Nišu ima tabla koja pominje Kolare i tu se odvojite s autoputa. Inače tamo je poljoprivredna služba za okruge Grocku, Smederevo, Smed. Palanku i Veliku Planu. Analiza po jednom uzorku košta 2100 dinara. Broj telefona je 026 711 035.
(Oni koji imaju pravo na subvencije verovatno mogu da podnesu molbu da im se to refundira)
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh