Alati i radionice

Obično okolo izgledaju dobro. Nisam siguran da li je poroznost zbog nečistoća u metalu, vanjskih primjesa, kalupa ili sistema lijevanja.

U BL je nekad bio gigant elektronska firma Rudi Cajavec. Imali su izmedju ostalog ljevaonicu za al na tadasnjem.nivou . Bili smo u srednjoj skoli u obilasku. Izmedju ostalog ,nije tema ali , imali su kako su nam rekli ,najvecu neku vrstu prese u istocnom dijelu Evrope . Gledali smo kad iz poteza od lima radi neko kuciste neceg , kao ogromna bobina ,velicine kazna za cvarke . Kazu ovo je neki ogromni kondenzator za Tesla Ceska ...
Ako se dobro sjecam ljevaonice su bile na struju

Најбоље је не бавити се ливењем код куће, лио сам и алуминијум, много се лакше лије. Ови нови одливци што личе на алуминијум се не топе, једноставно се претворе у неку порозну масу.
Али за будалу посла има и на свадби.
Кад ми нешто падне на памет, ма колко ми разум бранио и одлагао на крају после Неколко месеци то урадим.
Немам реалне потребе, а имам и другог посла, али...

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Ми смо лили алуминијум али клипове од трактора и кола смо користили за материјал. Исто проблем буде порозно, и онда смо кад излијемо у калуп мацолом сабијали структуру одливака. Нама су требали туљци за обраду на стругу,а узимали смо од једног ливца материјал и види се да је калуп у песку рађен и није био порозан материјал. Сад како га они и на који начин лију да не буде порозан сигурно постоји нека цака старих мајстора.

Nazad
Vrh