Alati i radionice

Imam dva aparata za varenje Gorenje. Jedan je 160/180 a drugi 135/145 ampera. Jačem sam zamenio + kabel i nakon potrošenih par elektroda počelo mu se dešavati da zuji kao kada zalepiš elektrodu. Takoreći kao da je spojio + i - a nije. Rastavljao sam ga proveravao, i nisam našao kvar. Skinuo sam novi + kabel i prebacio na onaj manji aparat. Međutim kod njega se dešava da ponekad izbaci glavni fid u toku varenja.
Pitanje 1): da li se neko sa foruma razume u njih da mi objasni šta da proverim-pogledam?
Pitanje 2): ako se odlučim na inverter šta mi preporučujete da uzmem? Godišnje spalim otprilike po 2 kutije 2.5mm i 3.25mm (valjda ne više).
Čudno. Jel si probao posle sa starim kablom? Ne znam kako bi samo zamena kabla mogla da napravi to na 2 aparata. Jel su kontakti dobri?
Jel si proverio da ti neko nije uvalio ofarbani čelik umesto bakra?

Ja sam takođe menjao kablove i radi bolje od onda. Imaju ofarbani aluminijum, plus kratak i tanak.

Ako kupuješ. Uzmi inverter. Mnogo bolje radi od trafoa. Da ne pominjem da ima oko kg. Ja imam Villager već sedam godina, radi super. radio je i i malo ozbiljnije poslove.

Poslednja izmena:
Nisam probao vratiti stari kabel jer i kad sam odvojio kabel od trafoa i uključio aparat imao je taj zvuk kao da je u spoju + i -. Nije kabel uzročnik jer je radio još neko vreme nakon zamene,samo se eto potrefilo da se pokvario ubrzo nakon zamene (a ne verujem da sam ja nešto oštetio trafo prilikom zamene kabela). E kad sam isključio aparat i opet uključio onda je zalepio....
Kabel je sigurno dobar, radi na ovom manjem aparatu. Nisu mi uvalili jer sam bio u prodavnici elektro opreme a i vidim. Mogu ga još proveriti magnetom ali sigurno je dobar.

Imam dva aparata za varenje Gorenje. Jedan je 160/180 a drugi 135/145 ampera. Jačem sam zamenio + kabel i nakon potrošenih par elektroda počelo mu se dešavati da zuji kao kada zalepiš elektrodu. Takoreći kao da je spojio + i - a nije. Rastavljao sam ga proveravao, i nisam našao kvar. Skinuo sam novi + kabel i prebacio na onaj manji aparat. Međutim kod njega se dešava da ponekad izbaci glavni fid u toku varenja.
Pitanje 1): da li se neko sa foruma razume u njih da mi objasni šta da proverim-pogledam?
Pitanje 2): ako se odlučim na inverter šta mi preporučujete da uzmem? Godišnje spalim otprilike po 2 kutije 2.5mm i 3.25mm (valjda ne više).
Imam 180/210 gorenje od ovih "novijih" i sekundar mu se grije i topi izolaciju , ima aluminijumske trake u sekundaru , nije stradala izolacija izmedju namotaja ali je istopio oko vijaka gdje se spajaju kablovi za zavarivanje, pretpostavljam isti problem da se pregrijao jer termo osigurac trom i nije iskljucio ili je skinut.
Pretpostavljam i kod tebe da su navoji dosli u kratki spoj , pretpostavljam sekindar jer bi u primaru vec izgorio ili osigurac izbacivao.

@grabik Hugong itekako ima tu amperazu sto pise,i Jasic isto.
@sinisa1979 Ovo dole je moj aparat za elektrodu ,ne koristim ga mnogo od kad sam kupio mig/mag aparat .Ali dok sam ga koristio,vario sam stalno sa 3.2 elektrodama ,od 6010-6011-6013 preko 7018 ,nekih inox elektroda,elektroda za tvrdo navarivanje,elektroda za zljebljenje a one traze 200 amp full power sto bi rekli ,nikad nije bilo problema sa njim.Trosio sam elektrodu za elektrodom 7018 3.2mm pre oko godinu i po ,vario sasiju na prikolici ,nzm koliko sam elektroda potrosio bilo je u sred leta ,dobar deo kutije je potrosen,i on nije ukljucio zastitu.Sad nzm sta tebi treba,ako je samo elektroda,onda eto ja mogu reci meni je ovo bio odlican aparat dok sam ga koristio.
@MOMOSARIC Ne koristim Hugong za elektrode,samo zica.Te UTP 65 su inox elektrode 29/9 ili R312 oznaka ,trazi bilo koje a da su najjeftinije,razlike su minimalne.Ja sam ove koristio ,odlicne se varilo sa njima sa mojim Jasic aparatom,stim sto sam ih ja nasao jeftinije,ali nije dugo stojao taj oglas ,sad su sve tu oko 3k dinara po kili,Geko su jeftinije ,oko 2.5k po kili.

Mislim da nema termoosigurač (koliko se ja razumem u struju) Rastaviću ga još jednom i pokušati oživeti, ako ne onda ide na tavan pored jednog takvog izgorenog.

Poslednja izmena:
@grabik Hugong itekako ima tu amperazu sto pise,i Jasic isto.
@sinisa1979 Ovo dole je moj aparat za elektrodu ,ne koristim ga mnogo od kad sam kupio mig/mag aparat .Ali dok sam ga koristio,vario sam stalno sa 3.2 elektrodama ,od 6010-6011-6013 preko 7018 ,nekih inox elektroda,elektroda za tvrdo navarivanje,elektroda za zljebljenje a one traze 200 amp full power sto bi rekli ,nikad nije bilo problema sa njim.Trosio sam elektrodu za elektrodom 7018 3.2mm pre oko godinu i po ,vario sasiju na prikolici ,nzm koliko sam elektroda potrosio bilo je u sred leta ,dobar deo kutije je potrosen,i on nije ukljucio zastitu.Sad nzm sta tebi treba,ako je samo elektroda,onda eto ja mogu reci meni je ovo bio odlican aparat dok sam ga koristio.
@MOMOSARIC Ne koristim Hugong za elektrode,samo zica.Te UTP 65 su inox elektrode 29/9 ili R312 oznaka ,trazi bilo koje a da su najjeftinije,razlike su minimalne.Ja sam ove koristio ,odlicne se varilo sa njima sa mojim Jasic aparatom,stim sto sam ih ja nasao jeftinije,ali nije dugo stojao taj oglas ,sad su sve tu oko 3k dinara po kili,Geko su jeftinije ,oko 2.5k po kili.

A sto sam ja rekao krivo, za 7018 pise na kutiji 110-140A , kako vari 10mm zeljezo treba 140A , znaci 160A aparat ne moze da radi kvalitetno sa bazicnim, nisam rekao da ne moze da vari ali to nije to , drugo i tako traljavo odrzavanje luka sa 160A na 140A sa bazicnim koliko elektroda i koliko pauza , ne vari on sasiju na prikolici vec ruku bagera.

Mislim da nema termoosigurač (koliko se ja razumem u struju) Rastaviću ga još jednom i pokušati oživeti, ako ne ide na tavan pored jednog takvog izgorenog.
Termo osigurac ti je u primaru. Tvoj problem nije u termo osiguracu vec vjerojatno istopljenoj izolaciji u sekundaru a uzrok je vecinom tromost termo osiguraca.

Ja sam izvario u cugu 3kg abrazivnih elektroda 3,2mm sa 200A hugongom , bez pauze, samo menjao elektrode. Treba od 140-170A za rad istih. Taj vari kako treba 3,2mm bazne i zato kosta 2x skuplje od 160A hugonga koji ne moze da vari iste kako bi trebalo.

CO2 200A ima vecinom 150A REL , jedino ako imas neki profi CO2 200A koji ima po proizvodjacu 180A REL.

Zato se prica o konstatnom naponu CO2 i konstantnoj struji REL aparati , nemoze i babe i zabe:)

Moj rel je 200A ,co2 je 180A rel ,a i ovi sto sam spominjao mislio sam naravno na 200A aparate,e sad ako je neko od njih mislio na 160 rel aparate ,onda je druga prica,nisam bas obracao paznju na sve postove.

Moj rel je 200A ,co2 je 180A rel ,a i ovi sto sam spominjao mislio sam naravno na 200A aparate,e sad ako je neko od njih mislio na 160 rel aparate ,onda je druga prica,nisam bas obracao paznju na sve postove.
Nemoze biti u jednom REL 200A i CO2 od 180A , prije je obratno ili jos gore po REL , koji je model HUGONGA.

Ma ne,mislim moj rel aparat je 200 A ,a co2 aparat na rel mode ima 180 ,malo sam pogresno napisao ...Hugong je nesto tipa 200 lcd ,nzm tacan naziv,Momo ima istu masinu.
@MOMOSARIC I ja sam vario sa mojim rel aparatom 3.2 mm 7018 elektrode na manjoj amperazi,nesto oko 90-120a ,zaboravio sam sad,ja to stelujem podizem,spustam A ,dok se meni ne svidi kako radi.

Nazad
Vrh