Alati i radionice

Ja o mašinstvu ništa teoretski ne znam. Samo ono što sam imao u praksi tokom života.
Da je moje i da koristim ono što mi je u kući. A to je mali brener i kalaj - ja bih taj spoj kalajisao.

Nemoj da me slušaš, ako neko zna da to "ne drži vodu", tj postoji pravi način.

Ako se neko seća pisao sam o puknutom navoju (1/4") na pušci od puromata, a danas mi je stigao sa Alija reducir sa 1/4" na 22x1,5mm za Karcher crevo. Pokušaću sa njim da spasem ovu pušku jer navoj reducira u potpunosti prekriva puknuti navoj. Da li je u tom slučaju dovoljno samo teflon trakom zadihtovati navoj (jer nije uspelo sa holenderom 1/4" koji ne dolazi do kraja pukotine) ili mora neki od lepkova za navoje? Postoji li neka budžetna varijanta takvog lepka? Može li sa nečim drugim zadihtovati spoj ova dva navoja, reducir će trajno ostati na puški (neće se nikad skidati) pa može i nešto što će trajno vezati reducir sa navojem na pušci?

Pretpostavljam da iz nekog razloga nisi mogao odmah da naručiš 22X1,5 mm, a druga strana da odgovara ulazu u pištolj, Kako je uopšte rešeno to?

Teflon traka u tvom slučaju nije dobar izbor jer će sprečiti da se uvrne do kraja što tebi ne odgovara ako kažeš da pukotina ide duž celog navoja. Mada bi možda i teflon rešio da nije rizično pa da probaš. Ovako može da pukne ako ga mnogo čačkaš. Tako da je lepak bolja varijanta. Napuni prvo pukotinu iznutra pre nego što zavrneš.

Takođe ne bi bilo loše da ubaciš neku gumu (ne O-ring) na sastavu ta dva mesingana dela. Kako bi zadihtovalo tu i sprečilo ako bude eventualnog curenja. Možda malo teflon konca sa lepkom ili kudelje ko što se pre radilo.
Taman toliko da ne sprečava uvrtanje do kraja. Probaj, mada lepak kad staviš gotovo.

Možda ne bi bilo loše da prvo probaš samo teflon traku i ovu gumicu što sam ti rekao pa vidiš šta se dešava. S tim što ne preteruješ sa trakom kako bi se uvrnuo ceo deo gde je pukotina. Ne bi trebalo da pukne. U ostalom kako je to puklo? ostala voda na mrazu? :)

To je Lavor puška i ona ima na sebi prihvat za crevo 1/4". Naravno i crevo od te puške ima na kraju holender za 1/4". Drugi kraj creva koji ide u puromat je standardan 22x1,5mm sa srednjim delom (tamo gde je o-ring) 14mm kakav odgovara za Karcher puromate.

(Zapravo, u originalu je bio priključak 22x1,5mm sa srednjim delom od 15mm (tako valda ide na Lavorima), pa sam imao reducir za te različite priključke 14/15mm, ali jednom prilikom sam puromat nosio u servis (bez reducira) i oni su mi tamo na svoju ruku odsekli taj priključak sa srednjim delom od 15mm i upresovali drugi priključak sa srednjim delom od 14mm.)

Pušku sam kupio polovnu sa već zavrnutim crevom koga ja nisam nikad odvajao od puške i nije bilo curenja. Prvi put kad sam odvrnuo taj holender na 1/4" i rastavio crevo od puške, pri ponovnoj montaži je počeo da curi spoj. Tek tad sam video da postoji pukotina, i stvarno nemam pojma od čega je nastala. Elem, taj holender ne dolazi do kraja pukotine na navoju pa stalno curi, on zapravo dihtuje na konus ali posle konusa curi na pukotini. Zato sam pokušao sa teflon trakom da zadihtujem navoj, ali bez uspeha. Sad računam da pošto navoj na ovom novom reduciru dolazi do kraja navoja na pušci da bi nekako mogao da se zadihtuje navoj. Reducir na 22x1,5 ( a ne ponovo na 1/4") sam namerno kupio jer imam drugo crevo koje ima na oba kraja priključke 22x1,5mm sa srednjim delom od 14mm (Karcher sistem), i duže je od ovoga sa jednim 1/4" krajem, pa bih njega koristio na ovoj pušci.

Stigla aku brusilica od 30,5E sa postarinom ,DHL , koliko onda kosta ta brusilica. Stigla u kutiji brusilica rucka i 3 rezne ploce Ruske , sve na ruskom pise na plocama.

Mjereno sa original makita 18V baterijom do oko 7100 o/min u praznom hodu, brusilica ne vibrira , stoji na stolu dok radi i ni milimetra ne seta.

Tezina bez baterije 1360g , samo makita baterija od 5Ah ima 630 grama

Za taj novac su mozda i previse masti potrosili :) , oko 25% kucista ima masti, ima dolje klizni lezaj

Brusilica ima 3 brzine , na kojoj brzini je radila zadnje i kad se izvadi baterija na toj starta , prekidac je tip kao na prastarim busilicama ima sa strane dugme koje blokira prekidac i treba ponovno pritisnuti prekidac da odblokira i stane brusilica.

Probao nekoliko rezova , kutija 20x20 mislim 2mm debljina stjenke, sjece ali losije od zicane brusilice 800W.

Probacemo brusiti , sa baterojom je teska kao stara zicana od 800W , ima jedno 10m2 skidanja farbe sa lima .
Nema hladjenje elektronike , nisam je rastavljao ima torox vijke na plastici.

Za metal mozda sporo ali super za keramiku, mozes birati brzinu a imas i one tanke ploce za keramiku gde preporucuju da se koristi aku brusilica nikako na struju

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Nemaju ni baterijske profi makite 10000 imaju samo 8500 max , 10000 ima samo parkside ;) , a u stvarnosti u praznom hodu oko 8500.
Prazan hod nije previse bitan , kolika je stvarna brzina kod sjecenja odnosno opterecenja koja moze znacajno da padne zavisno od stila sjecenja i same brusilice a i ploce za sjecenje.

Inace metabo mala brusilica 125mm snage 1,55kW brze sjece lim debljine 10mm sa diskom od 1mm debljine , neke lux tool , proizvedeno u madzarskoj inace kineski brend , od velike makite 2,2kW sa 230mm diskom 1,8mm 3 star mariborske , obodna brzina male metabo je manja od velike makite.
mali disk 125mm x 11000 o/min obodna brzina sjecenja je 1375 m/min
velika makita 230mm x8800 obodna brzina 2024 m/min

Ali kod opterecenja mislim da ta mala metabo (mala 1,55kW :)) manje pada broj okretaja ili obodne brzine a i tanja je ploca i manje materijala skida.

Inace sa tom metabom i one pink keramicke laminarne(skupe) i na max obretajima unistavaju zeljezo , skida 20mm debljine brze nego sto neke toliko materijala mogu da odsjeku , treba ludacka brzina da ti diskovi rade , inace ta mala na max je 2x glasnija od velike makite , diferencijal joj radi kao mig21 kad je u forsazu

Poslednja izmena:
Nemaju ni baterijske profi makite 10000 imaju samo 8500 max , 10000 ima samo parkside ;) , a u stvarnosti u praznom hodu oko 8500.
Prazan hod nije previse bitan , kolika je stvarna brzina kod sjecenja odnosno opterecenja koja moze znacajno da padne zavisno od stila sjecenja i same brusilice a i ploce za sjecenje.

Inace metabo mala brusilica 125mm snage 1,55kW brze sjece lim debljine 10mm sa diskom od 1mm debljine , neke lux tool , proizvedeno u madzarskoj inace kineski brend , od velike makite 2,2kW sa 230mm diskom 1,8mm 3 star mariborske , obodna brzina male metabo je manja od velike makite.
mali disk 125mm x 11000 o/min obodna brzina sjecenja je 1375 m/min
velika makita 230mm x8800 obodna brzina 2024 m/min

Ali kod opterecenja mislim da ta mala metabo (mala 1,55kW :)) manje pada broj okretaja ili obodne brzine a i tanja je ploca i manje materijala skida.

Inace sa tom metabom i one pink keramicke laminarne(skupe) i na max obretajima unistavaju zeljezo , skida 20mm debljine brze nego sto neke toliko materijala mogu da odsjeku , treba ludacka brzina da ti diskovi rade , inace ta mala na max je 2x glasnija od velike makite , diferencijal joj radi kao mig21 kad je u forsazu

Zar nemaju rezne ploče 230 mm 6500 okretaja. 8000 okretaja je predviđeno za 180 mm ploče.
Imam Bosch brusilicu s 8000 okretaja i kad sam na njoj pokrenuo takvu tanku ploču 230 mm, odmah sam odustao. Nisam niti pokušao rezati.

Nazad
Vrh