Alati i radionice

Gledajuci na koje mere idu hilzne, klip je 110 ili 115, videcu kad ga otvorim.. pumpa je preko 200 bari, samo ne znam na koliko je podesen razvodnik na traktoru da otvara, imace nekih 18-20t.

Hteo sam da naručim da mi naprave (tj. upresuju odgovarajuće krajeve) klasično hidraulično crevo za manometar na traktoru, ali mi kažu nemoj to crevo već da naručim da mi naprave od teflonskog creva koje je do 200 bara. Nisam nikad ni čuo da postoji to teflonsko crevo do sad. Koje crevo je bolje za ovu namenu (da spojim manometar u kabini sa blokom za merenje pritiska ulja u motoru)?

мени су у алфи направили одговарајуће редуцире и црева за високе милсим да су до 20бар ево иде то тако већ годинама

Hteo sam da naručim da mi naprave (tj. upresuju odgovarajuće krajeve) klasično hidraulično crevo za manometar na traktoru, ali mi kažu nemoj to crevo već da naručim da mi naprave od teflonskog creva koje je do 200 bara. Nisam nikad ni čuo da postoji to teflonsko crevo do sad. Koje crevo je bolje za ovu namenu (da spojim manometar u kabini sa blokom za merenje pritiska ulja u motoru)?
A hoce tebi pritisak u motoru ici do 200bar pa da uzimas to teflonski crevo?
Ti sto su dali savet garant umesto bastenskog creva koriste hidraulicna creva

Ja sam ta teflonska nabavio i ugradio na servu na zmaj kombajnu na zadnjim tockovima jer nigde nisam nasao dobra a ni jedna firma u okolini nije htela da napravi kad sam rekao za sta mi treba. Otisao do Pozarevca i u kerčerovom ovlascenom servisu aparata za pranje automobila mi ljudi odradili po meri za nekw smesne pare tipa 2200 din za dva creva a u prodavnicama rez delova mi trazili od 4800 do 6000 din za par creva po 115cm. Najbolje pitajte clana Nebojsu100 ili lovca luku,mirostija,ne znam ko je sve na forumu majstor,covek od struke i znanja

A hoce tebi pritisak u motoru ici do 200bar pa da uzimas to teflonski crevo?
Ti sto su dali savet garant umesto bastenskog creva koriste hidraulicna creva
Pa i hidraulično je za slične pritiske. I cene su slične, čak je ovo teflonsko možda malo i jeftinije. Razlika je valda u savitljivosti...

Ja se odmah ograđujem ako kvarim koncepciju, ali nevidim razlog ugradnje gumenih creva, kada nije ništa skuplje ni komplikovanije postaviti metalnu cev. Ako je problematično, može se vod formirati i od dve ili tri cevi spojene malim niplovima. Prednost je što se može lepo savijati i spakovati a rizik od pucanja i havarije skoro da ne postoji.
Što bi Luka rekao, Old School..:osmeh:

Sto se tice klipa, nastavak radnje, rasturio sam ga, dobra stvar je sto je tacna spoljna mera tela 133, sto je klip unutra 115, al ne valja sto cev unutra nije ni za q :haha:, katastrofa, moram da vrcem ovo ili da mi skinu cenu pa da radim novu cev... onda bih mogao i vecu cev po preporuci cenjenog kolege druga clana mirostia :cao::osmeh:, 125x145, da ostavim klipnjacu posto je dobra, nov klip.... sve je ovo ok, ali gubi se volja za dalji rad kad se naidje na ovakvu problematiku ::sramota::::sramota::.....

'Ajde kada već idemo u sitna crevca, ti bi prvo trebao definisati klip parametrima koji hod klipa ti treba, potom silu koja ti je potrebna za cepanje. Kada si definisao klip, prelaziš na brzinu rada. Traženu brzinu klipa/klipnjače dobijaš kombinacijom zapremine pumpe po obrtaju i pogonskog broja obrtaja.
Pretpostavljam da, obzirom da ti treba znatna hidraulična snaga, pumpu tera priključno vratilo traktora preko multiplikatora.
Što se tiče klipa, i da ti je ispravan onaj koji si nabavio, njegova konstrukcija ti nije pogodna.
Tebi treba što deblja klipnjača, da bi povratni hod bio što brži i da nebi bilo izvijanja, donje dance(vođica klipnjače), bi trebala biti masivna ploča koju vezuješ za šasiju cepača. Cilindar bi trebao biti obična cev, između donjeg i gornjeg danceta koje stežu četiri dugačka vijka (M24 recimo). Dihtovanje cilindra je sa O-ringovima.
Znam da sam ti predložio namenski cilindar, koji nemože da se kupi na otpadu, ali nije preskupo da se napravi, a to ti je i glavni deo te mašine i od njega ti najviše zavisi kako će raditi..

Ovaj klip je bio 80e ::namigivanje::, nova cev je skoro 100e, drugar bi mi drugarski uradio navoj za vodjicu, videcu na otpadu kako ce da se dogovorimo, da li da vratim ili da mi vrate deo para posto je cev, odnosno hilzna neupotrebljiva....
Plocu za vezivanje na sasiju bih naknadno navario na cev, ovako sa novom cevi jos bolje, da se posle varenja ureze navoj itd.... ali bih odradio da se ploca oslanja na konstrukciju odozdole , da mogu ceo klip da spustim kada se cepac ne koristi itd....
Pumpa je 19cc direkt na razvod traktora, imao bih nekih 2.5cm/s pri 800o/min motora, povrat 3.5cm/s za moje potrebe dosta...

Da, klipnjaca treba da je sto deblja zbog povrata, ali ovako sve skupa ovaj klip bi bio ok....
Nesto ugrubo sam racunao i za ceo nov cilindar treba oko 250e sigurno.... videcu sta cu da uradim, ovo sam krenuo neobavezno da odradim, mogu i da batalim ::sramota::... :pcelac::

Ovaj klip je bio 80e ::namigivanje::, nova cev je skoro 100e, drugar bi mi drugarski uradio navoj za vodjicu, videcu na otpadu kako ce da se dogovorimo, da li da vratim ili da mi vrate deo para posto je cev, odnosno hilzna neupotrebljiva....
Plocu za vezivanje na sasiju bih naknadno navario na cev, ovako sa novom cevi jos bolje, da se posle varenja ureze navoj itd.... ali bih odradio da se ploca oslanja na konstrukciju odozdole , da mogu ceo klip da spustim kada se cepac ne koristi itd....
Pumpa je 19cc direkt na razvod traktora, imao bih nekih 2.5cm/s pri 800o/min motora, povrat 3.5cm/s za moje potrebe dosta...

Da, klipnjaca treba da je sto deblja zbog povrata, ali ovako sve skupa ovaj klip bi bio ok....
Nesto ugrubo sam racunao i za ceo nov cilindar treba oko 250e sigurno.... videcu sta cu da uradim, ovo sam krenuo neobavezno da odradim, mogu i da batalim ::sramota::... :pcelac::
Moja preporuka bi bila da se ne mucis sa time i da pazaris elektricni cepac od recimo 8t. Imas vilagerov ja mislim da je ok 65000 din i nemas problem. Ja sam kupio u zgonc.at pre 8 godina garden line neki od 8t i isplatio se za sve pare. Suv orah odzemac u precniku cca 60 cm je cepao bez muke

Kod mene je klip 80mm, a klipnjača 40mm, spojeno je na hidrauliku traktora. Prilično je sporo oko 15s za 300mm, ali cepa na 5 delova odjednom. samo baš poneki dozemak ne može da izcepa odjednom.

Moja preporuka bi bila da se ne mucis sa time i da pazaris elektricni cepac od recimo 8t. Imas vilagerov ja mislim da je ok 65000 din i nemas problem. Ja sam kupio u zgonc.at pre 8 godina garden line neki od 8t i isplatio se za sve pare. Suv orah odzemac u precniku cca 60 cm je cepao bez muke
Ma gde to, za 500e bih u svojoj reziji napravio azdaju od 30t itd, inace meni treba za metrice i kletve od ~80cm na panju, imam jos nesto sume da ocistim itd...

Pumpa od 19 kubika, traži ozbiljnu snagu i ako radi punim kapacitetom neće biti prijatna za zupčanike razvoda.
Pumpa bi trebala biti sastavni deo cepača i da se postavlja na priključno vratilo kada se kači i cepač.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

@Kremator
Za metrice ne koristis spiralni cepac, najjednostavniji i najjeftiniji?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ne volim ga, sigurniji mi je hidraulicni, ce vidim danas na otpadu sta cu sa ovim klipom.... Inace pumpa je vec na traktoru, i to bih terao lagano ne preko 800 obrtaja motora....

joooj moja omiljena tema o hidraulici i cepacima:)
Ne da mi djavo mira , posle motora od 10 'konja' i pumpe od 16 kubika ubacim ja elektromotor od 7,5 KW i ostavim tu pumpu. Klip napravim novi 90/70. Cepa fantazija (malo sporije ide klip) ali na prerezacu (kao motorka na hidraulicni pogon) nisam bio zadovoljan. Ubacim novu pumpu od 19 kubika u nadi da cu dobiti brzinu lanca i cepaca ali naravno izgubih pritisak . Jos ako se uzme u obzir da struja nija bas svuda 'dobra' odlucio sam da vratim motor na benzin ali ovog puta dvocilindricni sa 18 'konja'. Jedva sam ga upakovao na masinu...
Sada imam kombinaciju 18KS motor na 3600 obrtaja, pumpa ostala od 16 kubika i vratio fabricki cilindar 70/50... Jos nisam 'pustio masinu u rad' ali se nadam da ce ovi parametri biti dosta ...

Nazad
Vrh