Ne postoji softver za varanje na ebayu , postoji softver za bidovanje koji se ukljucuje u zadnjoj minuti ili vec kako je namjesten i on ide do max cifre koju je kupac spreman ponuditi. Na ebayu postoje pravila kako se cifra podize ne mozes ponuditi 0,1E da bi pobjedio , ako se radi o 500E tu je korak i 10-tak eura itd. Ako je neko ponudio prije recimo 500E i zadnji sekund stigne ponuda 501E , corak , ebay ne uzima tu ponudu jer je min recimo 510E da bi ga ebay prihvatio.Treba imati na umu da neki ljudi koriste i softver za varanje na licitacijama. Na Ebay je to zabranjeno i rezultira trajnim banom ali se i dalje koristi. Taj softver radi tako što automatski povećava cijenu (bez kupcam, sofver sve sam radi) ali u jako malim koracima i aktivira se u zadnjih desetak sekundi. Protiv takvog ne možeš pobijediti a uzme ti artikal za minimalni korak, npr. ti nudiš 10 evra on ponudi 10.1 evra pa 10.2 evra pa 10.3 evra i tako napravi 20 ponuda za par sekundi. Ne znam rade li ti softveri i na drugim servisima pored Ebay.
Takodje nekoliko su me puta prevarili , max vrijednost oko 100E , ali mi je vecinu ebay refundirao , cak me i obavjestio da je u pitanju prevarant.
Ako je nesto previse dobro da bi bilo istinito a prodavatelj ima pozitivnih bodova nekoliko i to za vrijednost od 0,1E a prodaje nesto za 500E a to kosta 5000E , zbog takvih prevaranata je paypal i izmisljen.
Tamo pocetkom 2000 tih sam radio vani i postao ovisnik na kockanju na ebayu imao stotine transakcija onda kad niko nije ni cuo za ebay Statisticki je veca vjerovatnoca da ces kupiti nesto jeftinije kad udjes u licitaciju zadnjih minuta i opalis cifru koju si spreman platiti.
Takodje dosta puta nesto polovno bude prodano skuplje nego novo zato sto neki izgube glavu kod licitacije , ne ponasaju se racionalno nego kao da su na takmicenju pa treba da pobjede.
Takodje dosta stvari promakne zato sto prodavci ne znaju ni sta prodaju pa tu trazilice ne pomazu a onda je naci to kao naci iglu u plastu sijena.