Alati i radionice

Kod kupovine ruskog ključa za odvijanje na šta obratiti pažnju. Vidim u oglasima da ih ima i sa dve brzine kako se taj pokazao u praksi.

Kad na zimu vidiš koje su od tih kineskih dobre, napiši utiske. I meni treba nešto tako, ali trenutno nisam solventan da eksperimentišem koje su dobre a koje nisu...

Uzgred, je l' funkcionišu sad pošiljke iz Kine (aliekspres) zbog korone, da li je povećano vreme isporuke i sl.?
Мени доста ствари није стигло ,контактирао сам их поруком и вратили су ми новац. Преко ебаја сам куповао скоро и пошиљка је стигла за месец дана

Kad na zimu vidiš koje su od tih kineskih dobre, napiši utiske. I meni treba nešto tako, ali trenutno nisam solventan da eksperimentišem koje su dobre a koje nisu...

Uzgred, je l' funkcionišu sad pošiljke iz Kine (aliekspres) zbog korone, da li je povećano vreme isporuke i sl.?
Мени је таква глава требала сада, а у време епидемије тешко да би стигла пре јесени. До тада бих се само тако наподмазивао овом стандардном, мењао редом неколико таквих глава које имам и напсовао колико пута је спала са нипле или пропустила маст са стране, да бих и даље мрзео тај посао.

Наравно да до сада нисам мазалицом пет пута обишао све нипле које имам у домаћинству, па не могу да кажем да имам велику "километражу" у раду са таквом главом, али ово до сада је довољно да скапирам да оне раде једну једину ствар другачије од обичних - лишавају те бриге да ли ће отпор вентила неке нипле бити снажнији од силе те опругице кога притиска канџице на обичној глави и старања да глава буде у истој оси са ниплом. Ова што укеба ниплу практично се сама "нацентрира" и практично не постоји начин да се одвоји од нипле због нечега другог осим притискања полугице. Ако се догоди да глава спадне са нипле, то може да буде само због тога што је ниси поставио како треба, да се нешто поломило или да је дефектна/оштећена нипла.

Ова коју сам пазарио по технологији израде налик је америчкој "Лок-енд-луб", са штанцованом полугицом и чауром у коју се увуку те канџице, што ми личи да је простији и јефтинији начин израде. То што сам видео код Кинеза је да постоје и главе са истом функцијом, али другачијим технологијом израде, са више микро-лива и мало масивнијих. Неку такву бих желео да упоредим са овом коју сам пазарио, да ли ту постоје неке нијансе у испуњавању те функције које које све те главе без сумње раде. На први поглед, у односу на те ливене, ова моја има могућност да приђе некој утопљеној нипли око које је скученији простор, а за остале разлике треба провера у пракси.

Ова моја је коштала 1900 динара, плус достава, што јесте неколико стотина динара скупље него што могу да их нађем код Китајаца, али приметио сам једну лошу ствар на "Алиекспресу" - из начина доставе робе у Србију сада изостаје стандардна (читај јефтина) кинеска пошта, већ се нуди курир типа ДХЛ-а, па за осам, десет или дванаест евра, колико коштају овакве главе (укуцај у поље за претрагу "grease coupler"), цена доставе буде 60 или 80 евра.

Не знам да ли је разлог за то ова епидемија и сви застоји које она узрокује или оно што сам прочитао пре неколико месеци, да су Китајци из тих он-лајн продавница, због великог броја превара купаца из Србије, обуставили слање тим путевима где има више различитих служби - типа прво кинески курир од продавца до складишта нпр. сингапурске поште, па одатле до неког центра немачке поште, па до наше поште. Ту има више могућности да се пошиљка без "трекинг" броја као загуби и да купац, иако добије робу, може да тврди да робу није добио и тражи своје новце назад.

Какогод, ја сам себи купио ту главу по коректној цени и добио у најкраћем року, проверио да ради како треба и то ми је довољно да кажем да сам задовољан куповином.

Zorge, drago mi je da si zadovoljan. Probao sam više različitih modela mazalica i ostali su samo oni koji valjaju :)

Добар трговац нађе робу која ће задовољити потребе својих купаца.

Верујем да свака додатно виша цена носи неко унапређење или макар нијансу боље, као што за те оригиналне "Лок-енд-луб" главе, за које си ми ономад написао да имаш и ремонтне сетове, што значи да можеш да их хабаш до судњег дана.

Slucajno sam dosao u posed nekog velikog nosaca za busilice. Ispostavilo se da je u pitanju holandska marka BUX i to je u stvari bila magnetna busilica. Busilice nema, nema ni elektromagneta ali ovo ostalo je sve u super stanju obzirom da nije koristeno decenijama. Da li se isplati to prepravljati da bude redovan nosac pa praviti stubnu busilicu ili bolje da se ne bakcem stim nego da je prosledim nekim pravim majstorima?

Kod kupovine ruskog ključa za odvijanje na šta obratiti pažnju. Vidim u oglasima da ih ima i sa dve brzine kako se taj pokazao u praksi.
Imam ruski ključ već 15 god, kupio i prošli i ovaj na vašaru, radi posao gedore imam 27_30_32_33
33 zbog volvo i scania
Prošli su mi ukrali, svaki put kad se setim poludim!!!!!
Obili su mi kombi i odneli 3500e alata

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Da li zupce u račni treba mazati mašću ili je dovoljno da se samo naulje? Kupio sam danas na pijaci jednu polovnu, nije baš htela lepo da "krcka", u njoj je bilo malo masti koja je zapekla. Oprao sam je iznutra benzinom, pa sad ne znam da li da je namažem ili samo da nauljim?

Imam ruski ključ već 15 god, kupio i prošli i ovaj na vašaru,
Mislim da smo mi jedini narod koji to zove Ruski ključ. Rusi ga sigurno ne zovu tako . Kako bi ka zvali "наш ключ". Ko što Francuzi ne koriste naziv Francuski ključ.
Da li zupce u račni treba mazati mašću ili je dovoljno da se samo naulje? Kupio sam danas na pijaci jednu polovnu, nije baš htela lepo da "krcka", u njoj je bilo malo masti koja je zapekla. Oprao sam je iznutra benzinom, pa sad ne znam da li da je namažem ili samo da nauljim?
Ja mažem mašću i tako bi trebalo.

Па нег' како!?

Мислим, планетарно постављени зупчаници јесу, али не знам шта има у шрафилицама.

Imaju sa više prenosnih odnosa
Moj je 63/1 prenos
Nurazerov 51/1
Nema tu neke razlike
Jeste planetarni reduktor ja otvarao da ubacim kenjače

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Primetio sam da kompresor izbacuje malo vlage na crevu. Da li treba otvoriti dole onaj cep za ispustanje vlage?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Primetio sam da kompresor izbacuje malo vlage na crevu. Da li treba otvoriti dole onaj cep za ispustanje vlage?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Boce se obavezno trebaju redovno otvoriti da se ispusti vlaga koja se skupi vremenom. Ako je bilo kišovito, vlažno i slično kada je kompresor punio tada se posebno skuplja vlaga koja se kondezuje u boci i koja može da prouzrokuje probleme na potrošacima.
Kod kompresora je najbitnije da se redovno kontroliše i mijenja ulje, drenira se boca od vlage, ispravnost sigurnosnog ventila i prekidaca za automatsko paljenje-gašenje.

Za kolegu koji je pitao oko podmazivanja račne, ja to svako nekoliko naprskam sa WD 40 ali i mast je jednako učinkovita, bitno je da nije suvo.

Nazad
Vrh