Alati i radionice

Ne mora cena da bude iskazana u dolarima, biraš valutu iz spiska koja tebi odgovara. Npr. ja sam izabrao da mi cenu pokazuje u evrima. To podesiš kad otvoriš nalog na aliexpressu. Uvek je prikazana i poštarina kolika je. I skupna cena (predmet kupovine plus poštarina). Tu skupnu cenu ti skidaju sa računa banke ako kupiš predmet. Npr. ja imam dinarski račun u Intesi i skinuli su mi dinara sa računa u vrednosti one skupne cene puta 120.5 din. Kad predmet stigne u zemlju ide na carinu i onda carina odredi kolika još treba da platiš poštaru kad ti donese predmet za pdv i carinu ako je računaju. Naravno platiš i našu poštarinu.

Ne mora cena da bude iskazana u dolarima, biraš valutu iz spiska koja tebi odgovara. Npr. ja sam izabrao da mi cenu pokazuje u evrima. To podesiš kad otvoriš nalog na aliexpressu. Uvek je prikazana i poštarina kolika je. I skupna cena (predmet kupovine plus poštarina). Tu skupnu cenu ti skidaju sa računa banke ako kupiš predmet. Npr. ja imam dinarski račun u Intesi i skinuli su mi dinara sa računa u vrednosti one skupne cene puta 120.5 din. Kad predmet stigne u zemlju ide na carinu i onda carina odredi kolika još treba da platiš poštaru kad ti donese predmet za pdv i carinu ako je računaju. Naravno platiš i našu poštarinu.

Carina moze da bude, a i ne mora da znaci, za proizvode do 200E se uglavnom ne plati carina, a i skuplji proizvodi cesto mogu da se provuku ako nisu gabaritni... Postarina je uracunata u cenu proizvoda koji kupujes, klepa te postar...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ostavite cene u dolarima jer tada najjeftinije prođete, drugi kurs i jedna konverzija valute manje.
Kao što Mirkoni reče, nikakva poštarina se ne plaća poštarinu. Poštarina je uračunata u cenu proizvoda, a nekada se plaća odvojeno ali to dođe na isto. Može da se plati i brža pošta, poput DHL-a.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Samo jednom sam dobio pošiljku sa aliexpressa da nisam platio ništa poštaru, ali u svim drugim slučajevima jesam. Npr. danas je poštar doneo paket i tražio 462 din. Nije on tu cenu odredio, toliko je pisalo na spisku (pošiljki koje nosi tog dana) pored mog imena, i koji potpisujete kao dokaz da ste primili pošiljku. Znači pošta to odredi, ne može poštar da me klepa po svojoj volji. U toj ceni je 317 din bio pdv, a ostatak je valda poštarina.

To sto ti je pisalo na papiru, je zapravo naplacen pdv od vrednosti robe + 150din. za "otvaranje paketa". Nikakvu dostavu postaru ne plaćaš, iako ti je on isporučuje, jer su to medjunarodne poslijke.
Carina sa placa na svu robu koja prelazi 50e, dok se pdv naplaćuje na svaku robu. Tako je po zakonu, mada to sve zavisi od carinika koji pregleda paket, npr. kroz Bg carinu dosta paketa prolazi bez naplate, dok NS nema toleranciju, propuštaju samo paket u koverti, i to je to, ostalo sve naplate. Desi da kupite nešto na akciji ili sa kuponima, oni će vam obračunati po prvoj ceni koj nadju na internetu, koja moze biti čak i viša od one sto ste platili predmet. Tada možete pisati žalbu, koja se plaća oko 500din, i onda čekate ponovo da se paket iz pošte vrati carini, pa pokreće ponovo postupak, itd što traje oko mesec ili dva dodatno. Pa se retko ko i žali.... Dok poslijke koje stižu iz drugih zemalja, prodavci uredno šalju racun/otpremnicu I naši po tome carine, mada nekad se desi da i za to traže dokaze, bankovni izvod itd...
I kada kupujete,(gocorim za AliExpress) kao sto su napisali iznad, uvek stavljate valutu dolar, jer je jeftinije. Za ostale valute vrši se dupla konverzija, pa vas izadje skuplje. Možete staviti da cene stoje u € dok gledati, ali kad hoćete da kupite prebacite u $.

Tako smo i mi varili. To je trajno rešenje...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh