Neverovatno koliko mnogo olakšavaju ti dodaci koje imaju malo skuplji aparati. Npr. arcforce opcija je dosta dobra kada želiš da spustiš negde brzo klešta sa elektrodom a sve je pod masom. Hotstart je isto dobra stvar kada je predmet prljaviji. Nije džaba cena tolika.
Eto, npr, na prošlom poslu gde sam radio, imali su essab-ov invertor aparat. Star nekih 10 god. Cela firma ga je pregazila, svuda živo je nošen i u kojekakvim uslovima je radio, kablovi su mu od upotrebe se bukvalno raspali ali i dalje radi i funkcioniše. Jednom sam se dohvatio i vario nešto sa njim. Toliko je lepo variti sa njim da su me jedva odvojili od aparata da idem na pauzu.
Jeste, nije poenta u aparatu. Naravno da ne ali ako si ti zacrtao sebi da treba nešto da zavariš u datom trenutku a aparat ti se pregreje posle dve spržene elektrode onda teško da ćeš dobiti šta si hteo.
Ista stvar kao i sa bušilicama i ostalim električnim alatom. Imaš profi i imaš hobi varijantu. Dobijaš skoro isto ali ako ćeš ti na svakih pola godine da menjaš (primera radi) ležajeve i stalno da se čačkaš oko toga hoćeš li u datom trenutku moći to da odradiš sa tim alatom onda bolje u startu izdvojiti više novca i kupiti pravu stvar u koju ćeš biti siguran nego se stalno pitati mogu li ja to sa mojim alatom odraditi.
E sad, invertori kao invertori su zeznuti jer su lako prenosivi i mogu da vare svakakve elektrode ali njihov problem je što slabo ko može da ih popravi. Zato treba gledati kod takvih aparata jel imaju ovlašćen i dobar servis. Ima ih sada na svakom koraku a kada crknu, niko ih neće. Eto, čuo sam za ove domaće da su ekstra dobri
http://www.zavarivanje.net walter aparati