Nece niko (99.99 posto) iz Njemacke poslati nesto ovamo u BiH/RS. Cak smo kao cjelina (BiH) stavljeni na crnu listu na Ebay.com (globalno trziste) pa ni iz Kine, Hong Konga, Singapura i slicno vise nece da nam salju nista. Meni jos uspijeva da dobijem stvari iz Kine jer kontaktiram prodavca direktno preko privatnih poruka i zamolim ih uz obrazlozenje da imam 100% povjerenje kao kupac na par stotina artikala (oko 70 su moje, ovo ostalo sam davno narucivao prijateljima koji nisu imali nalog na Ebay a u to vrijeme je stvarno bila velika procedura da se dobije jer je BiH bila na crnoj listi pa je skinuta a potom je prosle godine opet vracena.
Inace, razlog za stavljanje na crnu listu su djubrad koja naruce nesto, dobiju a onda prijave prodavca Ebay administraciji da nisu dobili proizvod a onda Ebay natjera prodavca da ili vrati novac ili posalje jos jedan proizvod i pride mu smanje povjerenje i dobije negativnu recenziju. Nije nista neobicno kad se to desi jednom ali kod nas je narod alav pa se to desilo par hiljada puta pa smo oznaceni kao nesigurna destinacija (uz Somaliju, Avganistan, Siriju....ne salim se) i sad niko nece nista da salje ovamo. Srbija je takodje na putu da dodje na crnu listu, vec sam kod mnogih prodavaca vidio da vise nece ni tamo da salju.