Alati i radionice

Najbolji punjac za akumulatore je alternator pogonjen elektromotorom.
Ja imam takav sistem i garantujem da bolje resenje ne postoji..

Hvale "CTEK" na forumima, ima na kp da se kupi za 70 evra. Ali nisam strucan, prenosim iskustvo sa raznih forums.

Послато са C5303 уз помоћ Тапатока

Uzmeš neku deblju dasku na nju prišrafiš elektromotor i alternator, nabaciš odogovarajući kaiš i to je to. Kao u autu, samo umjesto što pogon uzimaš sa radilice ovamo koristiš monofazni elektromotor. Poželjno da na sve nabudžiš i neki prekidač i to je to.

Nemam pri ruci sliku, trebace malo vremena da to snimim i objavim. U osnovi Philby je dao odgovor, stim sto je kod mene kompaktno, znaci motor je direktno spojen na alternator preko caure, znaci nema remenica i kaiseva.
Ima lampica za pobudu koja pokazuje da puni(kao u autu i traktoru). Motor je 0.75kW/2800 obrtaja.
Objasnjavao sam to ovde prije par godina.
Bilo bi zgodno ugraditi voltmetar i ampermetar, ali ja prirucno koristim unimer da prekontrolisem parametre punjenja.
Standardni ispravljaci su osetljivi na promenu napona mreze, a ova moja skalamerija nema tih problema..

Poslednja izmena:
Ovaj "bicikl" moment ključ ima bogatu dodatnu opremu.

Nema krckalicu nego nešto kao držač za ureznice .

Ako se steže nešto teže ima dodatak.

Ako je Rahsol pravilno baždaren onda je i ovaj dobar.Takoreći zajedno okidaju i zvone ,kada se postave na istu kilažu.

Kolege treba mi pomoć. Trazim veliku mazalicu za kombajn, Imam ove male, muka živa, dvoje ljudi uvek mora da podmazuje. Koje mazalice vi koristite i kako se kreću cene istih?

Ja koristim ovakvu vec 4 godine i mogu ti reci da sam zadovoljan. Pre 4 god sam je platio 150€

111p2y9.jpg

Uzmeš neku deblju dasku na nju prišrafiš elektromotor i alternator, nabaciš odogovarajući kaiš i to je to. Kao u autu, samo umjesto što pogon uzimaš sa radilice ovamo koristiš monofazni elektromotor. Poželjno da na sve nabudžiš i neki prekidač i to je to.
ta ideja mi odavno u glavi ali bi da vidim nesto vec napravljeno i povezano.

@Dobrinčan, video sam da sada košta oko 115 eura takva. Jel laka za rukovanje tj jel možes sam da podmažeš kobajn ili berač sa njom?

ta ideja mi odavno u glavi ali bi da vidim nesto vec napravljeno i povezano.

Evo snimak kako sve izgleda. Varijanta sa remenicama je meni zgodnija jer je lakše postignuti potreban broj obrtaja ako imaš sporiji motor, mada ni vezi sa čaurom ništa ne fali ako se odradi kako treba.

https://youtu.be/QKKQwc_rHQM

Takođe postoje mobilne varijante sa malim benzinskim motorima koji su zgodni za vucaranje na teren, ali mislim da su neisplative za kućnu upotrebu.

Problem sa trafo punjacima je sto kad-tad ode trafo(meni su tokom godina tri izgorela), a cak i cesce znaju probiti diode ili izgoreti grec.
Najveca prednost alternatorskog punjaca je sto je to najoptimalnije podeseno punjenje, bez ikakvih rizika pregrevanja, prepunjavanja itd..
Ukoliko se koriste alternatori, Iskra, Bosch itd, regleri sa cetkicama za njih kostaju 200-300 din, stim sto ih ja za 10-tak godina nisam nikada menjao jer dopunjavanje traje 20-30 min(ukoliko akumulator valja).
Nedostatak resenja sa remenicama je gubitak snage na istim, a i ta ruzna daska. Kod mene je to jako kompaktno i nije mnogo teze od nekog malo veceg ispravljaca, a ima mogucnost od celih 45A, sto klasican ispravljac naravno nema sanse..
Sadasnja vozila sa klima uredjajima imaju alternatore sa preko 120A, i oni bi agregatirani sa adekvatnim elektromotorom(>1.5kW) vec mogli sasvim ozbiljno posluziti i kao pomoc pri startu, ali to bi mogao biti neki sledeci 'projekat', za one koji imaju vise vremena od mene..

Ja nedavno kupio "elektronski" punjac 6v-12v za akumulatore do 120Ah za nekih 20-ak €... 3 godine je garancija i neka toliko izdrzi ja i vise nego zadovoljan. Automatski se podesava ovisno o ispraznjenosti baterije a ako je bas skroz prazne onda ju "pecka" da bolje primi punjenje...

Imamo i rucno radjeni trafo sunjac koji je otac pravio u srednjoj skoli ali dosta je nezgrapan za koristenje, kome god ga posudis, i napomenes da ne peckaju klamu o klemu, oni to obavezno rade pa gore diode i problemi. Oval alektrosnki slobodno mozes spojiti klemu na klemu i ukljuciti, ima zastitu i protiv "idiota" ;)

Problem sa tim 'coperskim' punjacima su elektroliti koji tesko izdrzavaju preko 3-4 godine. Lako se prepoznaju kada su pri kraju jer se 'naduvaju'. Ima i drugih stvari u tim elektronskim plocama koji su vise nego osetljivi, pa mogu otkazati bas kada najvise trebaju.
Moje resenje nije ni priblizno elegantno kao 'elektronac', ali sam u njega daleko sigurniji i sto je najvaznije, prazan akumulator dopuni za 20-30minuta dok bilo koji ispravljac treba bar nekoliko sati, koje ponekad nemas..
Kod mog resenja kosta jedino elektromotor(30-40€), ali vecina domacinstava ima takve motore na mesalicama, krunjacima, mlinovima itd.. Alternatori u danasnje vreme su prakticno besplatni-ima ih svuda..

Danas greskom ukljucim brusilicu na kratko na 400 V. Osim ogromne brzine koju je razvila drugih simptoma nije bilo. Posle je normalno radila na 230V. Mislim da joj nista nece faliti?

pravite dramu oko tih ispravljaca-punjaca.
ja sam u srednjoj namoto trafo i nabacio diode od 45A, prisarafio na adekvatan hladnjak. ubacio 25A automatski osigurac iz autobusa i danas dan to sve radi. Peckaj klemu o klemu koliko hoces. Kad pretjeras osigurac iskoci i to je to. Ispeklo krmadi i krmadi preko raznoraznih motorica od brisaca. Cak je okreto i motorice od 24V iz pomoc kupovnog ispravljaca sa kojim je bio spojen u seriju. Nikad problema sa baterijama. A punio je raznorazne. A dimenzije su smijesne. Nije duzi od 25cm, sirok i visok po 15. Na njemu je i ampermetar i prekidac i osigurac i signalizacija i za 230 i za 12.

Pokretni dijelovi 0, buka 0 itd. A o potrosnji elektricne enegrije da i ne govorim.

Ako nisi rešio problem probaj ovako,ili ako imaš presu ,možeš i sa njom.Nadam se da je sistem sličan.Ipak potraži na netu katalog od tvoje brusilice pa će ti biti jasnije.

Koristi aluminijum za izbijanje,

Inače ovu brusilicu sam kupio na vašar za 500 dinara misleći da nije ispravna pošto je bila bez kabla.Hteo sam da je iskoristim za delove .

Kada sam je otvorio bila je puna bele prašine i takoreći zarđala.
Ovako je izgledao rotor.

Sada izgleda ovako.

Sastavljena je ,radi .Ima jedan deo koji mora da se pravi kod strugara ,ležite za ploču.

Potegla se priča oko mazalica, da li neko koristi aku mazalicu ?
Nameracio sam se da uzmem neku, ali ljudi nemaju iskustva sa njima. Pa reko da pitam ovde.

Sent from my HTC One mini using Tapatalk

Nazad
Vrh