Alati i radionice

Iznenadjujuce lepo krene var,probao sam sa tim jadranom na starim komadima kojecega se malo vezbao i puno lakse krene kad se pali kao sibica lagano,nego kad se udara i cuka po metalu sto skoro svi majstori rade. Jedino sto su refleksi jos uvek jaki(pocetnicki) pa kad upalim elektrodu onda refleksno malo trznem ruku,pa ajmo nanovo vezbati tj kretati sa varom,ova dvojica su se igrali.
Sto se tice aparata znam i sam sta sam kupio i ne ocekujem da nesto za 100-110e bude profesionalno ili vrhunski,ali me nerviraju neki koji nisu ni probali da rade s njim vicu ne valja,bezi i tako to,a sasvim solidno radi za moje portebe.

Evo moj,nije uljanik ali je jako slican varstroj varmig 400

URL]
Slican je i uljanik samo dodavač stoji na komadu četvrtaste cijevi, pa iz njega ide jedan u profil u kojem je polikabal od 5m, aparat je čudovište, ima dolje isto prikljucke +,- kolega kaze da moze i elektrodom varit, s boljim strojem nisam radio, inace radim u deutz fahru u zupanji na zavarivanju, radio sam prvo sa kempijem mig 530, aparat je strava, pa sam probo sa mig 450 e taj mig 450 kada se vari klasicno ne vari nikako servis ga ne zna ustimat aparat je katastrofa dok na pulseru odraduje dobar poso, sad varim na poslu opet s uljanikom lda 400 kao mojim dnevno tucem u smjeni kolut 18kg esabove zice 1mm al ne staje, nepoderiv stroj preporucio bi ga svakome za ozbiljne radove, jedino malo je glomazan :ppozdrav:

Hocu da kupim neki nov CO2 aparat od 200A.....? Da li ima neki model konkretno za preporuku ili proizvodjac...? :ppozdrav:

Ako mislis da radis ozbiljan posao, gledaj marku moj favorit Lincoln electric, Gude, esab, ima ih jos Gude je u toj klasi jos najjeftiniji nije ozbiljan kao dvije pomenute marke al moze dobar posao odradit ako je za kucanstvo i oko kuce sitnija bravarija Varstroj, telwin, wtl aparati nisu također pretjerani cjenom obiđi sve raspitaj se i onda odluči, naravno glavni faktor je koliko si u mogucnosti dati za aparat :ppozdrav:

Nisam alergičan na polovno, i pre ću uzeti nešto polovno a kvalitetno (profi varijante), nego novo lošijeg kvaliteta (hobi varijante), iako će potrebe uglavnom biti hobi. Pošto nisam planirao da dajem 12000-16000 din. koliko su kod nas u prodavnici nove Metabo brusilice, polovno još više dobija prednost.
Za Bosch i Metabo znam da su kvalitet, ali sad vidim da su oglasi preplavljeni Makita brusilicama za skromne pare. Kakva je Makita marka, i da li su to originali ili kopije u oglasima (nove) kad koštaju 3000-4000 din?

Te su sigurno kopije i od toga beži, nisu samo bosch i metabo dobre, ima još dobri marki brusilica, Hitachi,Dewalt,Skil... Samo malo procunjaj po oglasima sve se može pronaći.

Video sam i jednu Skil u prodavnici, 550W, 115mm disk, 3800din. Samo to je najslabija od svih koje sam gledao, ove Metabo su 900-1200 W, a zapravo ni ne znam koliko je potrebno da bude snažna mala brusilica. Osim toga, dobio sam savet da je mnogo bolje uzeti neku koja može da primi disk 125mm...

Tako je, bolje 125mm a snaga da nije ispod te koju si ti naveo.Skil je odlična marka oni rade alate u sklopu bosch-a.Ja sam sebi uzeo na pijaci pre dosta vremena Hitachi kao na slici (polovna).Bio je polomljen zub ili dva na zupčaniku,brusilica je spolja bila kao da je stara 20 godina a unutra sve novo,neko je očigledno silovao.Kupim je za 1000 din,naručim originalne zupčanike za 1500 din.Komplet rastavim operem kućište.I dan danas radi ekstra još joj četkice nisam promenio samo redovno podmazivanje zupčanika i teraj,a kod mene i seče i brusi i to ozbiljne materijale.Nikad se još nije glava ugrejala preterano.A što je najbitnije telo joj je tanko,može malo dete da je drži sa jednom rukom,a ima težinu što govori o kvalitetu.

Ova na primer jede malu decu za doručak. http://www.kupujemprodajem.com/HITACHI-Brusilica-1300W-20988484-oglas.htm?filter_id=20467968

23vev76.jpg

Ja prije nekih 5-6 godina kupio Einhell, kineska kršina, platio novog 55 Eura i ima kobajagi 120A. Povario sam sa njim sve živo i moguće i nemoguće. Na prvi izgled ne liči ninašta, malen, lagan, lim tanak, sve najgore. Nikad nije posustao niti se pokvario. Ima bimetal koji ga iskljuci kad se pregrije i samo polako, sve ej za moje potrebe a kod zavarivanja se ionako ne žuri, to ej posao koji se radi polako i pažljivo. Taj što je NA uzeo je profi uredjaj spram ovog mog, kad je mene ovaj od 55 E služio ovoliko dugo...

Slican je i uljanik samo dodavač stoji na komadu četvrtaste cijevi, pa iz njega ide jedan u profil u kojem je polikabal od 5m, aparat je čudovište, ima dolje isto prikljucke +,- kolega kaze da moze i elektrodom varit, s boljim strojem nisam radio, inace radim u deutz fahru u zupanji na zavarivanju, radio sam prvo sa kempijem mig 530, aparat je strava, pa sam probo sa mig 450 e taj mig 450 kada se vari klasicno ne vari nikako servis ga ne zna ustimat aparat je katastrofa dok na pulseru odraduje dobar poso, sad varim na poslu opet s uljanikom lda 400 kao mojim dnevno tucem u smjeni kolut 18kg esabove zice 1mm al ne staje, nepoderiv stroj preporucio bi ga svakome za ozbiljne radove, jedino malo je glomazan :ppozdrav:
jesi na ovakav mislio?http://www.kupujemprodajem.com/CO2-aparat-za-varenje-21058811-oglas.htm?filter_id=1609

I ja neki dan "kupio polovnu" brusilicu iskra, 2000 w, 8500 okretaja, ploče 180 mm. U odličnom stanju, jedino nema zaštitete. E sad zanima me da li na nju smijem da stavaljam ploče od 230 mm, znam da su one pretviđene do 6500 okretaja. Odnosno da se nebi raspale na 8500 okretaja.

Zeleni bosh brusilica mislim da je 650 w je na akciji kao i plavi profi.Cene su negde oko 6500 za zeleni i oko 8000 din za plavi profi i 3 god garancije. Vec ozbiljno razmisljam da uzmem jer kineske neispunjavaju vise zahteve sa onom preteranom cenom. Makita je dobar alat ako je original japanska i medju najboljim u klasi ali ona ima na desetine fabrika po svetu i japanske nema u prodaji. Mi smo u firmi imali prvo neke engleske proizvodnje i izrazito dobro se pokazale dok drugu seriju kupovine su dobili negde iz arapskih zemalja i nisu ni blizu bile kvalitetom ali opravdavaju cenu ako su do 5000din sigurno. Marki ima vazda ali mislim da original bos u prodavnici zasluzuje sad paznju

- - - - - - - - - -

Te velike ploce su smrt za brusilice i vrlo tesko se i upravlja njome. Kida i lezajeve i kucista pogotovu brusne ploce. Radi sa onim za koje su namenjene

Hitachi su mnogo dobri alati. Kaze covek sto prodaje polovan alat da je bas dosta zastupljen u evropi a i u Rusiji na baustelama.
Pisao sam za 10e kupio neispravnu akku busilicu za 10e. Problem bio u cetkicama koje su glavile. Busilica nije uopste cuvana. Sva izguljena i izgrebana ali busi kao luda. Baterije dobro drze struju i imaju elektronsku zastitu od preteranog punjenja i praznjenja.

Nazad
Vrh