Alati i radionice

Ja sam pre neki dan kupio jednu ubodnu testeru marke OKAY to je ista testera kao kod nas u Srbiju Vilager. Takoreci nesto najjeftinije , samo da isecem radnu plocu da bi ubacio sudoperu. Sad da li ja nemam iskustvo sa takvom testerom ili ona ne valja . Dok secem dasku ja pratim liniju , ali sa donje strane nije uopste pravo iseceno . Danas sam pozajmio od mog tasta neki rucni cirkular , da bi skratio radnu plocu , kad ono opet neka leva marka , pa mora dosta koncentracije inace oce i on krivo da sece. Zapravo imam ja moj rucni cirkular , naso sam ga negde , ne znam ni ja gde . Ali nije mu dobar disk. Tako da sutra moram kupiti disk za njega. Znam da su diskovi sa dijamantskim secivom dosta skupi i to sve sto su gusci zubi , disk je sve skuplji. Slikacu sutra sve ove masine i zakacicu slike.

E baš iz takve (neispravne) sam izvadio prekidač da vidim kako je povezan. Kiraj treba ti za delove?
Evo slika povezivanja:

Faza i nula (plava i braon) na On/Off prekidaču,oznaka 1 i 2 (sl.1). Paralelno sa braon žicom je povezana i bela žica koja ide u stator i to u gornju levu stranu statora kada bi ga gledali s profila (sl.1). Crna žica (na On/Off prekidaču M2 oznaka) takodje ide u stator u donju desnu stranu (sl.1).
Iz dela prekidača koji je zadužen za levo/desno smer imamo 4 izvoda sa oznakama 3,4,5 i 6. Na oznaku 3 ide žica koja vodi do statora i to u gornju desnu stranu statora (sl.2). Na oznaku 4 ide žica koja vodi do statora dole levo (sl.2). Četkice se snabdevaju sa pozicije 5 i 6 (sl.2).
Sad kad čitam kako sam objasnio.... Auuu,al sam zamrsio... Od jednog metalostrugara nemojte očekivati jednostavnije objašnjenje. :osmeh:
Svaka časrt kako si zamrsio ,:osmeh:.Nije ni bitno ,slike govore.:ppozdrav:
Ako hoćešda je baciš ,treba mi za delove.

Danas se i ja malo ponovio,pao je konacno i taj binzel od 250A.

fotografija0536.jpg

a evo usporedba stari i novi

fotografija0538.jpg

stari je od 3 metra 16 kvadrata presjek a ovaj binzelov je 4 metra i 25 kvadratni presjek kabla sa vecom sobnom i mogucnost duzeg rada.

Ja sam pre neki dan kupio jednu ubodnu testeru marke OKAY to je ista testera kao kod nas u Srbiju Vilager. Takoreci nesto najjeftinije , samo da isecem radnu plocu da bi ubacio sudoperu. Sad da li ja nemam iskustvo sa takvom testerom ili ona ne valja . Dok secem dasku ja pratim liniju , ali sa donje strane nije uopste pravo iseceno . Danas sam pozajmio od mog tasta neki rucni cirkular , da bi skratio radnu plocu , kad ono opet neka leva marka , pa mora dosta koncentracije inace oce i on krivo da sece. Zapravo imam ja moj rucni cirkular , naso sam ga negde , ne znam ni ja gde . Ali nije mu dobar disk. Tako da sutra moram kupiti disk za njega. Znam da su diskovi sa dijamantskim secivom dosta skupi i to sve sto su gusci zubi , disk je sve skuplji. Slikacu sutra sve ove masine i zakacicu slike.
Isti slucaj i kod mene.Imam Enhel i samo se nerviram.Ravna je nuli.Dok moj stric ima stari Blek Deker i radi savrseno pravo_Ovo je samo da gubis zivce.

Danas se i ja malo ponovio,pao je konacno i taj binzel od 250A.

fotografija0536.jpg

a evo usporedba stari i novi

fotografija0538.jpg

stari je od 3 metra 16 kvadrata presjek a ovaj binzelov je 4 metra i 25 kvadratni presjek kabla sa vecom sobnom i mogucnost duzeg rada.
koliko si platio?ja imam isti takav,vec 4 godine, ali od 350 A, duzine 4 metra,najveci iz te serije,posle vec idu sa vodenim hladjenjem,

Pogledaj da li ti testera stoji u vinkl tj. pod 90 stepeni u odnosu na ploču na mašini.Onaj lenjir sa kojim pratiš liniju.

Jbrtka - u jednoj metaliji dobro snabdevenoj sa svim i svacim taj mb25ak kosta 13000 din, a imaju i trafimet talijanski isto dobar za 11000 i onda sasvim slucajno udjem u jednu prodavnicu uglavnom profi i kvalitetnog alata i kaze imam jedan komad stoji mi jos od 2013 i niko da ga kupi. I tako ga uzmem po toj cijeni [dal staroj ili novoj] za 10500din. Ovaj stari madjarski sto imam radi jos uvijek dobro samo sto se brzo ugrije i brzo se zaprlja. Za radove oko limarije i nekog tackanja je dobar ali za bravariju nije. Aparat mi je dobar, ima dobru intermitencu 60% na 180A i moze dosta dugo da se koristi samo mi ovaj gorionik bio najslabija tacka.

moj je MB36 i ja sam tada platio,oko 180 evra,ali taj ima one bakarne,velike sobe,dosta se dobro ovi binzel pokazali,mnogo bolje od onih TBI...

Pogledaj da li ti testera stoji u vinkl tj. pod 90 stepeni u odnosu na ploču na mašini.Onaj lenjir sa kojim pratiš liniju.

Kakav lenjir? Kod tih jeftinijih testera problem može da bude do same testere, jednostavno koliko para toliko muzike. U startu nije u vinklu pa nema tu mnogo ispravljanja. Obično je kriv držač testere za malo, ali se vidi na materijalu. I meni se dešava da ponekad bude kriv rez kada režem deblje drvo (preko 6, 7cm). Što kaže dragan82, treba biti malo pažljiviji. Ako može da se reguliše broj obrtaja ili da se smanji ''klatno'' ako testera to ima. A ponekad pomaže i ovo: :osmeh:

Peglanje je redovna pojava. Treba samo polako vuci i ide pravo. cim je guras jace ona viloperi od opterecenja i rez ko glista.Ali mnogo ima do kvaliteta testerica cak najvise.Ovo sad su sve kopije kopija.Pre sam imao nekih makitinih starijih i to je ko u sir islo ili iz svapske ako ko moze doneti. Ove kod nas sad nizasta nisu

moj je MB36 i ja sam tada platio,oko 180 evra,ali taj ima one bakarne,velike sobe,dosta se dobro ovi binzel pokazali,mnogo bolje od onih TBI...

Pa eto sad sam i ja usao u binzel klub i nadam se da ce i moj biti dobar. Nisam mogao izdrzati do sutra nego sam ga vcrs isao isprobati i radi dobro. Dosao je sa 1mm diznom pa sam morao staviti 0,8 zbog sadasnje zice. Nadao sam se padu struje jer stari je presjeka 16 kvadrata i 3m a ovaj duzi za metar i 25 kvadrata kabal ali nisam nesto primetio neki poremecaj po tom pitanju.Jos samo da malo produzim kabal za masu ito je to.

Wurth ima cijene da te glava zaboli a sve im je cisti "shit" mi u firmi smo dobivali alat njihov kompletan, pneumatske pištolje, brusilice, vijke, ama baš sve, firma je (df županja) i svi kazu da je polu proizvod brusilica njihova mala skuplja od makitine, feinove, metaba ili bilo koje druge nemoze izdrzat upola sta ove izdrze, pneumatski pistolji katastrofa, najbolje su se pokazali sada Chicago pneumatic :)
Evo i ja sam se pojačo s malo alata nije neki al sluzit ce moje potrebe :D
zswbcx.jpg

Uzeo sam i spiralno crevo za kompresor 15m al nije stao u kadar xD

Juce sam kupio jednu krunu i drzac , skupi su kao za lek. Platio sam ako se nevaram oko 37f. Hitno su mi bili potrebni.

30vhs2t.jpg

- - - - - - - - - -

Trebam kupiti jos i 1 od ova 2 diska , jer uopste nemam na moj rucni cirkular. Ali ja mislim da je cena veoma visoka.
bejasm.jpg
2cr5xdv.jpg
2n0owu8.jpg

Moze li mi neko malo pojasniti TIG varenje.Aparat ima tu opciju.Interesuje me vredi li da kupim taj pistolj,bocu i sta tu jos treba.

Nazad
Vrh