Alati i radionice

Toga ima na sve strane,usluzno secenje na cnc ,bilo laser ili plazma,laser ima lepsi rez.Gledam na mapi sad,Medvedja je bas daleko,najblize tebi gde sam nosio da mi seku usluzno neku plocevinu 80mm debljine je u Zablace firma,oni mi dali najpovoljniju ponudu od ostalih,a zvao sam 4-5 firme.
Iz koje ploce seces zupcanike,jel nece biti mekan materijal ?.
Jeste, ima na sve strane kad gledas oglase, a kad treba da se odradi malo teze. Vecinom rade tanke limove, kod debljih i ako mogu da izrezu nemaju cist rez. Daljina nije problem, kurirske sluzbe rade normalno. Kao sto rekoh, trebaju mi lancanici, zupcanike ne secem. Kod velikih lancanika se to pokazalo kao najjeftinije resenje, a zavrsava poso.

Pardon ja pogresio,mislio sam na lancanike ...Znaci za lancanik dovoljno je obican celik iz tih plocevina 10-15-20 mm ,iseci u oblik,tj velicina,broj zuba,korak,i to je to ,bude dobro ?.

Ne bude dobro bez indukcionog ili plamenog kaljenja.
A dabi se moglo zakaliti, mora se koristiti ploča koja dozvoljava kaljenje.
Obična pločevina Č.0361(S235) sigurno nemože da se kali, moralo bi bar da ide od Č.0563(S355), taj može dati 45-50 HRc.
Zato kažem da je najbolja opcija kupiti već okaljen lančanik u demetri(koji plus ima mnogo pravilniji profil od laserski sečenog).

Pardon ja pogresio,mislio sam na lancanike ...Znaci za lancanik dovoljno je obican celik iz tih plocevina 10-15-20 mm ,iseci u oblik,tj velicina,broj zuba,korak,i to je to ,bude dobro ?.
Jeste, dovoljna je plocevina, samo se izreze i tolko. To su lancanici 60-70 zuba i tu je opterecenje po zubu minimalno i bude to dobro, radi godinama.

Ne bude dobro bez indukcionog ili plamenog kaljenja.
A dabi se moglo zakaliti, mora se koristiti ploča koja dozvoljava kaljenje.
Obična pločevina Č.0361(S235) sigurno nemože da se kali, moralo bi bar da ide od Č.0563(S355), taj može dati 45-50 HRc.
Zato kažem da je najbolja opcija kupiti već okaljen lančanik u demetri(koji plus ima mnogo pravilniji profil od laserski sečenog).
Gledao sam bas ponudu te demetre. Cene su prihvatljive, ali 16b-1 koliko ja vidim nemaju veci od 60 zuba.

Ja koristim sketchup i tamo moze i u dxf,dwg i jos par tih tipova fajlova ,do sad sam koristio i dwg i dxf ,zavisi ko sta trazi,nekima je i svejedno ,moze oba.

Ja koristim inventor i pre sam imao sve moguce formate, ali sad ovaj nema.
Generalno svi oni sto rade to cnc rezanje prave neku filozofiju oko tih crteza. Za jednostavne stvari te nemaju inzinjera, te nisu u mogucnosti da nacrtaju, te zahtevan rad ako lancanik treba da ima par otvora i tako.

3d ili dwg mogu svima da posaljem. Samo eto, kazem, mnogo nesto filozofiraju oko toga. Da li je neznanje ili sta je, pojma nemam. A laser do 15mm ne moze to dobro da izreze. Videcu sa onima sto rece da rezu do 30mm.

Aj vazi, ako nadjem nekog da insistira na dxf da ja saljem crtez.
Nego ne znam da li je water jet rezanje skuplje od lasera ili plazme? Izgleda da relativno blizu ima water jet i da bi mogli to da odrade.

Dal je skuplje ....preko milion dinara mi trazile 2 firme za water jet da iseku nesto ,sto mi posle ta jedna firma isekla za 45k din, gasnim postupkom.Jeb... ih water jet da ih jeb,to je moj odgovor,koristicu ga za sto godina kad bude dostupno nama smrtnicima a ne samo jeb.. firmama.Tebi mozda i bude donekle povoljnije jer je tanka debljina u pitanju ,mada sumnjam da ces se prijatno iznenaditi oko cene.
Mogu da mislim tek koliko kosta rezanje sad ovim novijim postukom sa zicom onom tankom i kroz vodu ,rez toliko precizan da ga ni ne vidis bukvalno dok ne razdvojis metal.Koji kur.. to reklamiraju za koga ...jedna milionska firma za drugu milionsku firmu.Jeb... ih izumi i tehnologije kad nisu dostupni za 95% stanovnistva.

Nazad
Vrh