Alati i radionice

Neko iskusan može da mi kaže na koliko stepeni treba ugrejati gibanj da bi se posle postepenog hlađenja materijal otpustio, da bi mogao mašinski da se obrađuje?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Taj materijal ima sastav takav da je uvek tvrd(ima dominantno silicijum u sebi) i nemože da se otpusti da bude lako obradiv mašinski.
Može se ugrejan kovati i to je sve što je predviđeno za taj materijal. Eventualno brusiti u hladnom stanju.
Temperatura kaljenja 930 stepeni, i sa te temperature se i otpušta(hlađenjem zajedno sa peći).

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Taj materijal ima sastav takav da je uvek tvrd(ima dominantno silicijum u sebi) i nemože da se otpusti da bude lako obradiv mašinski.
Može se ugrejan kovati i to je sve što je predviđeno za taj materijal. Eventualno brusiti u hladnom stanju.
Temperatura kaljenja 930 stepeni, i sa te temperature se i otpušta(hlađenjem zajedno sa peći).

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Treba da napravim neke noževe za tarup. Dužina 400mm pa bi trebalo da se gibanj ispravi, izbuši rupa fi 22mm i naoštri pod uglom od 30°.
Eto isečenih gibnjeva u peći hlade se polako. Ugrejao sam na oko 900C°+ pošto ne mogu baš najpeciznije da izmerim temperaturu u peći.
Pa ćemo sutra videti dal' smo džaba krečili....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Koliko su široki gibnjevi?
Nož dužine 400 mm je težak pa ako ostane malo "mesa" centrifugalna sila ga pokida.

Na osnovu čega si to napisao?
Dali znaš koji je to materijal, i kakav je njegov dijagram stanja(FeC)?
Zašto pitaš pitanja na koja unapred znaš odgovor?
Kako je vasovac postavio pitanje razumeo sam da samo želi da materijal izgubi opružna svojstva kako bi ga lakše obrađivao hladnog.
Ta temperatura je niža od temperature kaljenja koju si ti približno dao. Ako već tražiš moje greške greška je to što boja užarenog čelika koju sam ja opisao više odgovara temperaturi kaljenja nego ovoj nižoj.
kad idemo u sitna crvca FeC dijagram ne bi mnogo značio jer je u pitanju legirani čelik. Takođe za neka najobičnija kaljenja dijagram stanja nije bitan. Koristi se ova pomenuta odokativna metoda boje užarenog čelika ili se magnetom proveri da li još uvek ima magnetnih svojstva.
Deda mi je bio kovač od 14 godina, uspešno je okalio silu nečega, a ubeđen sam da pojma nema šta je to dijagram stanja.

Poslednja izmena:
Ono sto sam pitao oko problema busenja,hladjenja ,kalenja ...izgleda da je aca opel bio u pravu . Burgije se nisu izgleda okalile , ili pregrijale sta vec , nego materijal. Ponovo sam isto radio da vidim , sa drugom burgijom , isto se desilo , sa istim burgijama koje nece tu da zavrse , u drugi materijal idu normalno a u tu nedovrsenu rupu nece ni druga burgija . Znaci materijalu se nesto desilo , zakalio se. Vjerovatno je u pravu, moze i vodom , ali se mora poceti hladiti od pocetka ili nikako . I brzina dabome.

Pa ako se ugreje na određenu temperaturu i onda naglo rashladi vodom, okaliće se makar malo. Pogotovo taj površinski sloj koje je bio najtopliji.

Nazad
Vrh