Alati i radionice

Poslednja izmena:
Ovo za 2-3 milimetra da trebaju tako jaki aparati nije tačno,ja sam sa 170A vario 7-8 mm bez ikakvih problema, konkretno sastavljao prikolicu,koja posle 4 godine eksploatisanja,nema nigde napuklog vara,a pretrpela je svašta.Najbitnija stvar kod MIG MAG aparata koji bi se malo ozbiljnije bavio, da je trofazni, jer tu nastaje velika razlika kod iste amperaže između monofaznog i trofaznog,a ako će da vari smo limove do 3 mm taj aparat će mu sigurno odraditi posao.Da je jači ne bi smetalo,(od viška glava ne boli).Ali onda i cena ide gore.

Mani se ovih igracki i ako ti treba za auto limariju uzmi od 200a i miran si. Normalno ne ovo kinesko g.... vec nesto provereno.

Za auto limariju nema potrebe da kupuje aparat od 200a. Vise od 10 godina varim autolimove sa Varstroj 160ampera nema potrebe za jacim aparatom za tu namenu, preko 3-jke pojacam samo ako varim nesto oko poljomehanizacije...

Ne mora biti trofazni, moze i monofazni inverter CO2 napraviti lijepog posla...

Ne znam sta nisam sastavljao s co2 aparatom pa sve i dalje drzi. Istina je da je slab ali za neke "okokucne" popravke je uz dobru pripremu mjesta zavarivanja dovoljan.

Kolega posjeduje varstrojev varmig 1600. Monofazni aparat koji je sve do prije godinu dana radio s 0.8 zicom. Nabavio je povoljno 1mm zicu i pokusali smo s njom variti. Aparat radi lijepse i sretnije nego s 0.8 da smo se obojica cudili a on inace varioc po struci i po cijele dane zavaruje na poslu...

Ne mora biti trofazni, moze i monofazni inverter CO2 napraviti lijepog posla...

Ne znam sta nisam sastavljao s co2 aparatom pa sve i dalje drzi. Istina je da je slab ali za neke "okokucne" popravke je uz dobru pripremu mjesta zavarivanja dovoljan.

Kolega posjeduje varstrojev varmig 1600. Monofazni aparat koji je sve do prije godinu dana radio s 0.8 zicom. Nabavio je povoljno 1mm zicu i pokusali smo s njom variti. Aparat radi lijepse i sretnije nego s 0.8 da smo se obojica cudili a on inace varioc po struci i po cijele dane zavaruje na poslu...

Ja sam napisao napomenu za malo ozbiljniji rad,a pod tim podrazumevam,varenje po ceo dan na višim amperažama,i debljim materijalima,tu monofazni nema šta da traži, a ako ćeš ga upaliti jednom nedeljno na sat vremena onda OK.

O tome i pricamo svaki ce da zavari ali koliko dugacak var ce da zavari taj aparat pre nego sto ili upali blokadu ili nesto crkne na njemu. Aparat koji mu treba da prihepta po nesto ima da nadje gde hoce a i vec ima elektro lucni pa moze i sa njim za toliko da privari. Covek je pitao za aparat kao drugi pored ovoga od 200A kojeg vec ima.

Dobio sam ovaj alat na poklon iz Svajcarske pre 7-8god. nisam imao potrebe da radim sa njim(sem dva kljuca iz seta za sada su ko novi bez ikakvog ostecenja) pa je idalje nov. Zanima me sta mislite kakvog je kvaliteta? I ako nisu nesto, meni deluje da su kljucevi ovde najkvalitetniji pa gedore...

Set kljuceva od 7 do 32

cam02006.jpg

Set gedora od 4 do 32

cam02001.jpg

Set mix alata

cam02007.jpg

Ne znam sta da vam kazem... Unior gedore uredno trgam, kineske se jos drze. u LIDL-u kupim komplet velike i male gedore sa svim mogucim dodatcima za 30-40€ (ako se dobro sjecam) i eno sve radi kao od prvog dana a na racnu uredno montiram cjev od metar i pol kad rastavljam tanjuracu ili tako neke vece sarafe.

Upravo sam danas narucio komplet velikih gedora prihvat 3/4" gedore 21-50 i prihvat 1" gedore 55-65

500_500.jpg
[h=2][/h]Kao sto se vidi da su gedore (vjerovatno) namjenjene za pneumatski alat koji ja nemam i nema sanse da ih potrgam dok sam ziv. Ovaj komplet dostavljen kuci kosta 650kn (85€) Mislim da bolji alat ni jednom poljoprivredniku ne treba za odvrtanje matice na radilici i na osovini tanjurace te eventualno neke velike matice po plugu ili tako necemu. Nadjite mi povoljniji a bolji komplet i svaka vam cast. Ja i dalje mislim da sam super prosao.

Ja sam pre 15dana kupio neke male gedorice Kineske za 15e. Na oko neizgledaju lose i za sada se drze:haha:, ali dokle videcemo. Imaju sve moguce nastavke(kardan, elasicni produzetak....), a za Kineze su vise nego dobar kvalitet:ppozdrav:

Bilo sta od alata da nije krsteno, npr. Unior, sam istrgao vec pri prvoj drugoj upotrebi.

Evo zadnji slucaj: imbusom (kineskim, bio sam na selu i nisam imao bolji) sam POKUSAO da odvrnem iz slavine za tus, onaj deo sto ide u zid, da ne objasnjavam sad, vidi se na skinutoj slavini sa zadnje strane. To je sivonjski zavrnuto, pa sam upotrebio malu polugu da dobijem na momentu. Imbus se samo zblajznuo, kao da je od plastike. Morao bih da napomenem da je i slavina neka mrnjau, kineska, ...
Onda drugi komsija donese drugi imbus, isto neki mrnjau. Ista prica :)

Sutradan sam doneo moj unior, koji ga je odvrnuo ko sampanjac.

Jeste sigurno nekoliko puta skuplji, ali isplati se. Pogotovo kada odes u neku vukojebinu, gde nemas kinesku prodavnicu pored sebe, pa da stalno kupujes drugi alat :)

Ma imbusi i torexi iz Kineskih trznih centara nisu nikavi. Od Torexa sam napravo krug pri odvrtanju prvog srafa, ali sa drugim iz tog seta drug je odvrtao neke srafove na Apriliji, samo neznam koje:osmeh:

Bio danas da gladam neki polovan čovek je auto limar i ima tri aparata a jedan je na prodaju. Meni se najviše sviđalo neki Slovanački plave boje max radna Amperaža je 145a a max snaga 170a svaki sam mogao probati ovaj ima električni prekid gasa u varenju a druga dva mehanička. I čovek lepo pitam čoveka koji može bez problema da vari lim do 3-4mm i sa ovim koji sam gledao uzme parče lima od 3mm stavi na max jačinu i ko od šale probuši a ne da zavari. Pa sad razmišljam dali je bolje uzeti polovno i provereno ili novo koji je kinesko i sa istim jačinom najmanje dva puta skuplji.

Sve ispod 200 ampera je nula bodova za bilo kakav ozbiljniji var, lim se može i pop nitnom priloviti.
pričam o dobrim starim amperima, a ne ovima današnjim koji su samo na papiru

Bobo Ruski ključ je za te namene majka Mara a košta 30 eura.Uz njega se dobijaju 2 gedore 30 i 32 a postoji i opcija kupovine dodatnog seta gedora od 32 pa na gore za istu cenu.

"Sve ispod 200 ampera je nula bodova za bilo kakav ozbiljniji var, lim se može i pop nitnom priloviti.
pričam o dobrim starim amperima, a ne ovima današnjim koji su samo na papiru "

Ljudi sad stavrno dosta sa preterivanjem ,ako ne znate da varite pa su vam potrebni aparati preko 200 A onda tako i recite,a nemojte pisati svašta ovde.

Priča se rasplela o CO2 aparatima pa na njih i mislim.

@ markokurjega, nisam ti ja varioc pa neznam ni da varim, ali imal sam nekad malog tig, mig, maga od nekih 140 ampera i mogu ti reči da je to bicikl za neki pošteni zahvat. Za limariju dušu dalo.
Trenutno se igram s nekom igračkom od 275 čistih ampera i mogu ti reči da je to najtaman, da se on i smanjiti kad treba limariti ::namigivanje::

Bobo Ruski ključ je za te namene majka Mara a košta 30 eura.Uz njega se dobijaju 2 gedore 30 i 32 a postoji i opcija kupovine dodatnog seta gedora od 32 pa na gore za istu cenu.

Bas zbog ruskog kljuca i kupujem ovaj komplet a odusevio sam se velikim gedorama kad smo kod kolege Kiceskidali prednji utovarivac s moje brene... ja se cjeli objesim na racnu s nastavkom a ona ni da mrdne a sarafi samo cvile i popustaju.

Imam ruski kljuc i uz njega sam dobio gedore 32 i 33 (valjda kamionski standard) i navario sam "adapter" na neku staru obicnu 27 zbog skidanja tockova s bagera i brene. S brene je skinula tocak ali na bageru je napukla gedora posto nije ojacana nego neka pijacna obicna i tu je prevagnulo da kupim ovaj komplet sa slike. U ovom kompletu postoje gedore 3/4" i 1" te adapter s 3/4" na 1" pa imam u planu ILI ruski kljuc "skinuti" na 3/4" ILI kupiti i adaptaciju za njega da prima 3/4" pa da vidis posla ;)

Nazad
Vrh