@futurefarming Sto se glinenih kuglica tice video sam da kazu u filmu da uticu na pH ali mislim da je u mom sistemu to neznatno. Mozda bi veci uticaj imale da je u pitanju flood-and-drain sistem posto bi ih u tom slucaju bilo mnogo. Ipak mislim da sam napravio problem u pocetku sa sljunkom koji je podigao pH, i problem je sto ga ima mnogo u akvarijumu, ali sta je tu je. Sve ovo je napravljeno od onog sto je vec postojalo pa nisam hteo nista da menjam. U svakom slucaju kako vreme prolazi sistem je sve stabilniji. Paradajz je, kao sto rekoh, procvetao i fantasticno izgleda. Kao da raste u hidroponoji
. Samo jos da kazem da sam ja pH spustio koristeci limunov sok. Stavljao sam svakog dana (3 dana) po pola iscedjenog limuna u sistem a pre toga nekoliko dana sam koristio prokuvanu koru hrastovog drveta. Sto se kore tice, negde sam procitao da je dobra za spustanje pH ali sam se ja mozda uspanicio pa nisam sacekao dovoljno da vidim da li deluje, Bila je u akvarijumu jedan dan, ali bez nekog efekta, osim sto mi voda od tada ima boju caja od nane.
@kornelijus Hvala na lepim recima za sistem. Pogledao sam vas blog i odusevio se kako izlgeda paradajz kod vas. Malo sam imitirao vas sistem
. Juce sam napunio kante perlitom i zasadio papriku i cherry paradajz. Kupio sam GroGreen Starter 12-42-12 (sa mikro elementima) i rastvorio 40 gr na 40 litara vode. Voda je cesmovaca, ali sam jedno dva dana pumpao vazduh u nju da bi je dehlorizovao. Hteo sam ranije da vas pitam za savet ali ne stigoh, kada je rastvaranje u pitanju posto sam video da redovno piste sta stvaljate u sistem. Ja ovamo kod mene, na zalost, nemam neki izbor djubriva niti se ljudi koji rade po polj. apotekama nesto razumeju u vodotopiva djubriva. U svakom slucaju bi mi vas komentar dobro dosao. Nasao sam na netu odredjene recpeture koje se prave od monominerlanih djubriva ali mi bese mnogo skupo da to kod nas pojedinacno kupujem pa da mesam. Ipak sam se odlucio za ove "gotove" mesavine. Jos nesto, jos uvek cekam da mi stigne pH/EC/TDS merac koji sam narucio tako da se sad malo kockam sa biljkama ali sta da radim....zelja je jaca....
---------- Poruka napisana 08-06-12 u 13:45 ---------- Prethodna poruka je 04-06-12 at 01:14 ----------
Pominjao sam prvi eksperiment sa jagodama i iskopah jedan snimak koji sam postavio na YouTube.
Kao stoa sam ranije pisao bilo je to nekoliko jagoda u zardinjeri i zivele su one jedno .....(neko vreme)....mislim da je oko 3 nedelje, nisam siguran, i uvenule su posle toga. Ja sam optuzio brzo punjenje "grow-bed"-a za neuspeh, mada, nije bilo ni drugih uslova nesto posebno. Pokusao sam da pojacam svetlost nekom lampom ali ni to nije bilo od koristi.
U svakom slucaju, interesantno je to da sam se ovde uvezbao da pravim "bell-syphon" i napravio sam jedno 4 komada dok sve nije bilo kako treba. Prva tri us imala razne nedostatke tipa: nece da krene sa praznjenjem nego samo curi voda normalno, radi 3 sata i odjednom vise nece da otvara i slicno. Na kraju je sifon bio super i radio je besprekorno.
[video=youtube_share;4avWE1nHhmk]http://youtu.be/4avWE1nHhmk[/video]