Agro Dan

Emisija ,,Agro dan" za utorak, 16. jun, donosi i ove teme:

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica - prve lokalne samouprave u Srbiji koje dobijaju meteo stanice namenjene prvenstveno poljoprivrednicima.

Američki gigant za proizvodnju poljoprivrednih mašina i traktora “Džon Dir” gradi distributivni centar u Sremskoj Mitrovici. Vrednost investicije oko 5 miliona evra.

Iskusni malinari iz Mačve upozoravaju proizvođače na opreznost u slučaju ponuda za otkup od 250 dinara po kilogramu. Otkupna cena još nije formirana, a velike obećane pare možda će stići tek iduće godine.

Što više Evropska unija zabranjuje upotrebu štetnih hemijskih sredstava u poljoprivredi, to više raste njihova ilegalna trgovina. Za dve godine Evropol zaplenio za četiri puta više zabranjenih pesticida.

Da bi se živelo od cvećarstva, potrebne ogromene količine rasada zbog malih cena na tržištu. Uz to ide i svakodnevni i dugodnevni rad u plastenicima.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Automatizacijom protivgradne odbrane na Fruškoj Gori počinje automatizacija svih stanica u Vojvodini, najavio na potpisivanju ugovora predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Nove sorte pšenice na oglednom polju u Vranju u dobrom stanju. Na „Danima polja“ zadovoljni i prosečnim rodom svih sorti ove žitarice.

Kamilica dobro procvetala ove godine na gazdinstvu Oluških u Severnom Banatu - kod najvećeg proizvođača lekovitog bilja u Srbiji.

Malinari iz Arilja na početku berbe gledaju u nebo - da ne bude kiše. Bez obzira na najave i preliminarne dogovore - još bez konačne otkupne cene.

Puderi od voća, organski i prirodni, do evropskog tržišta stići će i iz Šapca, obećava mladi poljoprivrednik iz sela Ševarice.

 
„Argo dan“ za četvrtak, 18. jun, donosi i ove aktuelnosti:

Ispunili smo obećanje i otvorili smo srpsku Kuću meda „Naš med“ kao primer gde se spajaju tradicija i zadrugarstvo, poručila premijerka Ana Brnabić iz Rače, ističući da su i subvencije za pčelarstvo višestruko povećane.

Vojvodina uložila 600 miliona dinara za opremanje stočarskih farmi, rekao pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević, sumirajući rezultate u prethodne 4 godine.

Banatski ratari nezadovoljni prvim objavljenim cenama od strane najjačeg otkupljivača. Tvrde - 15 dinara bez PDV-a ne pokriva troškove.

Očekuje se da malina ove godine donese 250 miliona evra prihoda od izvoza nakon podbačaja roda kod najvećih proizvođača ovog voća u svetu.

Za višnju još nema otkupne cene. Voćari iz Topličkog kraja strahuju od ucene hladnjačara i otkupljivača na kraju berbe.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Odgovor da li će Robne rezerve otkupiti pšenicu za veću cenu od 17 dinara, koju najavljuju otkupljivači, stiže krajem iduće nedelje. Po izjavi iz Asocijacije poljoprivrednika, to je rezultat sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Sve više primetna erozija plodnog gornjeg sloja oranica u južnom Banatu, upozoravaju iz Instituta „Tamiš“. Uzrok i ljudi koji podupiru loše klimatske uticaje.

Škola „Borislav Mihajlović Mihiz“ iz Iriga i ove godine nudi školovanje za sve perspektivnijeg vinogradara-vinara. Pokrajinski sekreterijat kupovinom mehanizacije unapređuje praktičnu nastavu.

Odgajivači trešnje ocenjuju - otkup od 180 dinara bio bi zadovoljavajući. A i voćari i znalci tvrde - ovo voće zvezda u usponu.

U jednom od najvećih pčelinjaka pored Čačka, neodgovorni voćari uništili preko 60 košnica. A pčelari ponavljaju - desetkovanje pčela naknadno uništava i voćnjake.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Država nema pravo, niti mehanizme da interveniše u trgovini pšenicom, kažu agrarni analitičari, uz ocenu da bi čak i otkup preko Robnih rezervi teško pomerio tržište.

Prinosi pšenice oko Aleksinca i ove godine veći od proseka za Nišavski okrug. Razlog kao i do sada, bolje zemljište i bolja agrotehnika, ocenili na „Danima polja“ stručnjaci iz niške Poljoprivredne stručne službe.

Nova Varoš pospešuje razvoj malinarstva. 50 gazdinstava dobiće sadnice u vrednosti od po 600 evra.

I pored učestalih padavina počinje vađenje luka na sremskim njivama. Proizvođači zadovoljni količinom roda, ali ne i kvalitetom, a ni najavom cene.

Sve beogradske opštine, kao jedno od ekonomski najznačajnijih poljoprivrednih područja u Srbiji, dobijaju jedinstvenu poljoprivrednu savetodavnu službu.


 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Cena prošlogodišnje pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu, očekovano pred novu žetvu, pala. Kukuruz zadržao prošlonedeljni cenovni nivo.

Pšenica u Sremu dobro napreduje. Ipak, potrebno i suvo vreme kako bi vegetacija bila završena. Nekoliko suvih dana neophodno i ječmu za početak žetve.

Za prvu klasu borovnice u Šumadiji za sada se nudi i do 5 i po evra. Ali, konačna cena znaće se na kraju sezone jer se cene menjaju svake nedelje, kažu otkupljivači.

Zapošljavajte mlade i stručne ljude u zadrugama, jedna od poruka sa tek završene Prve letnje zadružne škole u Novom Sadu.

Za tri godine površina zaštićenih područja povećana za više od 100 hiljada hektara, čime je priroda na više od 7,5 % teritorije Srbije stavljena pod posebnu zaštitu.

 
Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

U Beškoj u Zemljoradničkoj zadruzi prinosi pšenice manji i do 30 odsto od proseka, a prema računici zadrugara od 20 dinara pokriće samo troškove.

Otkup maline u Novom Pazaru 200 dinara, stoji u ugovoru koji je potpisan u petak sa dugogodišnjim otkupljivačem sa ovog područja.

U tri zadruge, sa 50 hektara pod vinogradima i crvenim merlo vinima koja već osvajaju prestižne nagrade, Vele Polje pored Niša postaje sve značajnije na vinskoj karti Srbije.

Sremska Mitrovica ove godine sa 5 miliona dinara pomaže osiguranje useva, plodova, i životinja. Učešće u premijama od 10 do 20 odsto uloženih sredstava.

Bagremova paša ove godine mnogo bolja nego prethodne - pčelari po košnici očekuju prinos i do 10 kilograma. Predstoji za oko dve nedelje i paša suncokreta.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 23. jun, donosi i ove teme:

Ove sezone, rod voća u Srbiji, zbog vremenskih neprilika tokom proleća, biće za oko šest odsto manji nego lane. Zbog nepovoljnih klimatskih uslova kod nas, ali i u Evropi, voće će biti skupo i u veleprodaji.

Troškovi održavanja malinjaka ove godine za trećinu veći, dok će rod biti manji za 20-30 odsto. Zbog smanjene ponude i ispražnjenih zaliha kod nas i u svetu, proizvođači tvrde da cena maline ne može biti niža od 220 dinara.

Berba jagoda privedena kraju i pored učestalih kiša tokom celog juna. Aleksinački voćari zadovoljni ovogodišnjim rodom i cenom, pa planiraju proširivanje zasada i to sortama koje hladnjačari najviše plaćaju.

Bojazan proizvođača da bi kiše mogle loše da utiču na kvalitet jesenjih useva opravdana, kažu stručnjaci. Za ječam i pšenicu bilo bi dobro da usledi lepše vreme i da u narednih desetak dana padavine izostanu.

Savet za bezbednost opštine Inđija obezbedio 250 žutih rotacionih svetala i reflektujućih traka za obeležavanje gabarita poljoprivrednih vozila i mehanizacije. Cilj - povećanje bezbednosti ovih učesnika u saobraćaju.

 
Emisija ,,Agro dan" za sredu, 24. jun, donosi:

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija na snazi u devet opština. Poplavljeno više od 700 domaćinstava, reka Ljuboviđa srušila mostove u Ljuboviji, a saobraćaj u prekidu na više regionalnih puteva.

U nebranjenoj zoni reke Tamiš, između banatskih sela Orlovat i Tomaševac, poplavljeno stotine hektara šume i pašnjaka. Na ostrvima zarobljena stada krava i ovaca sa čobanima i pulinima.

Iako trenutno na tržištu postoji višak tovnih goveda usled zastoja u izvozu, govedarstvo u Srbiji ima perspektivu. Otvaranjem prvog reprocentra za rasu šarole, stočarima na raspolaganju i kvalitetan priplodni materijal.

Uprava za agrarna plaćanja objavila nov Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina. Najviši ukupni iznos koji korisnik može da ostvari 41.000.000 dinara.

U najmirisnijem selu u Mačvi, idućeg vikenda biće održana privredno-turistička manifestacija - 26. festival Ruže Lipolista. Zbog zdravlja posetilaca, izostaće neki sadržaji, ali će izložba cveća na otvorenom biti posebna.

 
„Argo dan“ za četvrtak, 25. jun, donosi i ove aktuelnosti:

Preduzete sve mere u odbrani od poplava, izjavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i najavio poseban program pomoći za ljude koji su zbog obilnih padavina pretrpeli štetu.

Ceo rod maline uništen usled obilnih padavina u dolinama pored Moravice, na zapadu zemlje. Stradalo i drugo voće, kao i kukuruz, krompir i ostalo povrće, kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović.

Obilna kiša dobrodošla soji, šećernoj repi, suncokretu i kukuruzu.Stručnjaci tvrde da padavine nisu naškodile pšenici, pri kraju zrenja, kao ni usevima ječma, sem što će verovatno odložiti planirani početak žetve.

Proizvodnja maka isplativa, ali nedovoljno zastupljena. I pored cene od 600 do 800 dinara za kilogram u zrnu, uzgoj sveden na manje površine, gotovo isključivo za sopstvene potrebe proizvođača.

Dan magarica ove godine biće održan 11. jula, u Vizitorskom centru Specijalnog rezervata prirode Zasavica. Posetiocima će biti prezentovani proizvodi od magarećeg mleka, među kojima i i najskuplji sir na svetu.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

U Srbiji tek 2-3 odsto domaćinstava osigurano od poplava, dok manje od 10 procenata ima ukupno osiguranje imovine. U poljoprivredi statistika nešto povoljnija, pošto država i lokalne samouprave subvencionišu osiguranje.

Izlivanjem Rogačice i Gvozdačke reke u Bajinoj Bašti potpuno uništeni ribnjaci na njihovim obalama. Vodena bujica u tom kraju oštetila i na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i brojne malinjake.

Obilne padavine u proteklih mesec dana odložile najvažnije poljoprivredne radove u Toplici, a značajno će umanjiti i prinose voćarskih i ratarskih kultura. Najvažniji i najobimniji posao - berba višanja, kasni skoro dve nedelje.

Svake godine stotine košnica u Srbiji bude uništeno zbog neodgovornog prskanja useva i voćnjaka. Nedavno stradale pčele u Slatini kod Čačka, a njihov vlasnik sumnja na trovanje insekticidima.

Na ovogodišnjem, 7. Sajmu meda u Paraćinu, izlagači osim meda i ostalih pčelinjih proizvoda, nude opremu i pribor za pčelarenje, kao i suplemente za ishranu pčela. Sajam organizovan na otvorenom.

 
Subotnji "Agro Dan" donosi:

Proglašenje stanja elementarne nepogode uslov da Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima započne proces obnove u poplavljenim područjima. Pomoć nije namenjena poljoprivrednim gazdinstvima, jer Zakon o obnovi ne pokriva štetu koja je prethodno mogla biti osigurana.

Iako zbog vlage ima gljivičnih oboljenja na pšenici, zrno nije ugroženo. Stručnjaci kažu da će sa povrćem i voćem, zbog kiše i smenjivanja toplog i hladnog vremena, biti dosta problema sa bolestima.

Obilne kiše u srednjem Banatu odložile žetvu pšenice za prve dane jula. Nakon višemesečne suše u tom području, 80 litara kiše po kvadratnom metru prijalo kukuruzu i suncokretu, koji su u dobrom stanju.

Treći po redu Festival fruškogorskih vina biće održan na Vidovdan, 28. juna na platou ispred Кuće Vojnovića u Inđiji. Najbolji vinari biće nagrađeni, a proizvođači će moći da prisustvuju i vinskoj radionici „Carstvo šardonea”.

Za dane vikenda na rumskom vašarištu biće održana 11. Štraparijada, takmičenje u vuči stabala. I ove godine manifestacija ima međunarodni karakter, a za najuspešnije takmičare pripremljene vredne nagrade.

 
„Argo dan“ za nedelju, 28. jun, donosi i ove aktuelnosti:

Na nadoknadu štete mogu da računaju poljoprivrednici iz 27 opština gde je proglašeno vanredno stanje. Najpre se utvrđuje i nadoknađuje šteta na stambenim objektima.

Zbog poleganja pšenice, ratarima pred žetvu stiže savet da obrate pažnju na savremene kombajne kako ne bi povećali rastur roda.

Ruska pšenica srušila prognoze. Zbog povećanja roda u ovoj zemlji, cena hlebnog žita beleži pad na svetskim berzama.

Svađa između voćara i hladnjačara o tome koja višnja spada u koju kategoriju. Kao sudije u Merošine stižu inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Zakupcima zemlje u selu Boka kod Zrenjanina nepoznati počinilac herbicidom „total“ namerno uništava useve.

 
Emisija ,,Agro dan" za ponedeljak, 29. jun, donosi i ove teme:

Sa zakašnjenjem na vojvođanskim poljima počela žetva ječma. Prinosi manji od prošlogodišnjih a ratari nezadovoljni i otkupnom cenom.

Tri vinarije u Srbiji proizvode organsko vino. Prednost, kažu proizvođači, pored zdravlja jeste i to što od ovakvog vina glava uopšte ne boli.

Za 10 godina za četvrtinu manje poljoprivrednih penzionera u Srbiji. Razlog migracije, ali i mala primanja.

Zarada od izvoza jabuka rekordna. U prvom kvartalu za prosečno 0,73 evra po kilogramu, Srbija na inostrana tržišta plasirala oko 72 hiljade tona ovog voća.

Iako je pre tri godine prebacio i tri tone, proizvođači iz Srednjeg Banata ove godine zadovoljni rodom lešnika i do 2 i po tone.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Prvi otkosi pšenice pali u Banatu, a tokom ove nedelje očekuje se intenziviranje žetve. Za sada, otkupljivači nude 17 dinara po kilogramu ili dogovor za žito boljeg kvaliteta, iako će rod biti nešto manji nego lane.

Toplički voćari užurbano počeli sa berbom višanja, koja u ovom kraju kasni dvadesetak dana. Učestale kiše i velika količina vlage uticale i na slab kvalitet ovogodišnjeg roda, koji sadrži oko 12 odsto suve materije.

Gradonosni oblaci prethodnih dana nisu zaobišli ni Vojvodinu. U Erdeviku, usled obilnog grada stradali usevi, a procene govore da će u ovom vinogardarskom kraju za više od 2/3 biti umanjen rod grožđa.

U Srbiji postoje odlični uslovi i veliki neiskorišćeni potencijali za razvoj lovnog turizma. Neophodno da država olakša registraciju lovišta, poveća podsticaje za uzgoj divljači i omogući duži zakup državnog zemljišta.

Na rumskom vašarištu, proteklog vikenda održana 11. Međunarodna štraparijada. Blizu 40 učesnika iz Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nadmetalo se u vuči stabala u lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine predlaže da Republička direkcija za robne rezerve otkupi 250.000 - 300.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 21,06 din/kg. To bi, kažu, uticalo na formiranje otkupne cene koja bi u većoj meri pokrivala proizvodne troškove.

Dok otkupljivači i hladnjačari tvrde da cenu višnje određuje kvalitet, proizvođači traže reakciju države, jer ponuđenih 25 dinara po kilogramu ne obezbeđuje nikakvu zaradu. Problem predstavlja i to što podizanje zasada u prethodnom periodu nije pratila izgradnja hladnjača.

Poplave opustošile malinjake, a prema prvim procenama, u Arilju uništeno oko 60 odsto zasada. Nabujala Moravica odnela tone najkvalitetnije srpske maline i načinila ogromne štete, a pojedini proizvođači ni naredne godine neće imati šta da uberu u svojim zasadima.

Tradicionalna 21. Sremska kulenijada proteklog vikenda održana u Erdeviku, uz učešće preko stotinu izlagača. Stručni žiri među 59 takmičara za apsolutnog pobednika proglasio kulen iz porodične manufakture Vojnović iz Kuzmina.

Omiljeni novosadski festival vina “Interfest” biće održan od 9. do 11. jula na Trgu slobode. Broj učesnika biće manji, zbog izostanka stranih proizvođača i pandemije virusa korona, ali će veliki broj domaćih vinara zadovoljiti ukuse i najprobirljivijih vinoljubaca.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Prinosi pšenice u Vojvodini od 2, u proseku 4, ali i 10 tona na oglednim poljima. Ratari ipak zadovoljni malom vlagom u zrnu, što će im, kako najavljuju, omogućiti da pšenicu lageruju do neke povoljnije otkupne cene.

Ječam odlično rodio ove godine širom Srbije, a u Mačvi najmanji rod po hektaru čak 7 tona. Kvalitet zrna takođe odličan.

Dok proizvođači višnje traže da ih neko zaštiti od otkupljivača, otkupljivači tvrde da ni oni ne mogu mnogo da zarade. A na višnji, posebno oblačinskoj, ne zarađuje se i zbog niske cene ovog našeg voća na inostranom tržištu.

Energija sunca, vetra, bio mase i geotermalna energija pokazali su se kao oblici obnovljivih izvora energije koji mogu da se eksploatišu u Vojvodini - rezulat je dvogodišnjeg IPA projekta.

U Vrdniku kod Iriga i meštani i posetioci tokom vikenda uživali na Vidovdanskom saboru - u promociji rukotvorina, muzike, poezije, kulinarstva i dobrih vina.

 
Emisija ,,Agro dan" za petak, 3. jul, donosi:

Ratari u okolini Novog Sada privode kraju žetvu ječma, a počelo i skidanje pšenice. I dok je ječam dobro rodio, prinos hlebnog žita biće manji za oko 10 odsto.

U lozničkom kraju slabiji rod i malina i višnje zbog lošeg vremena. Višnje dobro rodile, ali na nekim stablima pola ploda nije čak ni za branje.

U Mačvi počela berba prvih domaćih paprika iz plastenika. Zbog kašnjenja u vegetaciji, povrtari zakasnili i da uhvate veće cene na početku sezone.

Vojvodina i mađarska županija Bač-Kiškun posle dve godine rada napravili „Dunavsku vinsku rutu“. Projekat preko IPA fonda vredeo oko 380 hiljada evra.

Za titulu najboljih na trećem Festivalu fruškogorskih vina u Inđiji borilo se 30 vinarija, a najbolja od najboljih Vinarija „Majorski“ iz Stare Pazove.

 
Subotnje izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

Ove sezone očekuje se proizvodnja pšenice od 2.668.000 tona, odnosno 5,3 % veća nego lane. Republički zavod za statistiku objavio podatke o očekivanoj proizvodnji prema stanju useva na dan 23. maja ove godine.

Požnjevena pšenica zdrava, fuzarijuma ima tek u tragovima, ocenjuju stručnjaci nakon prve nedelje žetve. Trenutna vlaga zrna iznosi oko 13 odsto, a hektolitar se kreće izmedju 79 i 81.

Berba maline nosi rizik po zdravlje vlasnika malinjaka i sezonskih radnika. Epidemija korona virusa zahteva veći oprez pri izboru radne snage, ali i društvenu odgovornost sezonaca tokom boravka u Arilju i Ivanjici.

Pogon „NAŠ MED“ u Rači, svečano otvoren 17. juna, sa plasmanom na veliko trebalo bi da krene u avgustu. SPOS poziva sve pčelare da prijave tačne količine meda na koje pogon može da računa narednih meseci.

Sedma po redu kosačka moba u Кamenoj Gori biće održana u nedelju 12. jula. Osnovni cilj organizatora da turističku ponudu Prijepolja obogate sadržajima koji narodne običaje čuvaju od zaborava.

 
„Argo dan“ za četvrtak, 23. jul, donosi i ove aktuelnosti:

Ministarstvo poljoprivrede poslednjih godina značajno pomaže razvoj vinogradarstva. Za dalji napredak neophodno udruživanje proizvođača, unapređenje znanja i tehnologije i razvoj domaćeg naučno-istraživačkog rada.

Berba maline privodi se kraju. Ove sezone proizvođači zadovoljni otkupnom cenom, jer za prvu klasu pojedine hladnjače plaćaju i tri stotine dinara, ali zbog smanjenog roda, neće biti lako popuniti skladišta.

U prestonici srpske kajsije, selu Miokovci kod Čačka, martovski mraz opustošio voćnjake, pa od roda ostalo svega 10 odsto. Rešenje bi moglo biti osiguranje od mraza, za koje se do sada odlučio tek po neki voćar u ovom kraju.

Tim naučnika iz Novog Sada, iz oblasti hemije i biohemije, 2014. počeo sa ispitivanjem koncetrata koji sprečava sušu. Mnogi svetski stručnjaci to ocenjuju kao ozbiljno otkriće i smatraju da će rešiti brojne probleme.

Početkom leta, iz Kovačice se čule pritužbe da kukuruz nije jednako nikao na nekim parcelama. Stručnjaci upozoravaju da korišćenje deklarisanog semena nije dovoljna garancija za prinos.

 
Nazad
Vrh