Agro Dan



Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

U Državnim robnim rezervama završena obrada prijava za razmenu merkantilnog kukuruza za živu junad. Farmeri iz oko 350 gazdinstava ponudili 3.000 grla, po paritetu 1 kg junadi za 15,9 kg kukuruza.

Na domaćem tržištu pšenice, usled povećane potražnje mlinara, ponovnog odobrenja izvoza brašna, kao i problema u snabdevanju, došlo do rasta cena. Krajem nedelje na Produktnoj berzi pšenica vredela 20 dinara bez PDV-a.

Sem odličnih agronomskih karakteristika i visokih prinosa, hibridi kukuruza kompanije Syngenta, srpskom ratarstvu godinama omogućavaju visok stepen sigurnosti. Zbog dobrih osobina, postaju izbor sve većeg broja poljoprivrednika.

Vinska akademija Srbije organizuje onlajn školu vina. Osnovni i napredni nivo namenjeni svim zanteresovanima koji žele da o vinima uče na malo drugačiji način.

Osnovana pre dve godine, „Vinarija Mišić“ u Vrbovcu kod Smedereva, postepeno pronalazi mesto na tržištu, pod upravom budućeg agronoma, mladog domaćina Marka Mišića.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Goriva ima sasvim dovoljno za snabdevanje poljoprivrednika u periodu intenzivne potrošnje. Proizvodnja i uvoz derivata nafte, kao i distribucija do krajnjih korisnika, odvija se bez ikakvih poremećaja, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Širom zemlje uveliko teku pripreme za prolećnu setvu, a najzastupljenija kultura i ove godine biće kukuruz. Pored odabira adekvatnog hibrida i dubine setve, stručnjaci napominju da se za postizanje visokih prinosa, mora odrediti i pravo vreme za setvu.

Pandemija virusa korona nanela velike štete povrtarima, koji zbog zabrane rada pijaca, nisu mogli da prodaju proizvedeno. Taj problem se ponegde rešava zahvaljujući entuzijastima koji kupce i prodavce povezuju putem društvenih mreža.

Breskve i kajsije, u voćnjacima oko Sombora, obrane pre vremena, u punom cvatu. Niske temperature, ponegde i do -7 stepeni, u pojedinim voćnjacima napravile stopostotnu štetu, a ponegde delimično stradali i zasadi jabuke i kruške.

Lokalna samouprava u Arilju, za predstojeću protivgradnu sezonu nabavila 130 raketa, koje će biti raspoređene u 11 stanica, na teritorije opštine. Pravovremena i organizovana protivgradna zaštita, naročito važna za stanovnike ovog malinarskog kraja.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 31. mart, donosi i ove teme:

Tržište brašna potpuno stabilizovano, a u nekoliko dana proizvedeno 240 tona kvasca. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio i da je situacija na tržištu mleka stavljena pod kontrolu.

Pijace se sele na internet. Pored toga, posle zatvaranja tezgi, u nekim gradovima Srbije za distribuciju robe pomoć ponudili i preduzetnici.

U Podunavskom okrugu, po procenama, kukuruz posejan na 45, a pšenica na oko 15 hiljada hektara.

Konkurs za dodelu kuća na selu mladim bračnim parovima u Vojvodini odložen, zbog vanrednih mera.

Rasadi tikvica stižu na njive u Sremu. Poljoprivrednici brinu o dozvolama za kretanje, ali i o vetru koji poslednjih dana briše njivama u Vojvodini.

 
„Argo dan“ za sredu, 1. april, donosi i ove aktuelnosti:

Prvi hektari pod kukuruzom zasejani u Sremu. Repromaterijala ima dovoljno, poručio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović iz Sremske Mitrovice.

Poljoprivreda ne sme da stane, moto organizatora licitacije zemlje u Zrenjaninu. Zakupci zemlju licitirali sa maskama i drugim zaštitnim sredstvima na stadionu.

Država i lokalne samouprave nama pomogle. Sada, vreme da vratimo zajednici, poručuju pčelari u akciji doniranja meda najugroženijim delovima stanovništva.

Srednji i sitni povrtari iz Glogonja kod Pančeva ubrzano prave zadrugu kako bi, u nedostatku pijaca, obezbedili direktnu dostavu robe do kućnih pragova.

Malinari završili oko pola posla, potrebnog u ovo doba godine. Iako dobro ide na inostranom tržištu, strahuju da neće imati dovoljno berača.

 
,,Agro dan" za četvrtak, 2. april, donosi:

Država predviđa dva seta mera za pomoć poljoprivredi zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Opšte mere uključuju sve poljoprivredne subjekte i proizvođače, a sektorske se tiču finansijske podrške, pre svega, povrtarima, čiju proizviodnju ugrožava zatvaranje pijaca.

U poslednje dve nedelje skoro sve zelene pijace u Sremu zatvorene. Povrtari sada nemaju kome da prodaju svoje proizvode, a proizvodni lanac ne mogu da prekinu, pa očekuju pomoć države, kako bi donekle ublažili negativne posledice vanrednog stanja.

Gradske pijace Beograd, u cilju pomoći građanima i malim poljoprivrednim proizvođačima, pokreću nov način snabdevanja sugrađana. Na internet stranici tog preduzeća uskoro će se naći kontakti proizvođača koji će vršiti kućnu dostavu svojih proizvoda.

Кompanija Imlek saopštila da neće smanjivati cenu, niti količinu mleka, koje otkupljuje od svojih kooperanata. Najveći proizvođač mleka i mlečnih proizvoda u regionu sarađuje sa oko 4.000 farmera na teritoriji Srbije, a dnevni otkup iznosi blizu milion litara.

Projekat razvoja mlečnog ovčarstva u Južnobantskom okrugu, pokrenuo profesor veterine, Ljubiša Petrović, sa svojim preduzećem „Star Impeks“, u Sakulama. Cilj- formiranje mreže kooperanata, koji bi predavali ovčje mleko, priplodni materijal i ostalo, a za uzvrat dobijali brojne usluge.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Srbija postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta, saopštilo Ministarstvo poljoprivrede. U odluci o prijemu navedeno da naša zemlja spada među najznačajnije proizvođače i po izvozu zauzima osmo mesto u svetu.

Pšenica u Sremu u dobroj kondiciji i nalazi se u fazi početka vlatanja. Pred poljoprivrednicima poslovi na zaštiti useva od bolesti i korova, a u toku i predsetvena priprema zemljišta, za setvu koja će biti nastavljena čim vremenski uslovi dozvole.

Sem odličnih agronomskih karakteristika i visokih prinosa, hibridi kukuruza kompanije Syngenta, srpskom ratarstvu godinama omogućavaju visok stepen sigurnosti. Zbog dobrih osobina, postaju izbor sve većeg broja poljoprivrednika.

Rod kajsije na teritoriji Kikinde, ali i u široj okolini, uništen stopostotno, kažu stručnjaci. Hladan talas sa temperaturom od -6 stepeni, zabeležen krajem marta, bio koban po zasade kajsije u cvatu, a štetu mogu da očekuju i proizvođači šljiva.

Voćari iz Horgoša, na severu Vojvodine, ovog proleća počeli da uništavaju zasade jabuka. Kao razloge za takvu odluku, vlasnici jabučnjaka navode nestabilno tržište, nisku otkupnu cenu industrijske jabuke i nasuprot tome, visoka ulaganja u proizvodnju.

 
Subotnji ,,Agro dan" donosi:

Mrazevi zabeleženi u poslednjih nekoliko dana dodatno oštetili kajsije, breskve i rane šljive. U drugoj dekadi aprila moguć nov hladni talas, koji bi mogao da ugrozi trešnje, šljive i breskve, u najosetljivijoj fazi precvetavanja.

Kako bi sačuvala domaće poljoprivredne proizvođače, naročito povrtare, država planira da uvede prelevmane na uvoz voća i povrća. Još nije poznato da li bi se namet odnosio samo na vrste koje se proizvode kod nas.

Povrtari se nekako snalaze i uspevaju da prodaju prošlogodišnji rod. Domaći krompir i luk stižu do trgovina, odlaze i u izvoz, a zbog tražnje sada imaju i dobru velecenu- krompir od 45 do 50, a luk 60 dinara po kilogramu.

Šabačka mlekara donirila 100.000 evra u proizvodima, zdravstvenim radnicima, najugroženijim stanovnicima i svojim penzionerima. Ni proizvođači ne treba da brinu- ne smanjuje se ni otkup, ni cena mleka.

U aprilu se prijavljuje stanje na pčelinjaku, a do kraja proleća treba obaviti i aktivni nadzor, kako bi pčelari imali pravo na subvencije. Nadležni bi uskoro trebalo da objasne kako će se izvršiti ova zakonska obaveza.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Posle produženja zabrane kretanja tokom vikenda, za poljoprivrednike jedna dozvola važi za ceo period - od 13 časova u subotu do ponedeljka u 5 sati ujutru.

U somborskom ataru ovog proleća biće zasejano skoro 65 hiljada hektara. Mnogi od poljoprivrednika dozvole za izlazak u vreme zabrane kretanja ni ne traže jer, kažu, ima vremena.

Ratari se pripremaju za setvu kukuruza, a kompanija Syngenta za njih pripremila i tri vioskoprinosna i sigurna hibrida. Za dobre proizvodne rezultate, predlažu hibride Carioca, Andromeda i Bilbao.

Poslednji sneg nije naštetio voću. Čak je bio i koristan, smatraju stručnjaci iz Prijepolja. Jedino ugrožena kajsija.

Primećena rutava buba na maslačku. Stručnjaci iz Vojvodine upozoravaju da mogu da unište sav cvet na voćkama.

 
„Argo dan“ za ponedeljak, 6. april, donosi i ove aktuelnosti:

Domaće životinje ne prenose virus Kovid-19, ali i mesta gde se gaji stoka i radnici moraju da poštuju sve propisane mere zaštite, poručuju stručnjaci.

Pirot poziva klanice i trgovine, a i građane da kupuju jagnjeće meso pošto je prodaja opala posle zatvaranja kafana i restorana.

Kako bi pomogle svojim poljoprivrednicima koji su do sada proizvode plasirali na pijacama, lokalne samouprave širom Srbije orgnaizuju prodaju preko interneta potpuno besplatno.

Posle regulacije, korito reke Gruže u Kniću biće spremno za veće padavine a poljoprivrednici u priobalju sigurniji od poplava.

Protiv bakterije Erwinia amylovora najbolji je Erwix, savetuje voćare Agrounik.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 7. april, donosi:

Stručnjaci savetuju da se ne žuri sa setvom, već da se sačeka da porastu dnevne temperature i da se zemljište zagreje. Ratari u nedoumici hoće li epidemija koronavirusa, odnosno ograničenje kretanja, uticati na plan da se ovog proleća zaseje 2,1 milion hektara.

Kako bi pomogli povrtarima i voćarima da dođu do potrošača u Ministarstvu poljoprivrede sa timom IT stručnjaka prave "Srpsku elektronsku pijacu". Na taj način biće povezani prodavci i kupci, kao i oni koji će dopremati robu do krajnjih potrošača.

I stočarima neophodna odgovarajuća dozvola kako bi poslovi na farmi mogli da funkcionišu. Pojedini kažu da u uslovima policijskog časa problem može biti večernja muža, kao i stoka na ispaši, koja ima svoj ritam i ne poznaje vremenski ograničeno kretanje.

Mraz u Šumadiji zabeležen u momentu cvetanja kajsije, a prema proceni voćara, stradalo više od 90 odsto zasada. Kod ostalih vrsta, koje se zavisno od sortimenta i lokacije, nalaze u različitim fenofazama razvoja, štete iznosi od 10 do 30 odsto.

U voćnjacima Nišavskog okruga očekuje se cvetanje višnje i šljive, a u toj fazi potrebno sprovesti zaštitu od monilije, jedne od najznačajnijih bolesti koštičavih voćnih vrsta. Stručnjaci apeluju na proizvođače da ne primenjuju insekticide u fazi cvetanja.

 
„Argo dan“ za sredu, 8. april, donosi i ove aktuelnosti:

Iako vremenske prilike ovih dana nisu optimalne za setvu kukuruza, banatski ratari počeli taj značajan posao. Planirano da se u Srbiji kukuruzom ovog proleća zaseje oko milion hektara, od toga stotinu hiljada na području pet opština Srednjeg Banata.

U Zapadnobačkom okrugu setva šećerne repe pri kraju, dok setva jarih useva još nije počela. Hladno vreme proteklih dana nije pogodovalo ratarima ni za obavljanje zaštite, a u usevu pšenice primetan porast korova, pa treba izvršiti herbicidni tretman.

Do kraja nedelje trebalo bi da profunkcioniše elektronska pijaca, koja će povezati prodavce, kupce i prevoznike robe. Time bi se ublažile štete vanrednog stanja i ograničenog tržišta za proizvode koji sada stižu za prodaju, a nemaju dug rok trajanja.

I pored apela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, pčelari stariji od 65 godina, ne dobijaju dozvole da izlaze iz kuća i obilaze svoje košnice. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo da dođe do velikog problema sa pčelama, naročito zbog oprašivanja, što ugrožava i proizvodnju hrane.

Javna nabavka za projekat navodnjavanja oko 350 hektara voćnjaka u atarima sela Plaskovac, Vinča i Blaznava, u opštini Topola, trajaće do kraja aprila. Vrednost investicije oko 2 miliona evra, a izvođenje radova trebalo bi da počne po okončanju vanrednog stanja.

 
Današnji „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Stočari i pčelari, kao i voćari i povrtari imaju pravo na posebne dozvole za kretanje tokom policijskog časa, jer proizvodnja kojom se bave, zahteva i noćni rad. Ratarima za obavljanje poslova na njivi dovoljan period od 5 ujutru do 17 sati poslepodne, izjavio ministar poljoprivrede.

Setva krompira počela na nižim nadmorskim visinama. Proizvođači iz zapadne Srbije zamolili vlasti da im se dozvole radovi za vreme policijskog časa, subotom i nedeljom, jer kako kažu, svaki minut proveden u polju, u ovom periodu, mogo znači.

Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija i ove godine svoj program namenjen razvoju agrara sprovešće kroz nekoliko konkursnih linija. Javni pozivi biće raspisani odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, a za tu namenu iz budžeta obezbeđeno 34 miliona dinara.

Nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata, stočari u Braničevskom okrugu u problemu, jer njihovu jagnjad nema ko da kupi. Nadaju se da će se situacija popraviti bar do 1. maja, kada tradicionalno, beleže dobru prodaju stoke.

Vanredno stanje uticalo i na pad potražnje sveže ribe u mnogim ribnjacima za uzgoj pastrmke. Obim proizvodnje se smanjuje, a u aktuelnim okolnostima, pojedini proizvođači put do kupaca pronalaze prodajom preko interneta.

 
,,Agro dan" za petak, 10. april, donosi:

Ministar Branislav Nedimović izjavio da će država doneti posebne mere za poljoprivrednike. Direktnom podrškom biće omogućena tekuća likvidnost poljoprivrednih gazdinstava, a sektorskom pomoć proizvođačima najpogođenijim problemima na tržištu, u prethodnih mesec dana.

Sem odličnih agronomskih karakteristika i visokih prinosa, hibridi kukuruza kompanije Sindženta, srpskom ratarstvu godinama omogavaju visok stepen sigurnosti. Zbog dobrih osobina, postaju izbor sve većeg broja poljoprivrednika..

Sa osam do devet hiljada grla krupne stoke, govedarstvo glavna grana privređivanja u novovaroškom kraju, a prodaja sira i kajmaka ključni izvor prihoda. Stočari u problemu zbog otežanog plasmana, zatvaranja ugostiteljskih i prodajnih objekata, teškoća u prevozu.

Prijepoljski povrtari, sa više desetina hektara pod plastenicima, među najvećim proizvođačima ranog povrća. Na inicijativu lokalnog udruženja „Bravo“, opština organizovala elektronsku prodaju i apelovala na lokalne trgovce da pomognu u otkupu ranog povrća.

Opština Ruma prva lokalna samouprava u Srbiji koja će od povrtara otkupiti višak proizvoda. Štab za vanredne situacije doneo odluku da iz budžeta izdvoji tri miliona dinara za otkup povrća koje će biti ponuđeno sindikatima ili podeljeno kao humanitarana pomoć.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Do sada odobreno 22.398 zahteva za kretanje poljoprivrednih proizvođača tokom policijskog časa. Vlada odlučila da poljoprivrednicima dozvoli da rade na njivama tokom ovog vikenda, kada važi potpuna zabrana kretanja, a ministar Branislav Nedimović poručio da ih niko neće dirati na traktoru.

Nestašice jaja pred uskršnje praznike neće biti, kao ni poskupljenja. Iz Zajednice živinara Srbije očekuju da problema može biti jedino u redovnoj distribuciji, zbog zatvaranja pijaca i specijalizovanih objekata za prodaju, kao i zbog mere zabrane kretanja.

Pravovremenom reakcijom Kriznog štaba opštine Opovo, u saradnji sa policijskom upravom Pančeva, stočarima omogućeno da predaju mleko otkupnoj stanici i u vreme policijskog sata. Samo prve noći predato 3.000 litara mleka, u vrednosti od oko milion dinara.

Oko stotinu prodavaca povrća na zrenjaninskim pijacama ostalo bez mesta za rad, a slična situacija i u susednim opštinama gde postoje pijačne tezge. Za samo dva dana pokrenuto nekoliko elektronskih pijaca sa više od 5.000 pratilaca i potencijalnih korisnika.


Glogonjski povrtari, okupljeni oko strukovnog udruženja, vrše kućnu dostavu svojih proizvoda potrošačima u Beogradu, Pančevu i drugim gradovima. Usluga dostave besplatna, uz poštovanje svih mera za sprečavanje širenja korona virusa.


 
Poslednja izmena:
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Setva šećerne repe završena. Bez tačnih podataka za sada, ali procenjuje se da je zasejana na oko 40 hiljada hektara.

Dobra žetva čeka nas ove godine, sudeći po trenutnom stanju pšenice na njivama. Ratarima predstoji briga o zaštiti od štetočina.

Pravo je vreme za zaštitu jabuka i koštičavog voća. Za fazu cvetanja kompanija Syngenta preporučuje preparat Chorus, otporan i na niske temperature.

Jaja stižu i uz pomoć interneta. Proizvođači najavljuju da cene pred Uskrs neće menjati.

Da su svojevrsni junaci u vanrednim okolnostima u Srbiji i u svetu zbog pandemije virusom Kovid-19 svi poljoprivrednici, potvrdio i Gugl pozdravom na svojoj naslovnoj stranici.

 
,,Agro dan" za ponedeljak, 13. april, donosi:

U četvrtak država izlazi sa konkretnim merama za pomoć poljoprivrednicima i ugroženim sektorima vezanim za ovu privrednu granu, najavio ministar finansija Siniša Mali.

Nijedna pijaca u Srbiji zvanično nije otvorena, i pored napisa u medijima. Za internet prodaju od petka otvoren centralni sajt „ePijaca“.

Rod kajsije u Srbiji biće smanjen za trećinu, tvrde stručnjaci. Od izmrzavanja stradale i pojedine vrste jabuka u ravničarskim krajevima.

Seme preko svih granica iz Holandije ipak stiglo na vreme, pa su povrtari u Moravičkom području setvu krompira skoro priveli kraju.

Prethodnih dana stradala pojedina pčelinja društva u smederevskom regionu. Osumnjičeni voćari.

 
„Argo dan“ za utorak, 14. april, donosi i ove aktuelnosti:

Domaći proizvođači i prerađivači maline izuzetno podložni negativnom uticaju aktuelnih dešavanja zbog pandemije koronavirusa. Biće potrebna konkretna pomoć države za opstanak svih u lancu proizvodnje, kažu stručnaci.

U našoj zemlji, prema podacima Privredne komore Srbije, jagoda se gaji na oko 6.800 hektara. Ovih dana počela berba ranih sorti iz plastenika, a zbog zatvaranja pijaca, proizvođači smatraju da će samo deo roda moći da prodaju preko interneta.

Grad Vršac, u saradnji sa Javno komunalnim preduzećem „Drugi oktobar” pokrenuo akciju „Кupuj lokalno - domaće”. Poljoprivredni proizvođači, dugogodišnji zakupci tezgi na vršačkoj pijaci, na taj način mogu da prodaju svoju robu na poziv.

Srbija prošle godine prodala tri miliona tona cveća i ukrasnog bilja i zaradila više od 4,15 miliona evra. Pre izbijanja pandemije, podaci o prometu i uzgoju cveća bili izuzetno optimistični, a sada zastoj najjače pogađa male uzgajivače.

Ovih dana posla imaju i pčelari koji se pripremaju za bagremovu pašu, iako rad u pčelinjaku teško organizuju zbog ograničenog kretanja. Trenutno postoji velika potražnja za medom, a zbog zatvaranja pijaca, mnogi pčelari počeli dostavu na adresu.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Ratari iščekuju kišu, jer zemlji nedostaje vlage. Zbog male količine padavina u prethodnom periodu, setveni sloj suv, pa agronomi preporučuju dublju setvu, kako bi se iskoristila vlaga u dubljim slojevima zemljišta.

Sa 1.300 hektara pod plastenicima leskovački kraj predstavlja najveći povrtarski centar u zemlji. Za 24 časa na elektronskoj pijaci robu ponudilo pedesetak proizvođača i prerađivača iz okoline Leskovca.

U opština Ruma, u ponedeljak počelo prijavljivanje za otkup viška povrtarskih kultura. Raspisan i konkurs za subvencionisanje osiguranja, kao i javni poziv bankama za kreditiranje registrovanih gazdinstava.

Savez pčelarskih organizacija Srbije uputio na više nadležnih državnih adresa, kao i celokupnoj javnosti, poziv za spas srpskog pčelarstva.

Ponovo apeluju da se starijim pčelarima dozvoli kretanje do pčelinjaka.

Proizvođači jagode u ariljskom kraju, pred početak sezone, zabrinuti za plasman ovog voća. U aktuelnim okolnostima, naročito dolazi do izražaja problem nedostatka radne snage.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Još uvek nije precizirana vrsta i način državne podrške registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, zbog krize izazvane pandemijom. Kao moguće mere, nadležni pominju pomoć u sadnom materijalu, olakšice za nabavku goriva, delom i odlaganje i otpis obaveza.

Glavni problemi u poljoprivredi i proizvodnji hrane - povećani troškovi zbog sprovođenja neophodnih mera u lancu snabdevanja, otežan transport, kao i manjak radne snage. Šanse - što veći plasman na domaćem tržištu i izvoz u zemlje koje ne mogu da uvoze iz država značajnije pogođenih virusom.

Vanredno stanje i mere zaštite od širenja pandemije otežavaju i funkcionisanje zadruga, koje nastoje da svojim kooperantima ublaže eventualne štete zbog suženog tržišta. U Zadružnom savezu Srbije očekuju da se po završetku krize sprovedu mere brzog oporavka.

Primena preparata Slavol i Slavol S, kompanije Agronuk, dokazano utiče na značajno povećanje prinosa, koje kod kukuruza, na primer, iznosi od 600 do 800 kilograma po hektaru. Oba preparata sertifikovana za primenu i u konvencionalnoj i u organskoj proizvodnji.

Institut Biosens izradio novu verziju platforme AgroSens, sa brojnim novinama koje pomažu poljoprivrednicima da digitalnim alatima još bolje prate stanje useva i planiraju aktivnosti. Nova verzija dolazi u pravom trenutku - na početku poljoprivredne sezone u pandemiji.

 
Emisija ,,Agro dan" za petak, 17. april, donosi i ove teme:

Srbija već pozicionirana kao glavni regionalni izvoznik žita zahvaljujući kvalitetu svog zrna i centralnom položaju na panevropskom koridoru. Članstvo u Međunarodnom savetu za žita korak napred ka punoj integraciji u međunarodno robno tržište, ocenjuju EBRD i FAO.

U negotinskom kraju setva kukuruza planirana na 6.500 hektara, a značajne površine, oko 6.000 hektara zauzeće suncokret. Poljoprivrednici u vanrednom stanju do sada zasejali blizu 60 odsto njiva pod suncokretom i 30 odsto oranica pod kukuruzom.


Za suzbijanje prouzrokovača raznih bolesti u zasadima jabuke i koštičavog voća, kompanija Syngenta preporučuje Chorus, preparat koji dobro deluje i na niskim temperaturama, kako preventivno, tako i kurativno, do 48 sati nakon ostavrene infekcije.

Oko 30.000 ovaca umatičeno u stadima poljoprivrednih gazdinstava u opštinama koje pokriva Poljoprivredna stručna služba Senta, sa trendom rasta broja grla. Vanredno stanje pogađa ovčare zbog pada tražnje, ali i drastično smanjene cene žive vage jagnjadi.

Kako bi povezala proizvođače hrane i pića sa kupcima, u uslovima vanrednog stanja, Regionalna razvojna agencija „Braničevo – Podunavlje“, pokrenula portal „Lokalni pazar“. Već prvog dana registrovano 100 proizvođača sa više od 400 proizvoda.

 
Nazad
Vrh