Agro Dan

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 8.7.2018Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

*Srpska pšenica mogla bi do kraja godine da nađe svoj put ka Egiptu i Kini, a u toku su pregovori za izvoz žita i u Indoneziju.

*Lokalna samouprava objaviće konkurs za dodelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima sa područja novovaroške opštine u ukupnom iznosu od 7.000.000 dinara.

*Niska otkupna cena mleka razlog je što mnogi stočari odlučuju da prestanu da se bave ovom vrstom proizvodnje. Neki od njih zahvaljujući „kreditima“ još uvek nekako uspevaju da održavaju svoje farme.

*Berba višanja u Jablaničkom okrugu se privodi kraju a pojedini voćari nezadovoljni otkupnom cenom i činjenicom da samo jedna hladnjača otkupljuje rod, počeli da krče svoje voćnjake.

*Da bi se zaštitili od niske otkupne cene i poremećaja na tržištu pojedini voćari grade skladišne kapacitete, ali ulažu novac i u preradu ili destilerije.

[video=youtube_share;BzDiw1odOqc]http://youtu.be/BzDiw1odOqc[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan ponedeljak, 09.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Meso skuplje, a šećer i ulje 20 do 30 odsto jeftiniji nego prethodne godine. Niže cene posledica dobrog roda i drastično manjeg izvoza.

*Obilne padavine i česte promene temperature uticale su da vinova loza postane podložnija bolestima. Da bi svoje zasade sačuvali vinogradari mogu da računaju na Agromarket i njihove fungicide.

*Zbog manjka radne snage poljoprivrednici u Srbiji trude se da koriste mašine gde god je to moguće. Ako su skupe, onda ih konstruišu i sami.

*Proizvodnja ukrasnog bilja, kao i sadnog dendro materija može da bude isplativ porodični posao.

*Ljubitelji pita i ove godine moći će da uživaju na manifestaciji “Dani banice” u Beloj Palanci.

[video=youtube_share;QVjDhbZMjMs]http://youtu.be/QVjDhbZMjMs[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 10.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Prvi otkosi pali 10. juna, a do sada skinuto 85 odsto površina pod pšenicom. Prekidana čestim kišama, biće ovo jedna od najdužih žetvi u Srbiji.

*I pored obećavajuće sezone, pšenica na kraju razočarala ratare i zbog pada kvaliteta i zbog niske otkupne cene. Samo stočari imaju razloga za zadovoljstvo, pošto neće morati da brinu o ishrani svojih grla.

*Paradajz iz leskovačkih plastenika, posebno sa područja Vlasotinca i Lebana, uveliko se izvozi u Albaniju, Bugarsku, na Kosovo, ali najviše u Grčku i Crnu Goru. Ove sezone ni tona nije otišla u Rusiju zbog strogih uvoznih mera.

*Vinari iz Niškog okruga ovog trenutka oprezni sa prognozama. Vinova loza za sada u dobrom stanju, a proizvođači se nadaju da će tako ostati do kraja sezone.

*Prvi pčelarski "Dani suncokreta" održani proteklog vikenda u Pančevu. Manifestacija ukazuje na značaj suncokretove paše, koja je u Banatu najvažnija, jer pčelinja društva na njoj prezimljavaju

[video=youtube_share;rG_bzNymepA]http://youtu.be/rG_bzNymepA[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Republička Direkcija za robne rezerve kupuje do 28.144 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, domaćeg porekla. Kupovina će se vršiti posredstvom Produktne berze AD Novi Sad, po ceni od 18 dinara po kilogramu, sa PDV-om.

*Kilogram krompira trenutno košta kao i kilogram šećera, dok litar ulja staje koliko i kilogram mlade šargarepe. Da cena ne prati trud i ulaganje povrtara, potvrđuju i stručnjaci, koji ističu da cene mahom diktiraju uvoznici

*Veći proizvođači maline i ujedno vlasnici malih hladnjača imaju problem sa prodajom zamrznute maline. I pored lošijeg roda, skladišni kapaciteti su puni, ali tražnje gotovo i da nema.

*Projekat „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO“ ima za cilj da primenom inovativnih modela omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju u oblasti povrtarstva.

*Na konkursu grada Zrenjanina 30 pčelara dobilo po 100.000 dinara za nabavku košnica i pčelinjih društava. Zbog velikog interesovanja u najavi još jedan konkurs, vredan dva miliona dinara.

[video=youtube_share;LDyObwM87iA]http://youtu.be/LDyObwM87iA[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Prinosi strnih žita ove godine u Šumadiji znatno ispod proseka. Loši vremenski uslovi značajno usporili žetvu, a obiline padavine dosta umanjile i kvalitet i količunu žitarica.

*Koliki će biti ukupan rod voća još uvek se sabira, ali bi prema nekim prognozama, prinosi mogli biti oko 50.000 tona manji, zbog klime. Višnja će biti među deset izvoznih vrsta.

*Kupina ove sezone dosta rodila, berba već krenula, ali kupinari neće imati račun da beru ovo voće, čije akontna cena trenutno iznosi oko 30 dinara.

*Na teritoriji opštine Gornji Milanovac do sada osnovano pet novih zadruga. Do 15. avgusta otvoren konkurs za bespovratnu pomoć, namenju obnovi zadrugarstva u Srbiji.

*Prekomerno izlovljavanje kečige, koja se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta, preti da dovede do potpunog nestanka te ribe iz reka u Srbiji.Svetska organizacija za prirodu traži zabranu izlova kečige na najmanje pet godina.

[video=youtube_share;VS7y05IzIW0]http://youtu.be/VS7y05IzIW0[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 13.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Gotovo sve voćne vrste u Šumadiji ove sezone pretrpele štete od loših vremenskih uslova. Čak i tamo gde nije bilo grada, zbog previše vlage, plodovi lošijeg kvaliteta, a prinos niži od očekivanog.

*U toku berba letnjih sorti krušaka, a najveće izvozno tržište zatvoreno za plodove iz Srbije. Ruska služba za fitosanitarni nadzor privremeno zabranila uvoz iz Srbije, zbog reeksporta krušaka.

*Srbija u završnoj fazi pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Očekuje se da članstvo doprinese rastu izvoza, većem prilivu dirketnih stranih investicija i ubrza ekonomski rast.

*Velika količina padavina u Zapadnoj Srbiji, pravi problem gotovo svim poljoprivrednim proizvođačima. Ima međutim i onih kojima aktuelne vremenske prilike pogoduju, a to su pečurkari, koji ovih dana imaju pune ruke posla.

*„Dani srpske kajsije” biće održani za vikend 14. i 15. jula, u selu Miokovci, kod Čačka. Prvog dana programa biće izloženi proizvodi i prerađevine od kajsije, kao i oprema, mehanizacija i repromaterijal.

[video=youtube_share;dG1fwUXxkL4]http://youtu.be/dG1fwUXxkL4[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 14.07.2018

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Vlada Srbije dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči 3,5 tona mineralnog đubriva КAN, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koji imaju prijavljene površine pod voćem u 2018. godini.

*Obilne padavine smanjile prinos pšenice, a negativno uticale i na kvalitet zrna. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, strna žita u Pomoravlju požnjevena tek sa polovine polja.

*“Vršački vinogradi" ovog proleća podigli nove plantaže na čak 76 hektara. Sada se posebna pažnja pridaje zaštiti mlade vinove loze od plamenjače, čijoj pojavi pogoduju ovi kišni dani.

*Lavanda može biti profitabilna kultura i u Srbiji pod uslovom da se nađe adekvatan teren za sadnju, a kasnije obezbedi siguran plasman. Ove sezone zbog kiše berba kasni i prinos će biti nešto manji, ali zadovoljavajućeg kvaliteta.

*Jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji - Kosidba na Rajcu traje od 13. do 15. jula. To je turistička manifestacija, koja simbolično predstavlja mobu i svečani završetak košenja planinskih livada.

[video=youtube_share;gT970GQ6GHM]http://youtu.be/gT970GQ6GHM[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan, nedelja, 15.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ministar Milan Krkobabić posetio Zlatiborski i Raški okrug i istakao da koncept razvoja zadrugarstva ima opštenarodni značaj i da bez udruživanja za domaćina sa malom parcelom nema boljitka.

*Kinezi zainteresovani za izgradnju industrijskog parka za voće i povrće u Srbiji, koji bi proizvođačima omogućio plasman.

*U srednjem Banatu žetva praktično završena, pšenica je bila zasejana na 56.000 hektara, a proizvođači se nadaju brzom formiranju konačne cene novog roda.

*U nekim delovima Srbije pojavila se Azijska voćna mušica. Strućnjaci upozoravaju voćare da prate Prognozno izveštajnu službu i postupaju u skladu sa savetima koje dobiju.

*Čuvanje povrća počinje u trenutku berbe, pa sve do momenta korišćenja, razgradnje ili propadanja. Za uspešan proces naročito je važna pravovremena berba.

[video=youtube_share;A2qy9t9I_tc]http://youtu.be/A2qy9t9I_tc[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Očekivalo se da proteklog vikenda žetva bude završena u Vojvodini, dok će u centralnoj Srbiji vršidba potrajati i tokom ove sedmice. Za sada se ne trguje pšenicom novog roda, jer i ratari i mlinari čekaju kraj žetve.

*Neregulisan otkup i nesugurnost u proizvodnji glavni razlozi što se površine pod krompirom u okolini Ivanjice konstatno smanjuju, iako ta kultura najbolje uspeva na tom području.

*Nepravilna prihrana useva dugoročno utiče na degradaciju zemljišta i opadanje sadržaja humusa. Pravilno uzorkovanje parcela za analizu, jedini način da proizvođači budu upozanati sa pravim stanjem parcela koje obrađuju.

*Proizvođači kupine u Plavni kod Bača, zbog niske otkupne cene odlučili da ne oberu svoje zasade. Šteta se procenjuje na više od stotinu hiljada evra.

*U Pomoravlju ove sezone većina voćnih vrsta dobro rodila. Ipak, zbog vremenskih prilika, posebno obilnih padavina, kvalitet plodova nije najbolji.

[video=youtube_share;dPv2lekvy1Q]http://youtu.be/dPv2lekvy1Q[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Iako iskusni agronomi i stručnjaci pamte i duže žetve, ovogodišnja ipak specifična po mnogo čemu. Ostvareni solidni prosečni prinosi – od 4 i po, do 8 tona po hektaru, ukupan rod procenjuje se na oko tri miliona tona, ali će dobrim delom biti u kategoriju stočne pšenice.

*Za razliku od ozimih useva i voća, obilne padavine u Šumadiji pogodovale okopavinama, naročito kukuruzu. Ukoliko u narednom periodu bude dovoljno sunčanih dana sa temperaturama od oko 30 stepeni, može se očekivati dobar prinos.

*Cene svinja trenutno rastu i procene su da će vrlo brzo dostići 180, do 185 dinara za kilogram žive vage, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Rast cena rezultat ulaganja u prerađivačku industriju i sve većeg broja klanica u Srbiji.

*Česte i obilne padavine krajem juna i početkom jula, nisu sprečile proizvođače da futoški kupus rasade u optimalnom roku. I pored izuzetno loše prethodne sezone, interesovanje Futožana za sertifikaciju tog brenda, stalno raste.

*Ova godina za većinu poljoprivrednika u topličkom kraju jedna od najtežih. Zbog vremenskih neprilika i poremećaja na tržištu voća, mnogi od pretrpeli velike gubitke, pa razmišljaju i o gajenju alternativnih kultura, poput tikve.

[video=youtube_share;Ll9nHcGYrrs]http://youtu.be/Ll9nHcGYrrs[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Vlada Srbije opredelila 400 miliona dinara za lokalne samouprave koje su pretrpele štete od nevremena u maju i junu ove godine. Cilj u što kraćem roku sanirati posledice poplavnog talasa na objektima za vodosnabdevanje i normalizovati stanje na putevima.

*Javnost ostala bez detaljnijeg objašnjenja o privremenoj obustavi izvoza kruške u Rusiju, krivcu za preprodaju sorti koje su uvezene iz neke druge evropske države, kao ni da li će oni biti kažnjeni. Stručnjaci upozoravaju na štetu koji trpe proizvođači i država.

*Na području Pomoravlja ima interesovanja za bespovratna sredstva namenjena razvoju postojećih i novoosnovanih zemljoradničkih zadruga. Rok za podnošenje zahteva 15. avgust, osim za složene zadruge koje za konkurisanje imaju mesec dana više.

*Anketari Republičkog zavoda za statistiku će od 1. oktobra do 30. novembra obići 120.000 poljoprivrednika, kako bi sproveli Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

*Rezultati analize uzoraka uzetih sa kikindske regionalne deponije biće poznati za oko mesec dana. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan tvrdi da je evidentno da opasnosti po stanovnike i širu životnu okolinu nema.

[video=youtube_share;0z6yLFzO_7Y]http://youtu.be/0z6yLFzO_7Y[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 19.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Zbog velike količine padavina, u Srbiji će ove godine ukupan rod pšenice biti manji za oko 100.000 tona. Česte kiše umanjile i kvalitet zrna oko 60 odsto roda pšenice.

*Cene žive mere junadi povećana za 20 odsto i kreće se od 2,20 - 2,40 evra za kilogram. Izvoz junećeg mesa u Tursku doneo veću tražnju i rast cene za petinu.

*Bugarska nedavno prijavila izbijanje visoko zarazne stočne kuge, što je prvi slučaj u toj zemlji i u celoj Evropskoj uniji. Prema proceni stručnjaka, ta bolest trenutno ne preti životinjama na području naše zemlje.

*Sem što guši domaće poljoprivredne proizvođače, uvozna roba i diskutabilnog kvaliteta, što kupce u Srbiji doodi u nezavidan položaj. Zato u Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača preporučuju direktnu kupovinu na poljoprivrednim gazdinstvima.

*Proizvođači borovnice zadovoljni ovogodišnjim rodom, kako količinom i kvalitetom, tako i otkupnom cenom. Prosečno, otkupljivači najkvalitetnije borovnice plaćali 5 evra po kilogramu.


[video=youtube_share;XZHl8rxv2Zw]http://youtu.be/XZHl8rxv2Zw[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 20.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Pšenice će biti dovoljno za domaće tržište, kao i za izvoz, u koji će otići bar dva miliona tona ovogodišnjeg roda, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i istakao da se završava sertifikat za izvoz pšenice u Egipat, a sa Kinom i Indonezijom za kukuruz

*U Nišavskom okrugu zbog obilnih kiša, pšenica nije još uvek skinuta sa svih parcela, iako je žetva počela pre mesec dana. Brojni poljoprivrednici ovu žitaricu će koristiti, prevashodno, u ishrani stoke.

*Smanjenje stočnog fonda sve izraženije u selima Zapadne Srbiji, gde dominiraju gazdinstva sa jednom krvavom. Država bi morala ozbiljnije da se bavi tom problematikom, smatraju neki od preostalih proizvođača mleka.

*Vlada Srbije trebalo bi do kraja godine da izglasa tri nova zakona iz oblasti poljoprivrede – o organskoj proizvodnji, poljoprivrednom zemljištu i uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

*U Pomoravlju okončana berba višanja i ranih sorti šljiva. Voćarima predstoje poslovi na pripremi i očuvanju zasada, a stručnajci najpre predlažu preventivne tretmane protiv bolesti i štetočina.

[video=youtube_share;iASLECLf5w8]http://youtu.be/iASLECLf5w8[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 22.7.2018

Vikend izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Konkurs za dodelu novca mladim bračnim parovima za kupovinu kuća na selima u Vojvodini otvoren i ove godine. Pokrajina za tu namenu iz budžeta izdvojila 30 miliona dinara, a prijave na konkurs traju do 25. septembra.

*Opština Sokobanja poslednjih nekoliko godina posebnu pažnju posvećuje obnovi i izgradnji novih atarskih puteva što paorima omogućava lakši pristup parcelama.

*Beograd dodelio 50 miliona dinara za unapređenje voćarstva. Subvencije je dobilo 106 voćara koji će novac upotrebiti za nabavku plastenika i protivgradnih mreža.

*Nestabilno vreme uz veliku količinu padavina nepovoljno su uticali na stanje u voćnjacima. Za sorte čija berba tek predstoji porebno je preduzeti mere zaštite posebno protiv truleži.

*Vremenske prilike se polako menjaju u našoj sredini, pa je klima sve povoljnija i za uzgajanje egzotičnog voća i cveća.

[video=youtube_share;ZveY7HKkfgs]http://youtu.be/ZveY7HKkfgs[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Iako je voćarstvo jedna od retkih proizvodnih grana u Srbiji kojoj se predviđala svetla budućnost, pad otkupnih cena i rezanje državnih subvencija doveli su do krize

*Pored problema sa niskom otkupnom cenom proizvođače u Ariljskom kraju zatekla i vest o prestanku otkupa, napravivši neosnovanu pometnju

*Uz tradicionalne voćne vrste za to podneblje, sve više prozvođača u Pomoravlju podiže zasade malina, borovnica i lešnika

*Iako se u selima na području Soko Banje godinama smanjuje broj grla krupne stoke, zahvaljujući subvencijama stočarstvo opstaje

*Sudeći prema najavama uskoro če početi naplata ekoloških taksi i u Parku prirode Zlatibor

[video=youtube_share;IYao58rQ7As]http://youtu.be/IYao58rQ7As[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 24.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Kišno vreme i duga žetva uticali na pad kvalitet pšenice, a samim tim i brašna. Stručnjaci ukazuju da ćemo ove godine kupovati hleb i pecivo slabijeg kvaliteta nego inače.

*U godini koju karakterišu obilne padavine u letnjem periodu, zaštita useva od bolesti i štetočina jedan od najvećih izazova. Proizvođačima krompira u Zapadnoj Srbiji neophodne mere i preparate za zaštitu, predstavili stručnjaci kompanija Sindženta.

*Očekuje se dobar rod šljive i jabuke. Česta pojava kiše doprinela povećanju roda i kvalitetu ploda, s obzirom na to da većina zasada nema obezbeđen sistem za navodnjavanje.

*Kašnjenje u isplati državnih subvencija jedan od većih problema sa kojima se susreću stočari. Za proizvodnju kvalitenog mleka neophodna značajna ulaganja i savremena tehnologija.

*Na tržištu Srbije snabdevanje semenom lekovitih biljnih vrsta, kao i sadnim materijalom, nije adekvatno. S druge strane, naša zemlja je veliki izvoznik neprerađenog lekovitog i aromatičnog bilja.

[video=youtube_share;X2ICnLcu3Fs]http://youtu.be/X2ICnLcu3Fs[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan sreda, 25.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Za pokretanje sopstvenog posla- proizvodnje sokova ili džemova, potrebno od 5.000 do 7.000 evra, zavisno od kapaciteta i vrste opreme. Za uspešan start u privatnom biznisu i opstanak na tržištu ipak nije dovoljan samo novac.

*Pokrajinski sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja sertifikacije sistema bezbednosti kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2018.

*U selu Vrmdža, nedaleko od Soko Banje, zemljoradnici se udružili i osnovali zadrugu „Agro Rtanj“. Šansu za razvoj u zajedničkoj proizvodnji i plasmanu, a ako bi brže napredovali, već aplicirala za državna sredstva sa dva nova projekta.

*Srbija deseta u svetu prema rodu dunja, a prva u Evropi po proizvodnji tog voća, čak i ispred Španije. Visina ulaganja u zasnivanje zasada jedan od razlog što se ne koristi šansa u većem izvozu, ali i obimnijoj proizvodnji.

*Selo Janošik, u opštini Alibunar, poslednjih godina prepoznatljivo po proizvodnji višnje. Iako tamošnji voćari ostvaruju zavidan uspeh, muči ih nedostatak skladištenih kapaciteta, ali i manjak radne snage u vreme berbe

[video=youtube_share;OfHn50NvKxA]http://youtu.be/OfHn50NvKxA[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 26.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Prinos pšenice zadovoljavajući, ali nešto lošijeg kvaliteta. Kukuruzu pogoduju vremenske prilike i očekuje se da će rod biti dobar.

*Dva privrednika iz Ilandže i Tirane primer uspšene saradnje. Iz Srbije u Albaniju izvoze se žitarice i stočno brašno, dok u suprotnom smeru putuju lubenice, dinje i drugo povrće i voće.

*Više od 160 poljoprivrednika s teritorije Grada Niša potpisalo Ugovore o subvencijama.

*Uprkos upozorenjima, i ove godine, samo u Loznici, osmoro ljudi koji su jeli pečurke zatražilo lekarsku pomoć. Na sreću, niko od njih nije imao ozbiljnije posledice po zdravlje.

*Pčelari u Šumadiji zadovoljni ovogodišnjim prinosom meda. Godina nije među rekordnim, ali je daleko bolja od prethodne dve.

[video=youtube_share;gPZwgkvJ1bw]http://youtu.be/gPZwgkvJ1bw[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Javni poziv za privatizaciju PKB-a biće raspisan do 15. avgusta. Novi vlasnik dobiće poljoprivredno zemljište, stočni fond, objekte, farme i mehanizaciju.

*U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da nema zloupotreba u korišćenju subvencija za podizanje novih zasada borvnice.

*Završena berba borovnica sorti koje rađaju sredinom sezone. Sada na plantažama slede radovi na pripremi za narednu godinu.

*Ovčarstvo u Srbiji u rapidno se menja. Nestaju autohtone rase, a od stranih je nazastpljenija virtemberg, ali raste i brojnost romanovske.

*U opštini Vlasotince, kraju koji je nekada bio prepoznatljiv po vinogradarsvui,, sve više ljudi okreće se voćarstvu i povrtarstvu.

[video=youtube_share;AZS1uz-AuXE]http://youtu.be/AZS1uz-AuXE[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 28.07.2018

Današnji „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Vremenske prilike poslednjih godina gotovo presudno utiču na uspeh poljoprivredne proizvodnje. Za proizvođače hrane u Toplici dobra protivgradna zaštita posebno važna, jer više od dve trećine stanovnika živi od agrara.

*Nastavkom radova na revitalizaciji deonice kanala Vrbas - Bezdan kod Sombora, nastavlja se uređenje Velikog bačkog kanala, koje će doprineti većoj funkcionalnosti tog vodotoka i boljem odvodnjavanju i navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta.

*Zahvaljujući ugovorenom izvozu, živnulo tovno govedarstvo u Srbiji. Veća tražnja dovela i do povećanja cene žive mere za 20 odsto, a stočari smatraju da država sada treba dodatno da podstakne tov.

*U Arilju osnovana prva složena voćarska zadruga, u čijem sastavu se nalazi pet zadružnih sistema iz čitave Srbije. Inicijator udruživanja ariljska zadruga "Agro eko voće", gde će i biti sedište složene zadruge.

*Organska poljoprivreda može biti isplativa, ukoliko se tržištu isporuče kvalitetni proizvodi. Ipak, neophodno dosta ulaganja, pre svega u sopstveno znanje, a moraju se poštovati i stroge zakonske procedure.

[video=youtube_share;DAEj0KcpEA0]http://youtu.be/DAEj0KcpEA0[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Pogledajte i nedeljno izdanje emisije „Agro dan“:

*Proteklu nedelju na Produktnoj berzi obeležio rast cene pšenice, dok kukuruz i soja nastavljaju da beleže negativne cenovne trendove.

*Kiša pokvarila prinose i u industrijskim silosima ima između 20 i 30 odsto manje žita od količine koja je potrebna za nesmetan rad do novog roda.

*U godini koju karakterišu obilne padavine u letnjem periodu, zaštita useva od bolesti i štetočina jedan od najvećih izazova. Proizvođačima krompira u Zapadnoj Srbiji neophodne mere i preparate za zaštitu, predstavili stručnjaci kompanija Sindženta.

*Početkom avgusta počinju pripreme pčelinjih društava za narednu sezonu. Prvi posao pčelara je pregled košnica i zaštiita od bolesti.

*Privredno turistička manifestacija “Gročanske svečanosti” svake godine u Grocku dovede preko 50.000 posetilaca, koji uživaju u bogato kulturno umetničkom programu.

[video=youtube_share;T5EN8V1IJcs]http://youtu.be/T5EN8V1IJcs[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje i ostanak mladih na selu ključna pomoć države. Za nosioce gazdinstava osnovanih prošle i ove godine, do 15. avgusta otvoren konkurs za dodelu podsticajnih sredstva.

*Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao Konkurs za dodelu podsticaja za poboljšanje stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima i uvođenje EU standarda u objekte, u kojima se vrši proizvodnja i prerada mleka.

*Za razliku od farmera iz severne Evrope, koji će usled tropskih temperatura imati deficit stočne hrane, naši stočari ne pamte bolju godinu. Očekuju da će pored senaže i silaža biti izuzetnog kvaliteta.

*Svakodnevne kiše i grad napravili značajne štete poljoprivrednim proizvođačima nadomak Požege. Oštećeni voćnjaci, ali i putevi, pa otežan prilaz zasadima i kućama zadaje probleme meštanima.

*Uspešni, mladi pčelari u opštini Alibunar dokaz da uz kontinuirano učenje i usavršavanje, pčelarenje može biti dobar porodični posao, koji omogućava pristojnu zaradu.

[video=youtube_share;EF9DoxjOaUE]http://youtu.be/EF9DoxjOaUE[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Pare iz pretpristupnih fondova Evropske, namenjene za kupovinu traktora, još uvek nisu podeljene. Na konkurs pristiglo više zahteva nego što ima sredstava, pa se razmatra kako da se preraspodeli novac koji je na raspolaganju.

*Opština Svilajnac nastavlja da značajnim sredstvima pomaže svojim poljoprivrednicima. Ove godine prioritet finansiranje kamata za kratkoročne kredite i besplatno osemenjavanje krava .

*Voćari iz Tople ove godine u velikom problemu, pošto od ovogodišnjeg roda zarade nema, a rate kredita dospevaju na naplatu. Nadležni u opštini sa bankama dogovaraju reprogram na dodatnih 12 meseci.

*Iako šljiva tradicionalno predstavlja najznačajniju voćku u Srbiji, sa najvećom proizvodnjom, stone sorte zastupljene samo u 10 odsto zasada, pokazalo istraživanje zemunskog Poljoprivrednog fakulteta.

*Među srpskim pčelarima Dadan-Blatova košnica jedna od najzastupljenijih. Pogodna za stacionarno pčelarenje, ta vrsta košnice omogućava da se dobije kvalitetan med, bez larvinih košuljica.

[video=youtube_share;8keqti4GqhE]http://youtu.be/8keqti4GqhE[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za sredu, 1.08.2018

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:


*U Ankaru putuju ministri trgovine i poljoprivrede kako bi razgovarali o kvotama za izvoz goveđeg mesa u Tursku. Za izvoz će biti i dovoljno pšenice i kukuruza, poručuje ministar Branislav Nedimović.

*Prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za restituciju, do 20. jula starim vlasnicima ili pravnim naslednicima vraćeno 33.560 hektara poljoprivrednog zemljišta. U naredne četiri godine trebalo bi da bude vraćeno svo poljoprivedno zemljište.

*Za godinu dana u Srbiji formirano 250 zadruga. Cilj je da se pokrije celokupna teritorija Srbije i da sva sela, posebno veća, imaju po jednu zadugu, istakao je ministar Milan Krkobabić.

*Od početka juna nije prošao ni dan, a da na Pešteru, najpoznatijem stočarskom kraju u Srbiji, nije padala kiša. Ogromne padavine nisu dozvolile uslove za početak kosidbe, a ono što je pokošeno odavno je istrulilo.

*Raste interesovanje za uzgoj burske koze u Srbiji, pa odgajivači razmišljaju o uvozu jarčeva. To bi konačno omogućilo da ih umatiče, a samim tim i ostvare pravo na subvenciju, što je do sada bio problem sa tom rasom koza.

[video=youtube_share;Sb9EBZERoWQ]http://youtu.be/Sb9EBZERoWQ[/video]


- - - - - - - - - -

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Loše vremenske prilike nisu značajnije uticale na cene poljoprivrednih proizvoda na pijacama. U ukupnim količinama voća i povrća nema velikih oscilacija, pa ni drastičnih cenovnih skokova.

*Za razliku od ratara, voćari ne mogu biti zadovoljni ovakvim vremenskim prilikama, koje su umanjile i prinos i kvalitet voća. Prema rečima stručnjaka, to se posebno odrazilo na kajsiju.

*Trenutna otkupna cena kupine u pojedinim mestima na jugu Srbije iznosi 25 dinara. Nezadovoljni proizvođači tvrde da će takva cenovna politika dovesti do masovnog krčenja zasada.

*Proizvodnja sadnica četinara sve zastupljenija u Srbiji. Ipak, zbog bogate ponude mali proizvođači, orjentisani samo na domaće tržište, ne mogu da ostvare veliku zaradu.

*Šumadijski sajam poljoprivrede ove godine biće održan 15. put na Šumadija sajmu, u Kragujevcu, u periodu od 6. do 9. septembra. Rok za prijavu učesnika do 15. avgusta.

[video=youtube_share;FT4Yazs2Az0]http://youtu.be/FT4Yazs2Az0[/video]


- - - - - - - - - -

Današnji „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

*Srpski ministri trgovine i poljoprivrede zatražili u Ankari povećanje kvote za bescarinski izvoz goveđeg mesa za dodatnih 5.000 tona. Predlog načelno prihvaćen, a konačan odgovor Turske biće poznat nakon konsultacija unutar institucija.

*Iako većina ratarskih kultura u Bačkoj izgleda dobro, velike količine padavina ipak dovele do pojave bolesti i štetočina. Za sada soja najbolje podnosi vremenske prilike, ali stručnjaci upozoravaju da bi mogla biti ugrožena, ukoliko se kiša nastavi.

*Centar za robotiku Instituta “Mihajlo Pupin” eksperimentalno sprovodi projekat pametnog korišćenja zemljišta, na poljoprivrednom dobru Nikole Lončara, u sremskom selu Belegiš.

*Proizvođači kupine u ražanjskom kraju zadovoljni ovogodišnjim rodom i kvalitetom tog voća. Ipak, više od 90 odsto zasada ostalo neobrano, jer se zbog niske otkupne cene, ne isplati plaćanje berača.

*Previše kiše nije pogodovalo vinogradima. Međutim, stručnjaci tvrde da veću opasnost predstavljaju zapušteni zasadi, na kojima je u niškom kraju registrovano prisustvo fito plazme.


[video=youtube_share;OUO_gS4v_Rg]http://youtu.be/OUO_gS4v_Rg[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 4.8.2018

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Ekstremno toplo vreme devastiralo polja pšenice širom severne Evrope. Cena pšenice porasla za više od 20 odsto na evropskom i američkom tržištu u protekle tri nedelje, usled rastuće zabrinutosti u pogledu globalnih zaliha.

*Žetva ozimih strnina u Pomoravskom okrugu uglavnom završena, sem na manjim površinama u despotovačkoj i rekovačkoj opštini. Ovogodišnji rod ispod proseka.

*Kišovita godina omogućila bolestima i štetočinama da eksplodiraju i time naprave veliku štetu povrtarima. Krompir nije dobro podneo takve vremenske prilike u celoj zemlji, pa ni u Južnobačkom okrugu.

*Udar groma u selu Vrnčani, usmrtio celo stado rasnih ovaca, na imanju domaćina Bogića Adamovića. To se dogodilo u četvrtak, kada je olujno nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo više sela u gornjomilanovačkom kraju.

*Na teritoriji opštine Arilje proglašena vanredna situacija usled nepogoda koje su prouzrokvane jakim i obilnim padavinama. Klizišta oštetila infrastrukturu, puteve, pomoćne objekte, pa se sada užurbano radi na čišćenju i delimičnoj sanaciji.

[video=youtube_share;xrPzEERSBGs]https://youtu.be/xrPzEERSBGs[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Žetva pšenice nakon 40 dana, završena, a u Udruženju Žita Srbije procenjuju rod na 3,3 miliona tona. Cena pšenice na svetskim berzama raste, što pogoduje izvozu, bez obzira na nešto niži kvalitet zrna zbog čestih kiša.

*Pivo iz Srbije drugo najpopularnije na tržištu Evropske unije, kada je reč o ukupnom uvozu piva iz zemalja van EU za 2017. godinu, pokazali podaci evropske službe za statistiku.

*“Mokrin house", koji jе Privrеdna komora Vojvodinе nagradila "Kapijom uspеha", dobar primer kako se privrеda i poslovanjе vraćaju u sеla, ali i obogaćujе društvеni život u malim srеdinama.

*U topličkom kraju šljiva ove godine odlično rodila, a uoči početka berbe, voćari strahuju za cenu i otkupljivače. Stručnjaci upozoravaju da preradni i prihvatni kapaciteti, iako uvećani, ipak nisu dovoljni, naročito u rodnim godinama.

*Ove godine u manifestaciji “Dani otvorenih dvorišta”, koju sporvode turističke organizacije Kragujevca, Batočine, Rače, Rekovca i Topole, učestvovalo 107 domaćinstava. Cilj da se uređenjem dvorišta podstakne i razvoj seoskog turizma.

[video=youtube_share;v5GtNwpDq_k]http://youtu.be/v5GtNwpDq_k[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za ponedeljak, 6.8.2018

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Iako su klimatski uslovi u regionu gotovo isti, vreme se na ukupan rezultat naše privrede najviše odrazi zbog velikog udela poljoprivrede u BDP-u.

*Mada još nije dovoljno zastupljena, u Srbiji primetan porast interesovanja za organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

*Uslovi za bavljenje govedarstvom u Srbiji nisu dobri, ali u nekim krajevima zemlje, poput svilajnačkih sela, domaćini ne odustaju.

*Drozofila suzuki ili azijska voćna mušica predstavlja sve veću pretnju proizvođačima takozvanog mekog voća.

*Jedna od glavnih pretnji pčelinjim društvima je parazit varoa. Pčelari se na razne načine bore da svoje košnice održe čistim.

[video=youtube_share;QCOBHognKZU]https://youtu.be/QCOBHognKZU[/video]


- - - - - - - - - -

U najnovijem izdanju emisije „Agrodan”, pogledajte:

*Automatski sistem protivgradne zaštite, kao pilot projekat, biće najpre instaliran u Radarskom centru Valjevo, koji brani teritoriju površine skoro 590.000 hektara.

*Opština Merošina Republičkom hidrometeorološkom zavodu uputila zahtev za formiranje dve nove protivgradne stanice, kako bi se povaćala efikasnost odbrane od gradonosnih oblaka koji stižu sa teritorije Prokuplja.

*U Vojvodini, povrtari sve češće počinju proizvodnju krastavaca kornišona. Ugovoren otkup i jasno precizirana pravila sa inostranim kupcem, ali i veliki procenat roda prve klase, omogućavaju dobru zaradu.

*Mnogi proizvođači malina u Bačkoj zbog niske otkupne cene odustali od berbe i pustili da propadne inače dobar rod. Ovih dana cena pala sa 90 na 70 dinara za maline koje se ne klasiraju, dok se one iz mašinske brebe prodaju za 45 dinara.

*Subvencije za proizvođače koji se bave organskom poljoprivredom veće od onih u konvencionalnoj proizvodnji. Organskim proizvođačima na raspolaganju i sredstva iz IPARD fonda.

[video=youtube_share;2O2gDhrZPs8]https://youtu.be/2O2gDhrZPs8[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za sredu, 8.8.2018

"Agro dan" za sredu, 8. avgust donosi:

*Klimatske promene se ozbiljno osećaju u sektoru poljoprivrede, koja je "fabrika pod vedrim nebom". Stručnjaci predlažu što više useva sejati u jesen, kako bi se do juna ili početka jula obezbedio siguran rod.

*Ova godina nepovoljna za pčelare u Zapadnobačkom okrugu, a loše vremenske prilike uglavnom razlog smanjenog prinosa meda. Suncokretova paša, glavna u ovom kraju, totalno podbacila zbog svakodnevne kiše.

*Prodaja veštačkog meda pod etiketom pravog predstavlja veliki problem za sve pčelare u Srbiji, ali i za potrošače koji su dovedeni u zabladu da kupuju prirodni proizvod. Sistemsko rešenje ovog problema još uvek ne postoji.

*Svetske cene hrane u julu pale za 3,7 odsto, u odnosu na prethodni mesec. To je najveći mesečni pad od decembra prošle godine, saopštila Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

*Fondacija “Ana i Vlade Divac” u saradnji sa opštinom Knjaževac, raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mladim poljoprivrednicima. Pomoć uključuje nabavku stoke, materijala za rad, opreme za razvoj aktivnosti, građevinskog materijala za poljoprivredne objekte.

[video=youtube_share;HNX3e_T_eFw]http://youtu.be/HNX3e_T_eFw[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“ i saznajte:

*Povećana tražnja podigla cenu pšenice na svetskim berzama. Kupci iz inostranstva poslednjih dana više traže našu pšenicu, bez obzira na lošiji kvalitet, ali je problem nizak vodostaj Dunava.

*Vremenske prilike negativno se odrazile na organsku poljoprivredu, posebno na proizvodnju povrća. Previše padavina smanjilo prinose, a doprinelo pojavi i širenju bolesti i korova.

*Svaki dinar uložen u agrar, poljoprivredna gazdinstva i zadrugarstvo višestruko se vraća u ekonomskom smislu, ali kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije, izjavio ministar Milan Krkobabić, nakon obilaska zadruge u Blacu kojoj su dodeljena državna sredstva.

*Grad Zrenjanin raspisao konkurs za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja i naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2019. godinu. Upućen i redovan poziv za dodelu državnog zemljišta vlasnicima gazdinstava i stočarima po pravu prečeg zakupa.

*U cilju očuvanja tradicije kraja i ove godine u Beloj Palanci, po 13.put, biće održani ,,Dani banice”. Manifestacija u proseku okuplja oko tri stotine učesnika iz svih krajeva Srbije, ali i iz okolnih zemalja.

[video=youtube_share;fgu8P9V4XXA]http://youtu.be/fgu8P9V4XXA[/video]


- - - - - - - - - -

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije i plasmana govedine u Tursku. Tom prilikom najavio veće subvencije za prerađivačku industriju.

*Ministarstvo privrede objavilo tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata "Beograd" (PKB), sa početnom cenom od 104,5 miliona evra. 10. septembar rok za prijavu zainteresovanih kupaca.

*Iako prevashodno poznat po govedarstvu, svilajnački kraj poslednjih godina prepoznatljiv i po sve većem broju ovčara. U resavskom području dominantna rasa virtemberg, trenutno najisplativija za proizvođače.

*Poslednjih godina evidentan problem sa otkupnom cenom i nestabilnim plasmanom kupine, zbog kog je ove sezone više od 90 odsto zasada ostalo neobrano. Problemi proizvođača tog voća bili glavna tema i na sedmim po redu Danima kupine u Ražnju.

*Srbija na sedmom mestu u svetu po proizvodnji višanja i na čak trećoj prema vrednosti izvoza. Agrostručnjaci naglašavaju da je gajenje višanja veoma izdašno, a nisu potrebna naročito velika ulaganja u zasnivanje zasada.

[video=youtube_share;4Fz1eU6T4fk]http://youtu.be/4Fz1eU6T4fk[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i subotnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji objavio akontnu cenu za otkup od 23,6 dinara plus PDV, dok će konačna, kažu, biti formirana spram kretanja na tržištu. Prošle godine akontne cene iznosile od 33 do 36 dinara sa PDV-om.

*Kompanija iz Turske koja je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira da ove godine iz Srbije uveze do 6.000 tona govedine, a sledeće 10.000 tona. Turci veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji.

*Ovčari u Južnobačkom okrugu veoma teško uspevaju da prodaju robu, a nezadovoljni su i trenutnom cenom od 240 dinara. Iako je mrtva sezona, veruju da je glavni razlog pada cene i interesovanja, povećan uvoz.

*Očekuje se da uskoro i Srbija, poput Evropske unije, u potpunosti zabrani primenu neonikotinoida na otvorenom prostoru. U međuvremenu, Savez pčelarskih organizacija Srbije poziva da se anonimno prijave sve sumnje o upotrebi nedozvoljenih preparata.

*Pčelari iz Svilajnca nezadovoljni ovogodišnjim prinosom meda. Loši vremenski uslovi glavni razlog za manje prinose od očekivanih, pre svega, iz bagremove paše.

[video=youtube_share;-ZhswKOFl14]http://youtu.be/-ZhswKOFl14[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
„Agro dan“ za nedelju, 12. avgust donosi i ove teme:

*Rusija će od 15. avgusta privremeno zabraniti uvoz koštunjavog voća, pre svega kajsija i breskvi iz Srbije, saopštila ruska služba za fitosanitarni nadzor. Uvoz će biti obustavljen sve dok Srbija ne preduzme iscrpne mere, kako bi zabranila izvoz proizvoda zaraženih monilijom.

*Na domaćem tržištu pšenica nastavlja da beleži rastući trend. Ponderisana cena ove nedelje iznosila 18,50 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,78% u odnosu na prethodnu sedmicu.

*Za mere poljoprivredne i politike ruralnog razvoja, opština Sokobanja izdvojila oko 12 miliona dinara ili nešto više od 7% budžeta. Od ove godine subvencioniše i kamate na poljoprivredne kredite i organsku proizvodnju.

*Autonomna pokrajina Vojvodina ponovo mladim parovima deli kuće u selima, u kojima po poslednjim podacima, ima više od 200.000 praznih domova. Konkurs Zavoda za ravnopravnost polova otvoren do 25. septembra.

*Voće u dobrom delu Bačke ove godine podbacilo i prinosom i kvalitetom, pa će biti i manje domaće rakije. Ipak, poznavaoci prilika, bez obzira na to, tvrde da bi rakija trebalo da bude dobra.

[video=youtube_share;wUUWlzx61gw]http://youtu.be/wUUWlzx61gw[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Iako sirova nafta na svetskim berzama beleži pad cene za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, na našim pumpama, umesto da idu naniže, cene goriva porasle za nekoliko procenata.

*Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, u saradnji sa Upravom carina, pronašli i zaplenili 23 tone mesa. Kako se sumnja, meso iz Brazila, sa Kosova i Metohije prokrijumčareno u Rašku, a daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

*Ovčiji fond u Srbiji konstantno beleži rast, pa se prema zvaničnim podacima, broj grla kreće od milion šesto do milion sedamsto hiljada, što zadovoljava domaće potrebe. Dominiraju virtemberg i il d frans, a svoje mesto pronalazi i romanovska ovca, za koju raste interesovanje.

*U toku poslednji radovi u pčelinjacima pred pripremu pčela za novu sezonu. Najvažniji posao utvrditi zdravstveno stanje pčela i u skladu sa tim primeniti odgovarajuće mere.

[video=youtube_share;a2VlTgge5LU]http://youtu.be/a2VlTgge5LU[/video]


- - - - - - - - - -

„Agro dan“ za utorak, 14. avgust donosi:

*“U stalnom smo kontaktu sa ruskim kolegama i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljki i njihovog stavljanja pod kontrolu”, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, povodom najava da bi Rusija mogla privremeno da zabrani uvoza pojedinog voća iz Srbije.

*Obilne padavine onemogućile stočare u pripremi sena za ishranu grla u zimskom periodu. Proizvođači tvrde da grlima preti glad i da bi država morala da nađe način da pomogne opstanak te grane poljoprivrede.

*Selo Tovariševo kod Bačke Palanke nije izbeglo sudbinu većine srpskih sela. Mnogi su ga napustili, a oni koji su ostali i izabrali poljoprivredu za svoj posao, opstaju kombinujući više delatnosti.

*Fruška gora, čiji klimatski uslovi posebno pogoduju razvoju gljiva, predstavlja jedno od idealnih staništa tih organizama. Na tom terenu do sada registrovano oko 1.500 vrsta.

*Saborna crkva i Gradska turistička organizacija Kragujevac pozivaju sva udruženja i pojedince koji se bave starim zanatima i narodnom radinošću, kao i proizvođače zdrave hrane, rakija i vina, da učestvuju na „Smotri narodnog stvaralaštva“, koja že biti održana 28. Avgusta, u okviru Gospojinskih svečanosti.

[video=youtube_share;XN1xvHlZUnU]https://youtu.be/XN1xvHlZUnU[/video]
 
Vrh