Agro Dan

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 29.05.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Osiguranje u poljoprivredi zbog uticaja klimatskih promena sve značajnije u zaštiti ulaganja u tu privrednu granu. Ipak, procenat osiguranih površina u Srbiji i dalje mali – svega desetak odsto, znatno manje nego u Evropi.

*Selo Gredetin, nedaleko od Aleksinca, prepoznatljivo po uzgoju jagoda. Nedavno održani i tradicionalni „Dani jagoda“, iako na ovom području, za razliku od prethodnih, ove godine proizvodnja opada.

*Kroz praktičan rad u voćnjacima učenici Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju, stiču znanja koja su odmah primenjiva. Voćnjake obrađuju na savremen način, uporebom najnovijih agrotehničkih mera.

*U Šumadiji i Pomoravlju, regionu sa 13 loklanih samouprava, uključujući i gradove Kragujevac i Jagodinu, živinarstvo ubedljivo najrazvijenija grana stočarstva.

*Uspešan i isplativ uzgoj goveda podrazumeva kvalitenu ishranu grla i dovoljno prostora za kretanje. Savet za domaće uzgajivače da kao deo obroka životinja uvedu senažu.

[video=youtube_share;Vt7NCMDZ7Ac]http://youtu.be/Vt7NCMDZ7Ac[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Uprkos zabrani uvoza mesa u Srbiju zbog pojave bolesti afričke kuge, veterinarski inspektori u proteklih sedam dana zaplenili i uništili oko 1.000 kilograma hrane, mesa i mesnih prerađevina, koje su građani uneli iz Mađarske.

*Na poljima u Šumadiji ozimi usevi trenutno u dobrom stanju. Zbog vremenskih prilika tokom proleća fenofaze skraćene, pa se očekuje i da žetva bude nešto ranije nego obično.

*Nezadovoljni niskom cenom maline, odbori udruženja poljoprivrednih proizvođača „Limska dolina“i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užice, odlučili da 2. juna blokiraju put Nova Varoš -Prijepolje, u Bistrici.

*Velika mikrobiološka zagađenja u nekim razdobljima godine karakterišu vodu Zapadne Morave kao neupotrebljivu za zalivanje i druge namene. Uzorci uzeti u mestu Stančići pripadaju poslednjoj, petoj klasi.

*Pošumljavanje jedna od najboljih metoda za ublažavanje posledica klimatskih promena. U pripremi zakon i akcioni plan koji će definisati ko i šta treba da uradi u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji.

[video=youtube_share;XOLLDl_Olqw]http://youtu.be/XOLLDl_Olqw[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Zahvaljujući državnim subvencijama u Srbiji, svake godine sve veći broj površina pod protivgradnim mrežama. Proizvođači traže da vladina uredba stupi na snagu već u februaru, ili najkasnije martu, pošto od prvog aprila počinje gradonosna sezona.

*Rod voća u Šumadiji biće dobar i u pogledu količine, ali i kvaliteta. Zbog kasnog mraza podbacila samo kajsija, a vremenski uslovi u aprilu i maju doprineli da berba nekih vrsta počne ranije.

*Berba jagoda privodi se kraju, a uzgajivači sumiraju prinos i zaradu. Većina jagodara u apatinskoj opštini nije zadovoljna ni cenom ni prinosom, a muči ih i nedostatak radne snage.

*Žetva ječma u podunavskom delu Srema tebalo bi da počne za desetak dana. Ratari priželjkuju visoke prinose i pored toga što na njivama ima dosta polegnuća useva usled kiše i vetra.

*Skoro 800 poljoprivrednika iz okoline Novog Sada, dobilo poreska rešenja uvećana više od sto puta u odnosu na prethodne godine, tvrde u udruženju "Futoški kupus". Gradskom odlukom, porodične njive preinačene u građevinsko zemljište.

[video=youtube_share;LHnCnXvcoS4]http://youtu.be/LHnCnXvcoS4[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 01.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ završilo radove na dvonamenskom sistemu za navodnjavanje „Međa“. To su ujedno i prvi okončani radovi u Vojvodini, koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda.

*Okopavine na području Šumadije, za sada, u dobrom stanju. Za solidan prinos kukuruza koji je ove godine zasejan na oko 45 000 hektara potrebna adekvatna zaštita od korova i dovoljno padavina.

*14 pčelara iz Niša, Merošine i okolnih sela udružili se i stvorili zadrugu „Bee Cooper“, sa idejom da stalno sele košnice, kako bi ishrana pčela bila adekvatna, a prinosi meda maksimalni.

*Uzgajivači kunića postali deo Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije. Posle više decenija, to će im omogućiti da konkurišu za podsticajna sredstva iz državnih fondova.

*Agrarni budžet opštine Inđije ove godine iznosi 28 miliona dinara, odnosno 4 miliona više nego lane. Interesovanje poljoprivrednika za nedavno raspisane konkurse izuzetno veliko, jer za kupljenu mehanizaciju ili polisu osiguranja mogu ostavriti povraćaj i do 60 %.

[video=youtube_share;HsplFNLmxsM]http://youtu.be/HsplFNLmxsM[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 2.06.2018

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:


*Gorivo na pumpama u Srbiji, par dinara skuplje u odnosu na proteklu nedelju, iako cena sirove nafte na svetskim berzama beleži pad. U poslednjih mesec dana prosečna cena benzina veća za 4,8, a dizela za 6,2 odsto.

*U podunavskom delu Srema žetva uljane repice očekuje se krajem sledeće nedelje. Ratari priželjkuju dobar rod iako su zbog napada štetnika imali nešto više posla oko te kulture.

*Vlada Republike Srbije donela odluku o obrazovanju Radne grupe za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji. Izradom strateškog dokumenta trebalo bi u potpunosti da se definiše situacija u malinarstvu i ukaže na kritične tačke u lancu proizvodnje.

*Pre nekoliko dana, četvrti put za poslednjih pola godine, pronađeno i izvađeno oko 25 tona, kako se pretpostavlja, toksičnog otpada, u Vukićevici kod Obrenovca. Žitelji se nadaju da postoje načini da se zatrovano zemljište i voda "izleče", pošto većina živi od poljoprivrede.

*Finansiranje projekata korišćenja obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gazdinstvima, sredstvima iz evropskih IPARD fondova, velika šansa za srpski agrar. Sem podizanja konkuretnosti doprinosi i rešavanju problema poljoprivrednog otpada.

[video=youtube_share;Af_aX--CXlw]http://youtu.be/Af_aX--CXlw[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za nedelju, 3.6.2018

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*U Mačvi u okolini Šapca počeo otkup maline po ceni od 90 dinara na terenu i 100 u hladnjačama, dok u ariljskom kraju berba maline kreće tek za dve sedmice i malinari poručuju da po toj otkupnoj ceni nemaju račun da beru

*U jugoistočnoj Srbiji uskoro počinje berba višanja, a još uvek niko ne govori o tome kolika će biti cena ove voćne kulture

*Poljoprivredni inspektori zatvorili 26 pekara samo od početka godine, dok potrošači upozoravaju da u salamama i čajnim kobasicama ima više soje i leda nego mesa

*Seoba pčela jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku, bez koje se savremeno pčelarstvo teško može zamisliti

*01.januara 2019. na snagu stupa odredba o zabrani gajenja životinja samo radi krzna. Odgajivači pokušavaju to da spreče

[video=youtube_share;ztz7R45TPaA]http://youtu.be/ztz7R45TPaA[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Srbiji počinje berba maline, a procene o ovogodišnjem rodu različite. Proizvođači iz zapadne Srbije već protestovali, tražeći da akontna cena bude minimum od 180 do 200 dinara.

*Stanje voćarskih kultura na teritoriji Nišavskog okruga, trenutno, tvrde stručnjaci, zadovoljavajuće. Ipak, vremenske prilike pogoduju razvoju bolesti i štetočina, pa bi proizvođači trebalo da posvete pažnju zaštiti.

*Između 600 i 800 hektara u Srbiji pod borovnicom. Iz godine u godinu izvoz raste, lane bio više od 120.000 kilograma, a ove godine očekuje se barem dvostruko više.

*Futožani, ali i ostali poljoprivrednici iz okoline Novog Sada čije je zemljište iz poljoprivrednog prevedeno u građevinsko, neće plaćati i do 120 puta uvećan porez, obećava gradonačelnik Novog Sada.

*Šišači ovaca imaju sve više posla, jer broj grla rapidno raste. Šišanje ovaca veoma zahtevan posao, ali može da donese pristojnu zaradu- trenutno oko 200 dinara po grlu.

[video=youtube_share;BMbVYXjydYo]http://youtu.be/BMbVYXjydYo[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 06.05.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Zbog protesta malinara u Prijepolju blokiran magistralni put i alternativni pravac ka Crnoj Gori. Proizvođači ne odustaju od zahteva da otkupna cena maline bude 1, 5 evro, a ministar poljoprivrede poručuje da cenu određuje tržište, a ne država.

*I proizvođači maline i iz drugih krajeva Srbije smatraju da bi realna otkupna cena za ovogodišnji rod trebalo da bude oko 180 dinara. Malinari iz Arilja zahtevaju da država omogući dijalog hladnjačara, izvoznika i proizvođača, kako bi se našlo fer rešenje

*Uzgoj trešanja ima izvanredan potencijal. Visoke otkupne cene, ali i tražnja za ovim voćem na domaćem i inostarnim tržištima, značajno utiču na povećanje broja zasada.

*Opština Vrbas na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dobila nagradu za najbolju lokalnu samoupravu za podsticanje agrobiznisa. Na godišnjem nivou za poljoprivredu se iz budžeta izdvaja 61,5 miliona dinara.

*Praktična znanja u organskoj proizvodnji učenici Poljoprivredne škole u Zrenjaninu već pet godina stiču u vlastitoj „bio bašti“. Iako ne zauzima veliki prostor, u njoj uzgajaju lekovite biljke, začinsko bilje, povrće, ali i cveće.

[video=youtube_share;XuTAjG55Smc]http://youtu.be/XuTAjG55Smc[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Organska poljopivreda, pa i proizvodnja biogasa šansa su za mala i srednja gazdinstva, ocenili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar Vuk Radojević prilikom posete farmi "Global Seed" u Čurugu

*Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da država ne može i neće da garantuje otkupnu cenu maline, jer tu cenu diktira tržište

*Protesti u Prijepolju se nastavljaju, a biće ih uskoro u ostalim delovima zemlje, poručili su iz Saveza "Srpska malina"

*Posle tri godine pčelari širom Srbije uspeli su ovog proleća da sa bagremove paše donesu I više meda nego što su očekivali. Pčelinja društva u potpunosti spremna za naredne dve paše: lipu I suncokret

*Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine po drugi put oganizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" u okviru koga traže domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju

[video=youtube_share;2Zw9Ph8Mx54]http://youtu.be/2Zw9Ph8Mx54[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 07.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ministar Branislav Nedimović najavio da će održati sastanak sa malinarima, koji su prekinuli protest, kako bi razgovorom pokušali da nađu rešenje koje će odgovarati i malinarima i hladnjičarima. Pregovora o ceni, međutim, neće biti.

*Savez udruženja poljoprivrednika Banata podržava protest zakazan za petak, jer kako kažu, sa aktuelnim cenama nafte i to pred žetvu, poslovanje ne može biti rentabilno. Ukoliko ministar izađe sa konkretnim predlogom oko regresivanog goriva, poručuju da protesta neće ni biti.

*Poljoprivredna škola u Požegi radi na otvaranju mini mlekare za preradu kozijeg mleka. Ideja da učenici dobiju prostor za sticanje praktičnih znajnja, ali i da se započne ta vrsta proizvodnje.

*U manjem broju sela u niškom kraju počela berba višanja, a otkupljivači to voće plaćaju 40 dinara po kilogramu. Očekuje se da otkupna cena višanja u jeku berbe, u zavisnosti od kvaliteta roda, bude izmedju 30 i 60 dinara.

*U opštini Merošina višnja i dalje dominantna voćarska kultura. Voćari u tom kraju godišnje uberu i do 150.000 tona, ali ih i ove sezone ne brine to hoće li i kome prodati robu, nego kolika će biti cena.

[video=youtube_share;Qw6yM5RE9L4]http://youtu.be/Qw6yM5RE9L4[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan zapetak, 8.6.2018

Današnji Agro dan donosi i ove teme i aktuelnosti:

*Predstavnici malinara zadovoljni sastankom sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Dobili obećanje da će država posredovati u razgovorima malinara i hladnjačara o dnevnoj otkupnoj ceni, kojom su sada nezadovoljni.

*Ratari srednjeg Banata zadovoljni stanjem useva, pa očekuju dobar rod. Ipak, brine ih krajnji bilans proizvodnje, koja je skuplja nego lane, ne samo zbog cene nafte i semena, već i zbog zaštitnih preparata kojih je trebalo više nego ikad.

*Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj raspisao Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za projekte primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima.

*Opština Grocka, prema zvaničnim podacima, prva u Srbiji po proizvodnji brskve, kajsije i trešnje. Uređenje atarskih puteva, kao i ulaganje u sistem protivgradne zaštitete, glavni prioriteti opštinske uprave u oblasti agrara

*Selo Lipolist, u opštini Šabac, ovih dana u pripremama za festival cveća "Ruže Lipolista", koji će biti održan od 19. do 23. juna. Osim izložbe cveća i obilaska ružičnjaka, organizatori pripremaju i sadržajan umetnički program.

[video=youtube_share;stwDdPXZjcU]https://youtu.be/stwDdPXZjcU[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i subotnje izdanje emisije „Agro dan“:

*Nacionalni savet za maline neće određivati cenu tog voća, tvrdi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević. Poručuje da država mora da učini sve da malina ostane srpski brend.

*Prošlogodišnja suša, kasni mraz i grad, ovog proleća umanjili rod maline, pa uoči početka berbe, malinari očekuju manje prinose nego lane. Muči ih i nedostatak radne snage, iako beračima nude dnevnicu od 2000 dinara.

*U ponedeljak 11. juna, poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije krenuće u protestnu vožnju traktorima. Protestovaće u znak upozorenja na alarmantnu situaciju u ovoj branši, zahtevajući da se hitno reši problem enormno visoke cene goriva.

*U Srbiji će, prema proceni stručnjaka Srpske akademije nauka i umetnosti, ove godine biti proizvedeno oko 9.000 tona meda. Takva rekordna proizvodnja zabeležena i 2013. godine, kada je izvezeno 5.000 tona meda i prihodovano 13 miliona dolara.

*Proizvođači krompira iz okoline Zrenjanina zadovoljni ovogodišnjim prinosom i kvalitetom, ali i cenom. Međutim, sve veći problem postaje nedostatak radne snage, pa su prinuđeni da što više mehanizuju proizvodnju.

[video=youtube_share;CTlpaOVnFeU]http://youtu.be/CTlpaOVnFeU[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije “Agro dan” donosi i ove aktuelnosti:

*Na pragu smo još jedne žetve pšenice, pa ratare i mlinare interesuje kolika će biti cena ovogodišnjeg roda. Stručnjaci kao realnu navode cenu od 16, 5 dinara za kilogram novog žita bez PDV-a.

*Jesenas ječmom u Srbiji zasejano oko 80.000 hektara, u skladu sa višegodišnjim prosekom. Tamo gde su primenjene sve agrotehničke mere, prvi prinosi obećavaju dobar rod i kvalitet.

*Uprkos zabrani uvoza mesa u Srbiju zbog pojave bolesti svinjske afričke kuge, veterinarski inspektori, u protekle dve nedelje zaplenili i uništili tonu hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani uneli iz Mađarske.

*Mesec dana ostalo do početka berbe malne u Vojvodini, a proizvođači u neizvesnosti da li će kao i lane raditi sa gubitkom. Otkupljivači se ne oglašavaju, ili nude svega stotinak dinara, što kako tvrde, ne pokriva ni troškove proizvodnje.

*U Arilju održan nov protest proizvođača maline, na kom se okupilo dvadesetak malinara. Organizatori iz udruženja Vilamet i Saveza srpska malina, to tumače kao znak da nema nezadovoljstva među ariljskim proizvođačima.

[video=youtube_share;w6dY-pT2kCA]http://youtu.be/w6dY-pT2kCA[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za ponedeljak, 11.6.2018

Prvo ovondeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Eventualnim smanjenjem akciza na gorivo država ne gubi, jer bi se povećao promet, ocenjuju stručnjaci.

*Počela podela besplatnog mineralnog đubriva poljoprivrednim proizvođačima iz Ivanjice. U Asocijaciji „Malinari Srbije“ očekuju i rešavanje problema sa cenom maline.

*Proizvodnja povrća u plastenicima u Srbiji poslednjih godina u ekspanziji zbog bržeg obrta kapitala i veće dobiti po jedinici površine.

*Uprava za agrarna plaćanja objavila Pravilnik o podsticajima za podizanje konkurentnosti sertifikacijom sistema kvaliteta hrane.

*Pčelari u Šumadiji zadovoljni bagremovom pašom. Da su vremenske prilike bile povoljnije bilo bi i više meda u košnicama.


[video=youtube_share;O36P0V8FKkI]http://youtu.be/O36P0V8FKkI[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Počela žetva ječma, prvi rezultati obećavaju dobar rod. Uskoro počinje i žetva pšenice koja je zasejana na 670 hiljada hektara.

*Zbog skupog goriva poljoprivrednici u više mesta u Vojvodini organizovali protestnu vožnju traktorima.

*Ratari ove sezone mogu da budu zadovolji prinosima, ali ih brinu skupa proizvodnje i otkupne cene.

*Prioriteti opštine Knić i ovoj godini su da se ulaganjima iz budžeta unapredi ekonomski položaj seoskih domaćinstava.

*Iako postoje prirodni resursi, ali i drugi zanimljivi sadržaji, etno turizmom u levačkim selima se bavi malo ljudi.

[video=youtube_share;4I90c865FFY]http://youtu.be/4I90c865FFY[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan sreda, 13.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Rasinskom okrugu žetva ječma počela dve nedelje ranije od uobičajenog termina. Zbog visokih temperatura i manje padavina u aprilu i maju poraniće i žetva pšenice, a suša preti i kukuruzu.

*Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije, koja je organizovala proteste u petnaestak mesta u Vojvodini i centralnoj Srbiji, čeka odgovor iz MInistarstva poljoprivrede na zahtev za ukidanje akciza na gorivo.

*Bez subvencija, sa cenama koje moraju biti konkurentne sa uvoznim proizvodima, domaći povrtari teško izdržavaju. Posebno ih, kažu, ugrožava uvoz jeftinog povrća iz Albanije, koje preko Crne Gore stiže u Srbiju.

*Berba višanja na području opštine Merošina počela minulog vikenda. Međutim, prema rečima poljoprivrednika iz tog kraja, pitanje da li će biti nastavljena, pošto otkupna cena iznosi svega 35 dinara.

*Niska otkupna cena maline jedna od tema 18. sednice Skupštine opštine Arilje. Lokalna samouprava zajedno sa predstavnicima udruženja malinara usvojila određene zaključke i prosledila ih Vladi Srbije.

[video=youtube_share;OHd6gEosEos]http://youtu.be/OHd6gEosEos[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili Vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane, koji obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta namirnica.

*Proizvodi ”Domaći čvarci” i ”Domaća svinjska mast” kompanije ”Bibli” iz Mladenovca, nagrađeni Zlatnom zvezdom na međunarodnoj manifestaciji “Nagrada za superiorni ukus”, koja se održava u Briselu.

*Uzgoj rasnih ovaca, uz subvencije koje obezbeđuju lokalne samouprave i država, farmerima može da obezbedi solidne prihode. Ipak, odgajivači ukazuju da kašnjenje u isplati državnih davanja i skupo gorivo opterećuju proizvodnju.

*Nakon bagremove i livadske paše u centralnoj Srbiji, pčelari iz Šumadije košnice sele na druge lokacije. Vlasinko jezero ili Pešterska visoravan ranije bili čest izbor , a danas se pčelari odlučuju za lipovu i suncokretovu pašu u Vojvodini.

*Berba poznate oblačinske višnje počela na teritoriji cele Srbije, ali proizvođači u mnogim krajevima još ne znaju po kojoj ceni će prodavati ovogodišnji rod. Nadaju se da u otkupu cena neće biti niža od 50 dinara po kilogramu.

[video=youtube_share;8cLxfks6bnY]http://youtu.be/8cLxfks6bnY[/video]
 
Poslednja izmena:

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 15.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Nezapamćeno nevreme pogodilo Zapadnu Srbiju, Šumadiju i Braničevski okrug. U mnogim mestima grad i kiša pričinili velike štete na poljoprivrednim kulturama.

*Država tokom nevremena ispalila ukupno 1.164 rakete, izjavio ministar poljoprivrede. Od početka godine bilo već 38 dana sa dejstvima, iako ih proseku bude oko desetak.

*Poslednjih godina u veliki problem u ratarstvu predstavlja neadekvatna primena hemijskih preparata, posebno pesticida. Proizvođači često greše, jer uopšte ne čitaju uputstva za primenu, a čak i neadekvatno pranje prskalica, može napraviti ozbiljne štete.

*Ove godine biće osnovano nekoliko složenih zadruga, kao ogledni primer, koje će iz republičkog budžeta bespovratno dobiti do pola miliona evra, najavio ministar Milan Krkobabić, tokom posete zadruzi u Karavukovu.

*Posle ajvara i roštilj-mesa, Leskovac dobio još jedan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Leskovačka sprža - specijalitet koji se pravi od svinjskog mesa po posebnoj recepturi.

[video=youtube_share;Hcp5PMUMDwY]http://youtu.be/Hcp5PMUMDwY[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 16.06.2018

Pogledajte i današnje izdanje emisije „Agro dan“:

*U ponedeljak, 18. juna, u Ministarstvu poljoprivrede biće održan sastanak sa predstavnicima Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije, na kom će se raspravljati o mogućnosti smanjenja cene dizela za poljoprivrednike.

*Zahvaljujući distributivnom centru “Carska bašta”u Mužlji, više od 200 kooperanata iz cele Srbije ne mora da brine o prodaji svojih proizvoda. I pored toga, budućnost povrtarstva neizvesna, jer tržišna utakmica u regionu domaće proizvođače stavlja u neravnopravni položaj.

*Na Danu polja kompanije „Sindženta“, održanom na imanju porodice Stojković u selu Navalin kod Leskovca, u centru pažnje bili preparati za zaštitu bilja u povrtarskoj proizvodnji.

*Proizvođači jagode sa juga Srbije nisu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom, iako je u početku berbe bilo drugačije. To dovodi u pitanje isplativost proizvodnje u narednoj godini, a utiče i na smanjivanje površina pod tim voćem.

*Prema podacima Poljoprivrednog instituta Novi Sad, u Srbiji se godišnje proizvede oko devedeset hiljada tona višanja. Desetak dana pre uobičajenog roka, u Vojvodini počela berba.

[video=youtube_share;NQYBWI4FhNw]http://youtu.be/NQYBWI4FhNw[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Početkom letnjih meseci skočila cena svinjskog mesa. Sada se cena kreće između 460 i 490 dinara, karea i vrata od 430 do 460, a filea preko 700.

*Stočarima u centralnoj Šumadiji veliki problem predstavlja nepostojanje klanice. Stoku otkupljuju uglavnom preprodavci koji određuju i cenu i uslove plaćanja.

*Republička direkcija za robne rezerve ove godine otkupiće 30.000 tona nove pšenice da bi dopunile zalihe, ali još ne znaju po kojoj ceni će plaćati ovogodišnji rod.

*Ekspanzija uzgoja maline u BiH polako se gasi. Očajni malinari poručuju da su i ove godine saterani uza zid jer rod uredno predaju otkupljivačima, a cene nema ni na vidiku.

*Evropska agencije za životnu sredinu visoko ocenjuje napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine, a naša agencija ispunjava sve uslove za stupanje u članstvo ove evropske organizacije.

[video=youtube_share;4xfLAvSycoM]http://youtu.be/4xfLAvSycoM[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Pred poslanicima Skupštine Srbije po hitnom postupku naći će se Predlog zakona o pojedostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima. Primena novih zakonskih normi mogla bi da počne 1. januara 2019

*Na jugu Srbije,u aleksinačkom karju, proizvodnja suncokreta nije značajnije zastupljenja i pored toga što je ta uljarica tražena na tržištu i ima solidnu cenu. Jedan od razloga problemi sa odvodnjavanjem njiva uz Južnu Moravu.

*Niskom otkupnom cenom mleka najviše pogođeni stočari sa malim brojem grla. Uz to, skupa nafta koči proizvodnju hrane, pa se i u Šumadiji stočni fond sve više smanjuje.

*Dani oblačinske višnje u Merošini, ove godine, posle deceniju i po, prvi put neće biti održani. Umesto toga nezadovoljni voćari najavljuju bojkot, jer je otkupna cena višnje, u odnosu na prošlu godinu, prepolovljena.

*Cena od 40 dinara za kilogram višnje, dovoljna samo za pokrivanje proizvodnih troškova. To ugrožava proizvodnju i kvalitet u narednoj sezoni, kažu u zadruzi “Oblačinska višnja”.

[video=youtube_share;vYmONlhHFh4]http://youtu.be/vYmONlhHFh4[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 19.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Kancelarija Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima napraviće program pomoći, dogovoreno na sednici Koordinacionog tela za procenu štete usled elementarnih nepogoda.

*Stanje ozime pšenice, raži i ječma na području Južne Srbije zavisi od primenjene agrotehnike, mada stručnjaci predviđaju dobru žetvu. Svaki propust u prihrani može da utiče na smanjenje prinosa i do 30%.

*Mesne prerađevine i proizvodi od ribe moraće da budu deklarisani preciznije, a kupci će imati više informacija o hrani koju kupuju. Novi Pravilnik obavezuje proizvođači da na deklaraciji istaknu i da li proizvod sadrži dodatu vodu.

*Otkupna cena maline u Leskovcu pala sa 100 na 80 dinara, koliko su plaćali manji hladnjačari. Nagli pad cene pravdali kišom i navodno lošim kvalitetom tog voća.

*Deveti Dan polja posvećen voćarstvu kompanije „Agromarket“ održan u PIK "Južni Banat" u Beloj Crkvi. Uprkos lošem vremenu i kiši, brojni posetioci upoznali se sa novinama u voćarskoj proizvodnji i sistemima za skladištenje i sortiranje plodova.

[video=youtube_share;rNNNzso5EIQ]http://youtu.be/rNNNzso5EIQ[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Učestale kiše zaustavile kombajne i umesto da je žetva pšenice u jeku, još uvek nije završeno ni "skidanje" ječma i uljane repice. Stručnjaci navode da jedna jaka kiša može da smanji rod i za 10%.

*Zahtev poljoprivrednika da im se jeftiniji dizel obezbedi odmah, nije prihvaćen na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, koji je inicirala Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije.

*Nekonkurentnost sa zemljama Evropske unije i niske otkupne cene stavljaju domaće proizvođače u neravnopravan položaj. Poljoprivrednici zabrinuti za perspektivu svoje proizvodnje u takvim uslovima.

*Kako bi skrenuli pažnju države na svoje egzistencijalne probleme, članovi Asocijacije malinara Srbije, doneli odluku da organizuju mirnu protestnu vožnju, koja kreće iz Arilja, u petak u 10 časova.

*U opštini Merošina višnja posebno značajna, kao brend kraja i voće sa najvećim udelom u proizvodnji na ovom terenu. Ove godine berba poranila, ali proizvođači nemaju previše razloga za zadovoljstvo.

[video=youtube_share;Hk0sr-KVkWQ]http://youtu.be/Hk0sr-KVkWQ[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Apsolutno nedopustivo prekidati otkup maline, bez prethodne najave proizvođačima, ocenjeno na sastanku ministara trgovine i poljoprivrede sa predstavnicima Asocijacije malinara Srbije.

*Ni malinari u Vojvodini, i pored visokih prinosa, ove godine nisu zadovoljni. Sa aktulenim otkupnim cenama, po hektaru će, tvrde, imati gubitak od oko 2.000 evra.

*U Srbiji se proizvede oko 3.000 tona crvene paprike, koja se uglavnom proda na svetskom tržištu. Paprika iz Martonoša, jedna od najboljih na svetu, ove godine u otkupu vredi 45 dinara za kilogram.

*Nedavno održani Dani polja, u selu Subotinac kod Aleksinca, bili prilika da ratari razmene iskustva i u razgovorima sa stručnjacima reše dileme sa kojima se susreću u proizvodnji.

*Predstavnici mlekarske zadruge Ptuj iz Slovenije, u okviru svoje posete Zapadnoj Srbijiji, obišli i farmu koza i mlekaru Vučićević, u selu Kruščica kod Arilja. Posebno ih zainteresovala proizvodnja kozijeg sira.

[video=youtube_share;XHTtQK6DYA4]http://youtu.be/XHTtQK6DYA4[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Velike količine padavina u Sremu odložile početak žetve pšenice. Zbog pologa prinos neće biti mnogo smanjen, ali hoće zbog hektolitra u zrnu, tvrde proizvođači.

*Žetva uljane repice ove godine počela neuobičajeno rano, ali ratare u poslu stalno prekida kiša. To će uticati na prinos, pošto su usevi polegli, a mahune ispucale.

*Preterana vlaga usled čestih i preobilnih kiša, nepovoljno uticala na većinu useva strnih žita, u nišavskom okrugu. Ipak, ratari koji su tretirali svoje useve početkom fenofaze vlatanja, mogu očekivati solidne prinose.

*Berba kajsije već počela, ali do danas niko nije saopštio zvaničnu otkupnu cenu, kažu proizvođači. U Miokovcima, centru srpske kajsije, ovog leta neće se ubrati više od 80 vagona tog voća.

*Stanje u voćnjacima u Šumadiji nakon nedavnih vremenskih nepogoda različito od atara do atara. Zabrinjava što će ponegde biti potrebno i nekoliko sezona za revitalizaciju zasada.

[video=youtube_share;aEboMO6_jkc]http://youtu.be/aEboMO6_jkc[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 23.06.2018

Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Pšenicom ove godine posejano oko 630.000 hektara, od čega 330.000 hektara u Vojvodini. Na republičkom nivou očekuje se ukupan rod od tri miliona tona, što zadovoljava domaće potrebe i ostavlja prostor za izvoz.

*Proizvođači soje u Sremu zadovoljni trenutnim stanjem useva. Za ratare soja isplativa, jer ulaganja nisu velika, cena je dobra, a ta kultura kao predusev podiže prinos i do 10 %.

*Malinari odustali od protesta, nakon sastanka sa potpredsednikom vlade Rasimom Ljajićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Zadovoljni pomakom koji je učinjen kada je reč o zahtevima za klasifikaciju maline.

*Bugarska prijavila izbijanje visoko zarazne stočne kuge (PPR), što je prvi slučaj u toj zemlji, ali i celoj u Evropskoj uniji. Zaraza registrovana na stočnim farmama na jugoistoku, blizu granice sa Turskom.

*Tradicionalni 15. Poljoprivredni sajam u Sjenici otvorio predsednik te opštine Hazbo Mujović, koji je istakao da bi Sjenica trebalo da postane centar Srbije u stočarstvu i poljoprivredi.

[video=youtube_share;OzHs3ipNTj0]http://youtu.be/OzHs3ipNTj0[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:


*Proizvođači iz zapadne Srbije čiji su usevi, kako se pokazalo, najugroženiji zbog vremenskih nepogoda, dobiće značajnije subvencije za osiguranje proizvodnje.

*Kao rezultat prekida žetve zbog loših vremenskih uslova hektolitarska masa opala 20 odsto u odnosu na početno stanje kada je pšenica ušla u punu zrelost.

*Nedavne padavine nisu prouzrokovale veće probleme ratarskim kulturama u Šumadiji. Okopavinama prija nešto više vlage, ali je za dobar prinos neophodno da ih bude još, u pravilnim vremenskim intervalima.

*U Srbiji je više isplativo gajiti rasu koja se kategoriše kao kombinovani tip i upravo zbog toga, i svoje dugovečnosti, simentalac više biraju manji proizvođači.

*Mlekarska industrija zauzima lidersko mesto u prehrambenoj industriji Srbije. Procena je da sadašnje mlekare rade sa polovinom iskorišćenosti.

[video=youtube_share;jDbuYajfy8k]http://youtu.be/jDbuYajfy8k[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Pored modernog Centra za veštačko osemenjavanje životinja, Srem dobija i Centar za doradu kukuruza u Staroj Pazovi

*Poljoprivredna inspekcija počela da kažnjava hladnjačare zbog rada na crno, neispravne vode, nehigijene i poslovanja mimo evropskih standarda

*Mladi poljoprivrednici sve češće odlučuju da se okrenu drugačijoj vrsti proizvodnje malina – organskoj

*U okviru projekta “Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga“ dodeljeni prvi grantovi za nabavku opreme

*Gradska uprava u Kragujevcu raspisala je javni poziv za poveravanje na čuvanje priplodne jagnjadi iz gradskih robnih rezervi

[video=youtube_share;XacbOn7Qu40]http://youtu.be/XacbOn7Qu40[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 26.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Vojvodini počela žetva pšenice, ali ne u velikom obimu, pošto vremenski uslovi diktiraju vršidbu. Кolika će biti cena ovogodišnjeg roda niko još sa sigurnošću ne može da kaže.

*U susret žetvi strnih žita zasejanih na više od 30 hiljada hektara u Šumadiji, Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kragujevac organizovala Dan polja. Prisutni ratari ocenili da će prinosi u ovom delu Srbije biti ispod proseka.

*Toplo vreme početkom meseca ubrzalo zrenje ozimih žita,a česte padavine poslednjih dana ne dozvoljavaju ratarima da skinu usev. Žetva ječma u Mačvi još nije završena, a kiša smanjuje prinos i kvalitet zrna.

*U selima oko Topole sve manje poljoprivrednika bavi se stočarstvom, posebno proizvodnjom mleka. Niska otkupna cena ali i skupa nafta, glavni razlozi zbog kojih se prazne štale u Šumadiji.

*Nakon prethodne dve, katastrofalne godine, ova sezona konačno donela malo radosti pčelarima. Bagrem ponovo medio, dobru pašu donela i lipa, a ovih dana košnice se polako sele na suncokret.

[video=youtube_share;_sfI8xoCiL8]http://youtu.be/_sfI8xoCiL8[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan sreda, 27.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Simboličnim polaganjem kamena temeljca označen početak izgradnje Pogona za za prikupljanje i plasman meda, u Rači. Rok za završetak radova 150 dana, a fabrika “Naš med” trebalo bi da bude u funkciji tokom sledeće godine.

*Objavljen nov konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji. U narednih 45 dana mogu da konkurišu za opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 825 miliona dinara.

*Ministarstvo poljoprivrede će 1. jula raspisati konkurs kojim mlade poljoprivrednike podstiče sa maksimalno 1,5 miliona dinara (12.600 evra). Uslov je da obezbede petinu planiranog novca za buduća ulaganja, a država će im unapred dati ostatak.

*Brojni proizvođači višanja u merošinskom kraju odlučili da prekinu berbu i rod ostave u zasadima. Otkupljivači na počeku berbe nudili od 40 do 60 dinara za kilogram, a trenutno višnju cene od 25 do 30 dinara.

*Berba kajsija u čačanskom kraju u punom jeku, ali proizvođače muči to što se još ne zna otkupna cena. Pojedini hladnjačari plaćaju za kilogram kajsije 30 dinara, što je za pet dinara manje nego lane.

[video=youtube_share;Itqi3yuOv3o]http://youtu.be/Itqi3yuOv3o[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Srbija će ove godine sa njiva "skinuti" oko 3,3 miliona tona pšenice, procenjuju stručnjaci. Za potrebe domaćeg tržišta dovoljno 1,5 miliona tona, a ostale količine mogle bi biti plasirane u izvoz.

*Na sastanku predstavnika Asocijacije malinara Srbije sa ministrom poljoprivrede, Branislavom Nedimovićem, dogovoreno pooštravanje kontrole hladnjača zbog neadekvatnog otkupa i klasiranja maline.

*Vremenske okolnosti poskupele proizvodnju bostana, koja je po hektaru ove godine koštala oko 4.000 evra. Proizvođači tvrde da najniža otkupna cena ne bi smela da bude ispod 15 evro centi po kilogramu, a da li tako i biti zavisiće isključivo od nakupaca.

*Uprava za agrarna plaćanja objavila Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura.

*Manifestacija „Dani gljiva i lekovitog bilja“ biće održana ispred hotela „Divčibare“, od 29. juna do 1. jula. Posle Кopaonika, Divčibare druga planina u Srbiji koja će dobiti gljivarske staze.

[video=youtube_share;m3a-hHa8T5w]http://youtu.be/m3a-hHa8T5w[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 29.06.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Vremenske nepogode u početku godine i kišovit jun, mogli bi da poremete očekivanja da će ovogodišnji rast BDP-a da se zadrži na nivou iz prvog kvartala od 4,6 %.Stručnjaci još uvek oprezni sa prognozama.

*Bavljenje stočarstvom za pojedina seoska domaćinstva predstavlja dugogodišnju tradiciju. Ipak, součeni sa skupom proizvodnjom i niskom cenom mleka, farmeri u Šumadiji do novih grla mogu samo uz subvencije

*U opštini Sjenica ovčarstvo jedna od najzastupljenijih grana poljoprivrede. Pojedina domaćinstva uzgajaju i po nekoliko stotina ovaca, rase sjenička pramenka, a u tome im značajno pomažu subvencije po umatičenom grlu.

*U Srbiji ne postoji nijedna plantaža organskih jabuka. Proizvođači kojima je to osnovna sirovina prinuđeni da je uvoze iz drugih zemalja po ceni od 1,4 evra po kilogramu.

*U opštini Ražanj, u selu Lipovac, raste broj proizvođača zainteresovanih za vinogradarstvo, pre svega zbog uslova koje ovo područje pruža. Širenje zasada vinove loze prati i proizvodnja kvalitetnih vina.

[video=youtube_share;ZhLnhvgH9E4]http://youtu.be/ZhLnhvgH9E4[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Emisija Agro dan za subotu, 30.06.2018

Subotnje izdanje emisije "Agro dan" donosi:

*Zvaničnim uručivanjem sporazuma o finansiranju IPARD II programa, koji je zaključen između Vlade Srbije i Evropske komisije, srpskim poljoprivrednicima omogućeno je korišćenje sredstava u iznosu od 175 miliona evra.

*Narodna skupština Srbije usvojila set zakona iz oblasti radnog prava, koji će, omogućiti jednostavnije angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi.

*Radarski centar "Fruška gora" dobio na korišćenje 530 protivgradnih raketa za sprovođenje zaštite poljoprivrednih useva na teritoriji Vojvodine.

*Zbog veće potražnje za junetinom i otvaranjem ka turskom tržištu cene ove vrste mesa uskoro bi mogle da budu više.

*Jedan od osnovnih obeležja Sjeničkog kraja je i sjenički sir. Porodica Grbović iz sela Štavalj se već nekoliko godina bavi ovom proizvodnjom.

[video=youtube_share;NwXOfggLGUU]http://youtu.be/NwXOfggLGUU[/video]
- - - - - - - - - -

Pogledajte i nedeljno izdanje emisije „Agro dan“:

*Država ove godine za nove zadruge izdvojila 825 miliona dinara, četiri puta više nego prošle godine. Svaka novoosnovana zemljoradnička zadruga dobiće 15 miliona dinara.

*Iako loši vremenski uslovi ometaju žetvene radove, nova žetva je doprinela i rastu berzanskog prometa. Ukupno je preko novosadske Produktne berze prometovano 3.275 tona robe.

*I pored za sada niske vrednosti i zapreminske mase, u požnjevenoj pšenici nisu registrovani problemi sa ostalim pokazateljima prometnog i tehnološkog kvaliteta.

*Zbog čestih padavina ratari u Mačvi nisu stigli da završe žetvu pšenice. Prema procenama ostalo je još oko 30 odsto površina.

*Porasla cena bikova, a razlog leži u slabom stanju stočnog fonda. Obrada zemlje je sve skuplja, kao i drugi troškovi, od energenata do troškova za veterinara.

[video=youtube_share;wPvu1veM1rQ]https://youtu.be/wPvu1veM1rQ[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Jeftinije gorivo potrebna mera, ali do sada nije bilo moguće realizovati smanjene cena za poljoprivrednike. Sudeći prema izjavi ministra Branislava Nedimovića, ni za jesenju setvu neće biti subvencionisanog goriva.

*Iako su sezonski radovi u poljoprivredi u punom jeku, ponuda tih poslova nije velika. Najviše se plaća branje borovnica, gde berači za dan mogu da zarade i do 4.000 dinara.

*Nakon više od tri meseca od evidentiranja, u Arilje stiglo mineralno đubrivo, koje je Vlada Srbije opredelila kao vid pomoći proizvođačima, zbog prošlogodišnjih šteta uzrokovanih elementranim nepogodama.

*Mnogo veću zaradu od klasičnog pčelarstva donosi proizvodnja pčelinjeg otrova – apitoksina. U Srbiji nije mnogo tražen, ali u svetu, cena za kilogram ide i do 140 hiljada evra.

*I pored velikih potencijala, u Srbiji samo 1% površina zasađeno lekovitim biljem. Primer iz Bavaništa može da bude podstrek zainteresovanima za uzgoj lekovitog bilja, koje obezbeđuje sigurnu i dobru zaradu.

[video=youtube_share;96Tq42X3Hm0]http://youtu.be/96Tq42X3Hm0[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan utorak, 03.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Borba države i građana protiv sive ekonomije u Srbiji daje prve rezultate. Najznačajniji pomak ostvaren usvajanjem Zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u cilju suzbijanja rada na crno.

*Još na zimskim savetovanjima stručnjaci upozoravali proizvođače višanja da bez tresača ove godine neće biti dobiti. Sa aktuelnom otkupnom cenom, gde na berače odlazi gotovo dve trećine iznosa, to se potvrdilo i na terenu.

*U selima u okolini Topole najzastupljenije plantaže šljiva, koje su i glavni izvozni adut. Berba ranih sorti počela, hladnjače rade punom parom, a prve količine već izvezene, najviše u Rusiju.

*Za infrastrukturne radove u mesnim zajednicama opštine Vlasotince, lokalna samouprava izdvojila značajna sredstva. Za meštane sela Konopnica, rekonstrukcija mosta, koji je nakon poplava, bio zabranjen za saobraćaj, od najvećeg značaja.

*“Traktorijada 2018“, manifestacija poljoprivrede i agromehanizacije biće održana u Banatskom Novom Selu, u nedelju 15. jula.

[video=youtube_share;_caClbeXLD0]http://youtu.be/_caClbeXLD0[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Do sada požnjeveno oko tri četvrtine površina pod pšenicom. Obilne kiše ozbiljno smanjile kvalitet pšenice koja na nekim njivama još čeka žetvu.

*Jako nevreme praćeno gradom pogodilo sela požeške i lučanske opštine. Najviše stradala Donja Кravarica, gde je šteta na poljoprivrednim usevima 80 odsto.

*Poljoprivredi, kao i svakoj delatnosti, vremenom potrebno usavršavanje i modernizovanje, otvorenost ka novim tehologijama i idejama. Sa tim ciljem planirani razni projekti i saradnja voćarskih udruženja iz Srbije i Slovenije.

*Ministar poljoprivrede Branimir Nedimović rekao da su ove godine rešene neke velike stvari na koje se godinama čekalo, poput IPARD-a, dok tržište poljoprivrednih proizvoda ostaje problem koji zahteva sistemsko rešenje.

*Zbog nestabilnog vremena, zaustavljena berba i zaštita u voćnjacima. Međutim, proizvođačima kruške zbog prevremenog zrenja tog voća, zahlađenje dobro došlo.

[video=youtube_share;uVlt1nkaftI]http://youtu.be/uVlt1nkaftI[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan četvrtak, 05.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Ovih dana žetva pšenice na preostalim površinama krenula punom parom. Za sada, uprkos ranijim najavam, nijedan mlin nije počeo da otkupljuje žito i da plaća spram kvaliteta zrna, to jest po klasama.

*Velike poplave i nevreme, koji su zahvatili pojedine delove Srbije proteklih mesec dana, podižu cenu voća i povrća. Ipak, zbog lošijeg kvaliteta roda, neće biti izvoza, što će povećati domaću ponudu, pa može i spustiti cenu.

*U selima opštine Topola među voćnim vrstama najzastupljenija šljiva. Uprkos lošim vremenskim uslovima, tamo gde nije bilo grada, očekuje se dobar rod – do 40 tona po hektaru.

*Uređenje sela i promocija seoskog i etno turizma, glavni cilj akcije izbora najlepših dvorišta, koju već 12 godina organizuje Gradska turistička organizacija Kragujevac. Ove godine učestvovalo 80 domaćinstava iz 22 sela.

*„Štraparijada” i „Trka galopera” ove godine biće održane po šesti put,15. jula, u Sjenici. Organizator manifestacija Кonjički klub „Tornado”, a ukupan nagradi fond više od 300 000 dinara.

[video=youtube_share;qX7Tv6YLR3I]http://youtu.be/qX7Tv6YLR3I[/video]
 

Agro Dan

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2013
Poruka
1.388
Lokacija
Novi Sad
Agro Dan petak, 06.07.2018

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Objavljeni javni pozivi za podsticaje za nabavku nove mehanizacije,opreme i priplodnih grla i unapređenje proizvodnje. Za povaćaj sredstava mogu da konkurišu samo poljopriverdnici koji nemaju dugovanja prema državi, uključujući penziono i zdravstveno osiguranje.

*Povrtarski usevi i voćnjaci u selu Lopaš, kod Požege, gotovo potpuno uništeni u nedavnom nevremenu, koje je po drugi put u kratkom vremenskom intervalu, pogodilo ovaj kraj.

*Povrtari u Srbiji, posebno oni koji robu prodaju od kuće, prinuđeni da rade što više kultura kako bi ostvarili neki profit. Uvoz i dalje najviše utiče na cene domaćih proizvoda.

*U toku berba maline na jugu Srbije. Pojedini proizvođači razmišljaju da obustave berbu i prekinu sa proizvodnjom tog voća, ukoliko se aktuelna otkupna cena ne poveća.

*Samo nekoliko dana pre manifestacija "Dani višnje" i "Toplički sabor višnjara" najavljenih od 6. do 8. jula, u Prokuplju i Velikoj Plani, Opština Prokuplje otkazala manifestacije solidarišući se sa višnjarima zbog niske otkupne cene.

[video=youtube_share;UFTGNkgZ3So]http://youtu.be/UFTGNkgZ3So[/video]


- - - - - - - - - -

Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

*Deset poljoprivrednika dobilo prve ugovore za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova. Za sredstva iz IPARD-a podneto ukupno 504 zahteva, a u narednih dva do tri meseca biće svi obrađeni, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

*Nekoliko desetina korisnika preuzelo opremu dobijenu kroz projekat usmeren na rešavanje nezaposlenosti teže zapošljivih kategorija stanovništva iz Arilja i susednih opština.

*Trgovci na veliko lubenice trenutno plaćaju od 7 do 10 dinara za kilogram. Kako tvrde povrtari, to je malo za ozbiljniju zaradu i ulaganje u posao.

*Više hiljada pčela uginulo na njivama suncokreta širom Srema. Sumnja se na opasni insekticid kojim je suncokret najverovatnije tretiran, ali niko od pčelara slučaj nije prijavio nadležnima, pa ni fitosanitarnoj inspekciji, koja bi trebalo sve da ispita.

*Proizvođačima rakije iz Šumadije, zahvaljujući projektu „Šumadijska šljiva“, omogućeno da svoje proizvode predstave i kupcima u Beogradu, u specijalizovanoj prodavnici.

[video=youtube_share;YyGfb9exmrQ]http://youtu.be/YyGfb9exmrQ[/video]
 
Vrh