Citat @ironman : ja sam samo naveo argumente za nagib ka kazanu posto se to retko radi pa ljudi misle da je to pogresno.
......a ima i resenja gde se moze jednostavnim okretanjem lule menajti smer nagiba." kraj citata
Bas tako postovani @ironman...Kratko i jasno.Bitno je,da je i ova tema pokrenuta,i da se pocelo "detaljisati" oko destilacije,kao sve znamo (???) ,jos samo da resimo ovaj detalj???Zar ne?
Elem,iz ranijih postova se moze zakljuciti sledece:"koncetracijom alkohola(frakcijoma I.II.III itd), koncentrisu se i aromataci"...Mislim da je iskaz,ili ti naucno saznanje...tvrdnja ispravna??!! (ako ne ...molim argument da nije tako)
Idemo dalje:Nagibom lule ka kazanu se poveca koncentracija alkohola (a samim tim i aromatika) u "mekoj" odnosno u prihvatnom sudu koji sluzi za dalje frakcije..(citaj prepek) po meni je ova tvrdnja ispravna.Podrazumeva se da "kominu" dovodimo na 1 grad..ili ti 0 kako kaze @iromman.
Jos dalje idemo: Nagibom lule ka tabarci radimo isto,kao i prvoj varijanti.Zar ne?Osim sto u prihvatnom sudu imamo "sve i svasta",ili ti i ono sto ne bi smo imali da je lula okrenuta ka kazanu ..Ako iskaz nije tacan..ispravku molim?
Jos,jos dalje: Pravilnom destilacijom meke,koja se nalazi u prihvatnom sudu, ili ti II i III frakcijom odvajamo ostale "smrdljake"..a kao "gotov proizvod" dobijamo rakiju na 24-25 gradi koju dalje negujemo,cuvamo , i ne "apliciramo"..najmanje 60 dana.Znaci bitan je prihvatni sud u kojoj II ili III frakcija ima ovaj procenat alkohola (24-25gradi).Zar ne?Ako gresim..odmah me ispravite..
Posto imam svoje JA .
.nisam probao varijantu "ka kazanu" okrenuta lula..mahom iz objektivnih razloga,ali ove godine cu probati tu varijanti, samo iz jednog jedinog razloga:"Da li cu dobiti vise aromatika nego prosle godine???"Radi se o istim sortama grozdja,Shadone i Cabene (nije tema - grozdje)..tako da vredi probati i doneti neki zakljucak.Znam , da nista ne mogu da pokvarim, ali mozda mogu da dobijem bolje,ili da kazem "Isto ti je to moj Moj Alberte,sve je to relativno!!!!??? "..
S postovanjem Misa
P.S Nisam,mozda,bio jasan sa izrazom "Pravilna destilacija meke..tj 2. i 3.frakcijom" ,ali samo da nacnem temu, podrazumeva i sledece:"Punjene kazana do "optimalne povrsine isparljivosti",znaci ne 120 litara,(obicno 105-110l tu je nejveca povrsina kazana od 120l) ili ti pun kazan..i razblazivanje "meke rakije" vodom u odnosu 70% meka 30% vode.Dodavanjem vode vezujemo one tesko ispariva jedinjenja koje smo dobili nagibom lule ka tabarci..to je za pocetak..O "jacini vatre" ..tj temperaturi ..kasnije...