ZICAPROM
Član
Evo da i ja okačim sliku mog kazana, doduše pre početka pečenja pa su lule samo stavljene za slikanje, ali to sad nije bitno, mada stoje vodoravno bez nikakvih nagiba, ako neko zna da treba drugačije neka napiše. Dakle i ja koristim ovaj uređaj u sredini ali samo u prepeku.Moj kazan je od 160 litara i jedan takav meke rakije se peče ne manje od 3 sata a izađe oko 40 litara na 10 gradi ili 25 stepeni i u tom momentu kad se sklanja ono što ide nema 4 ili 5 gradi kao što neko reče već samo oko 1 grad. E a ne bih rekao da ovaj srednji destilator nema funkciju jer oni koji to tvrde očigledno nisu probali ono što iz njega izađe. On upravo ima funkciju odvajanja metil alkohola u nekom procentu, sigurno ne 100% ali sasvim dovoljno da rakija prođe analize. Tu se koristi princip destilacije pod raznim temperaturama, tako da se u srednjem destilatoru uz pomoć vode koja ga hladi, i sata na kome se prati temperatura, ona održeva na oko 70 stepeni, plus minu 2 do 3 stepena, tako da tu odradi destilaciju metil alkohol a etil kome treba veća temperatura u vidu pare nastavi kroz drugu lulu do glavne tabarke i tu destiliše. Ne kažem da je ovaj aparat svemoguć, inače unutra ima neke tanjire na koje se hvataju kapljice, ali kad probate ono što iz njega istekne pa to ne liči na ništa, gorko je , bljutkavo, ma na sve liči ali na rakiju nikako. E sad ako je to što ima takve osobine, pa šta god da je u njemu, izdvojeno iz rakije, sigurno mora da se dobije bolja rakija. Inače po jednom kazanu prepeka tu istekne 5 ili nešto više litara "otpadne rakije". Ako se dopusti da se u njemu temperatura popne preko rizične granice onda na njemu ide i rakija a na tabarci prestaje ili baš oslabi, što mi se desilo i tu sam imao veći gubitak ali znanje se plaća. Inače prvi litar uvek treba baciti, nikako vraćati a ja, pošto imam na poklopcu kazana ugrađen sat, pratim i kod meke temperaturu i trudim se da održim što duže temperaturu na oko 70 stepeni kad metil alkohol počine a etil još nije, mada tada na tabarci obično duva neki vazduh a manje ide tečnost ali u svakom slučaju tu još nema etila i sve dok je ta temperatura to sve reba baciti, kome je do kvaliteta.Inače na istom principu neki ljudi zagrevaju kominu u posebnim kazanima na 70 stepeni i tako je drže neko vreme i tvrde da se tako odstrani metil alkohol, mada ja to nisam probao a i nemam u čemu da probam.
Ovde sam pokazao od kakve šljive ja spravljam rakiju, dakle konzumni kvalitet samo dobro zrele, zatim mašinu za odvajanje koske sopstvene proizvodnje, kao i koske koje je odstranila a zatim i kazan na kome destilišem. Jedino nisam slikao kace sa komom ali i to ću da okačim, mada tu i nema šta bog zna da se vidi, kace su mi pvc od 500 i 750 litara sa odvodnim crevom na poklopcima koje je stavljeno u flašu sa vodom a poklopci zadihtovani streč folijom.Takođe koristim i muljnu pumpu za pretakanje komine od mašine za iskoštičabanje do kaca i kasnije od kaca do kazana. Inače pošto su mi šljive bile sa procentom šećera od 21%-stenlej, do 24% čačanka lepotica pa čak i do 26%čačanka rodna, dodavao sam prilikom miksiranja u kominu oko 20% vode. Vrenje je ove godine trajalo nešto kraće nego obično, verovatno zbog više temperature, a kad da se peče određujem merenjem šećera u komu refraktrometrom ili širometrom svejedno. Jedino ne koristim nikakve selekcionisane kvasce i vinobran a razlog za to je jer ne znam kako i koje a ovde niko ko zna da se smiluje da objasni, i takođe u kasnijem procesu ne aromatizujem dodatno rakiju suvim šljivama ili sl. jer takođe nisam siguran kako i da li je to potrebno. Inače rakiju čuvam u drvenu hrastovu burad od 500 litara i to na oko 25 gradi a nakon 2 godine razblaživanje u prohromu, samo to još nisam radio jer sam malo veće količine počeo da ostavljam od prošle godine i još nisam vršio razblaživanje osim u malim količinama. Verovatno ću vodu da destilišem sam a odradiću to na recimo 3 puta sa razmakom od po 10 tak dana i za to vreme će rakija da se bistri u prohrom sudu za kupažiranje tj. mešaću je svu odjednom da dobijem ujednačen kvalitet. Nisam načisto da li da je onda opet vratim još neko vreme u drvenu burad ili da pakujem u staklenu ambalažu i da krenem s aprodajom, tj. da li su 2 godine sasvim dovoljne za sazrevanje ili nisu.
Ovde sam pokazao od kakve šljive ja spravljam rakiju, dakle konzumni kvalitet samo dobro zrele, zatim mašinu za odvajanje koske sopstvene proizvodnje, kao i koske koje je odstranila a zatim i kazan na kome destilišem. Jedino nisam slikao kace sa komom ali i to ću da okačim, mada tu i nema šta bog zna da se vidi, kace su mi pvc od 500 i 750 litara sa odvodnim crevom na poklopcima koje je stavljeno u flašu sa vodom a poklopci zadihtovani streč folijom.Takođe koristim i muljnu pumpu za pretakanje komine od mašine za iskoštičabanje do kaca i kasnije od kaca do kazana. Inače pošto su mi šljive bile sa procentom šećera od 21%-stenlej, do 24% čačanka lepotica pa čak i do 26%čačanka rodna, dodavao sam prilikom miksiranja u kominu oko 20% vode. Vrenje je ove godine trajalo nešto kraće nego obično, verovatno zbog više temperature, a kad da se peče određujem merenjem šećera u komu refraktrometrom ili širometrom svejedno. Jedino ne koristim nikakve selekcionisane kvasce i vinobran a razlog za to je jer ne znam kako i koje a ovde niko ko zna da se smiluje da objasni, i takođe u kasnijem procesu ne aromatizujem dodatno rakiju suvim šljivama ili sl. jer takođe nisam siguran kako i da li je to potrebno. Inače rakiju čuvam u drvenu hrastovu burad od 500 litara i to na oko 25 gradi a nakon 2 godine razblaživanje u prohromu, samo to još nisam radio jer sam malo veće količine počeo da ostavljam od prošle godine i još nisam vršio razblaživanje osim u malim količinama. Verovatno ću vodu da destilišem sam a odradiću to na recimo 3 puta sa razmakom od po 10 tak dana i za to vreme će rakija da se bistri u prohrom sudu za kupažiranje tj. mešaću je svu odjednom da dobijem ujednačen kvalitet. Nisam načisto da li da je onda opet vratim još neko vreme u drvenu burad ili da pakujem u staklenu ambalažu i da krenem s aprodajom, tj. da li su 2 godine sasvim dovoljne za sazrevanje ili nisu.