Ovo mi nije bas najjasnije
Silomer i spektrometar nisu jedno te isto ustvari nemaju veze jedno sa drugim silomer je slican grdu za gradiranje rakije i potapanjem u tecnost/vocni most/ocitavate Ekslove stepene t.j. relativnu gustinu tecnosti a spektrometar je laboratorijski merni instrumenat koji se koristi za svasta mozda moze da izmeri i secer u vocnom mostu ali mu svakako nije primarna namena.
Znaci nije isto u svakom slucaju
Sta znaci ovo rezultati treba da budu veci od 15-18,6 da bi moglo da se izmeri ili sta?
@
Srdjan Zorz
U zadnje vreme se za merenje secera najcesce koristi refraktometar ili gore pomenuti silomer to ce vam reci i ako pozovete bilo koju firmu koja je specijalizovana za promet opremom za vinarstvo i destilaciju Refraktometar je dobra stvar i ja ga preporucujem kosta oko 5000 RSD i mozete ga naruciti kod Enovitisa,Vinarsko Vinogradarski Magazin,Agromarket
Kolicina secera u sljivi se krece od 7-15,3% tako da mislim da je eventualno dodavanje pozeljno do 15% mada ako zelite kolicinu na ustrb kvaliteta "nebo je granica"
Postovani,
Tu nema nekog mudrovanja,i siromer,i spektromer (napredna tehnologija ) i reflektomer,mere sadrzaj % secere (i % suve materije itd) ..Tu se naravno slazemo?( a mozda i ne).E sada,kako da ovaj moj uredjaj,koji ti nazivas, reflektomer,sto je i pravilan naziv,napravljen 1952.g (dobijes sliku) , i siromer iz 1926.god.(slika sledi) moze da izmeri % secera kljuku ??
Posto ,reflektomer "zna da izmeri",maksimalne velicene % secera u svezem vocu,sigorno "zna" da izmeri i minimalne kolicine % secera u kljuku.(sto se naravno i pokazalo).Posto su gljivice sel.kvasca,odradile posao % secera u kljuku tezi 0%,vrlo logicno.Naime,ja na taj nacin i "pratim" tok vrenja,znaci pocinjemo vrenje sa npr. 18.6%,posle 3-5 dana bude 12%,pa posle 11dana 7%..itako do 3-4%(gde staje i ostaje na tom %).Napomena je da svaki uzorak izbistrim sa malo vinobrana,kao sto je neko i napisao.e sada sta se radi sa ova 2-3-4 % ,sta je to ...e pa i za to ima leka...u tabali koju dobijete uz "reflektometar" postoji i tabela za suvu materiju..tako da po toj tabeli ovih 2-3-4 %, ne ume da "rastumaci",odnosno "nije citljivo"..Koristeci "tradicinalnu" , tehnologiju,upaljac,ovo,ono, proba na jezik itd...zaista sam 100% siguran da doslo vreme za destilaciju...I tako..mozda nekom ovo moze da koristi...Jbg...nasledis uredjaj koji je 1 u 1. po definiciji ,a ti ga "prepravis" u 2 u 1 ili 3 u 1, (iz 1926.g i 1952.g) ako znas da ga iskoristis..itd..slike slede...
P.S.U svakom slucaju hvala na primedbi,jer ,zaista ,nisam lepo objasnio kako koristim siromer i "reflektomer", a mogu da Vam objasnim kako mozete da prevarite,alkotestre kada vasa policija zaustavi i traze da duvate u balon...probano,radi..
Pss: setih se recenice Pastera :"fermentacija je zivot bez kiseonika:" tvoj citat Pastera...moj citat tvog posta glasi: "Kvasci koji prevode secer u alkohol rade u
aerobnim i anaerobnim uslovima znaci mogu u prisustvu vazduha a mogu i bez dok sircetne bakterije samo u prisustvu vazduha mogu da rade i tako ukisele kom.i",razmisli o tome,ja koristim sel.kvasac koji deluje u aerobnim uslovima i vrlo cesto "provetravam" kljuk i odmah,po zavrsetku vrenja, radim destilaciju da ne bih dobio kvaltetno sirce .. ... Pisem ,malo ,ali opsirno...jbg...nemoguca misija...em malo em opsirno,em ,mozda,glupo...itd
E sada jedno pitanje za @kiccu, da li je to što košta 5000 RSD ovo sa treće slike, i da li se sa njim može meriti i % šećera zrelog voća i % šećera u kljuku, da znamo kada treba da se peče rakija ?
Postovani,
Izvinjenje za kiccu,njemu je upuceno pitanje,naravno da moze,ja nesto slicno koristim,mada je ovaj moj iz 1952.godine..Citaj ovaj predhodni post...