Ракија од шљиве

ubovicratko

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2011
Poruka
2.324
Ja taj koeficijent ne uzimam u obzir. Izračunam, a onda kada sam blizu gradiranjem kontrolišem dobijenu jačinu.
Opet ponavljam, razblažujem uglavnom planinskom vodom(sa Šargana) a ne destilovanom, ili nedaj bože omekšanom iz apoteke.
A sto bi placao vodu ako imas izvor vode koji ne muti kod razblazenja.
Mada mucenje se najvise i desava ako se rakija spusta ispod 45%

mirosti

Član
Učlanjen(a)
15 Apr 2011
Poruka
5.614
Ova planinska voda ne muti, ali se ni ona ne meša lako. Znači ima onaj izgled kao da se ulje sipa.
Zadnjih godina jako malo razblažujem uopšte, ostavljam je za konzumaciju na 57-60. Ovi moji se navikli i kažu da je pitka i ovako.
Za slavu sam ove godine imao dvije svoje rakije(od požeške i krušku) i dvije vrhunske flaširane jelički dukat i neku iz markovca.
Služio sam prvo ove tuđe/ brendirane/ izvikane, međutim, gostima se nije naročito svidela, tražila se ipak moja rakija..
Jako mi žao što mi ove godine propalo 600-700 kg šljive požeške, nisam stigao pokupiti. Dobra godina bila za voće, dala bi ekstra rakiju..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Lazar Miljkovic

Novajlija
Učlanjen(a)
3 Maj 2022
Poruka
23
Evo da pokrenemo malo temu opet. Koliko odvajate rakije na početku, da li stavljate gazu na posudu u koju izlazi rakija i da li precedite opet kroz gazu rakiju? Mi porodično pečemo rakiju već dugo, ali sam ja početnik pa ne znam puno o tom odvajanju, ostavljanju u buradi i još nekih takvih stvari.

ben roj

Član
Učlanjen(a)
30 Mar 2013
Poruka
1.495
Ja kad pecem meku ne vadim prvenac.

Ja u lulu ubacim grnacicu sa kudeljom da se rakija ide niz kudelju i ispod lule na posudu stavim mali levak u koju obavezno stavim cistu gazu.

Ispecem svu meku.

Onda isperem kazan, lulu i kiler , to su one cevi u tabarci.
I onda pravim prepek i isto stavim kudelju u lulu i gazu.
Kod prepeka u meku nista ne sipam vode. Sporije lozim da bi destilacija bila mirnija.
Kod prepeka vadim prvenac.
Na kazanu od 85 litara ja odvajam oko 1 litar prvenca.
Ovde su kolege preporucile da se na primer od 0,7 dcl hvata u casama po 1 dcl i onda probom videti kada treba prestati sa hvatanjem prvenca, odnosno sta iz casa staviti u prvenac a sta u srce.

Prestajem da vadim srce kada iz lule padne na jacinu od 18 do 20 gradi.
Srce koje sam izvadio ne bude ispod 65 stepeni a najcesce je 66 ili 67 stepeni.

Kada zavrsim sa prepekom onda uradim jedan kazan za destilovanu vodu. Obicno napravim od 30 do 35 litara destilovane vode.
Onda kazan operem, sacekam da se ohladi i vratim na mesto.
Srce rakije ostavim u hrastovo bure i ne podesavam jacinu.
Neko pocne da podesava jacinu posle 6 meseci a ja pocnem sa 1 godinom.
I to radim najcesce od tri puta . Vreme izmedju sipanje destilovanja vode obicno mi bude 3 meseca.

Evo, ovo kada si rekao da si pocetnik, me je podstaklo da prenesem kako ja radim sa detaljima koji mislim da pocetniku moze da koristi.

Vrh