kolege, jedno pitanje, kakva su vam iskustva sa bakteriozom na paradajzu. ja sam se borio prošle godine prvi put od kada radim paradajz, ne baš uspešno, ove godine vidim početak zaraze na par listova. kako se to najbolje drži pod kontrolom, znam da je lečenje skoro nemoguće. sta od preparata na bazi bakra koristiti???? mislim da žena od koje kupujem rasad ima problem sa tim u plasteniku u kom rasad proizvodi. jer evo druga godina kako uzimam rasad od nje, više F1 hibrida je u pitanju, i opet se bakterioza pojavila, a nikad ranije nisam imao problem sa tim. prošle godine je bilo dosta i u okolini, pa nisam pridao značaj toliko. a sad sam siguran, jer moj kum koji je uzeo isti taj rasad ove godine od iste te žene, iako je promenio parcelu sa paradajzom,napravio je petogodišnji plodored, i kod njega se pojavila. Komšija koji gaji paradajz na 20 metara od mene, a rasad nabavlja na drugom mestu nema problem. nije to velika zaraza, jedva se primeti na starim listovima na nekoliko biljaka, ali tao je počelo i prošle godine, samo ja nisam znao šta je pa se to posle proširilo i zahvatilo ceo zasad. do kraja jula je bilo pod kontrolom, a posle je već uzelo maha. moram napomenuti da sam seme kupio ja sam, znači nije do semena, to su ensa zaden semena, deklarisana, uvezena, sto posto ispravna. Ima li neko savet kako da to držim pod kontrolom?