Хм, да поделим своје ставове, можда ће некоме бити од користи.
Као што је већина вас овде рекла, превентива и одгој су најбитнији, ако од малена овнић научи да сте ви "алфа" то је најбоље. Нема мажења, пажења, пипкања по глави, храњења из руку, итд. То није куче.
А шта ћемо са онима који не науче или су купљени, из мог искуства, а откако знам за себе, гајимо овце, и имасмо битке с њима и отац и ја, ако је он почео да јури/удара/убија ту се мало шта може исправити. Посебно су батине контра продуктивне.
Може се пробати са неким актом доминантности/субмисивности, то јест да га доведете у њему јако напријатну и неприродну ситуацију, да он схвати да му ви можете у било ком тренутку урадити шта год хоћете, да је беспомоћан, нпр. ухватите га и обалите на леђа, на земљу, и задржите кратко, уз мало вике и халабуке, коју касније можете поновити и без обаљивања, јер ће он повезати те звуке са опасношћу, и непријатном ситуацијом у којој је био, по потреби поновити (ово је упалило са мојим Јованом који је био поприлично несташан и сада је миран).
Али сто овнова, сто ћуди, чак и ако научи да сте ви алфа, и даље ће покушавати да наметне доминацију другим посетиоцима пашњака, тора. Њима је то у генима.
А ако сте ован у хороскопу као ја, онда није тешко бити већа овнина од њега.
Шалу на страну, онај сам савет прочитао у литератури пре неку годину, и испробао на неколико различитих овнова, за сада ради, ако неко буде пробао, молим вас нека подели то са нама. Свакако је боље од батина, јер ће он то схватити као изазов, а има и смисла са становишта психологије животиња. Не боли а лако се изведе. Ако ће то спасити овна кога платисте дебеле паре да оде под нож, вреди пробати, зар не.