Šumske jagode

Jeste, oni imaju 30-35% cena im je 23 dinara, ima onaj iz nisa na kupujemprodajem. Kod njega je 20 di i kaže da je 40%. Mada gledam slike koje je objavio etiketa na mreži je "sigma" :)

Jeste, oni imaju 30-35% cena im je 23 dinara, ima onaj iz nisa na kupujemprodajem. Kod njega je 20 di i kaže da je 40%. Mada gledam slike koje je objavio etiketa na mreži je "sigma" :)

Bas tako, sigma mreze on prodaje, klasifikuje kao 40%, a sigma kao 30%, ista roba naravno, kod njega 20, direktno kod ovih 23, sve nelogicno, ali tako je to kod nas.
Ja sam kod njega kupio, sve korektno.

Jel moze savet oko postavljanja mreze za sencenje...koliko visoko treba da budu stubovi? 2 metra ? na koliko metara se postavljaju stubovi, da li treba da ima mreze i "sa strane"? na koji nacin ste mrezu fiksirali za stubove?

Poslednja izmena:
Bagremovi stubovi, 310cm, 60 u zemlji, 250 van, sajla ili zica fiksirana preko reda stubova, pricvrscena za kosnike na krajevima. Preko se nabacuje mreza I fiksira stipaljkama koje se koriste za protivgradnu mrezu. Stubove sam stavljao na svaki drugi red jagoda, rastojanje u redu 6m. Ako je red stubova na krajnjim redovim jagoda onda nema potrebe za mrezom sa strane, ako ne, onda treba. Ovako sam uradio nakon tri godine eksperimentisanja sa "jeftinijim" resenjima. Na vrhovima stubova treba staviti zastitu od cepanja mreze, npr isecene flase od jogurta.

Inace, berba je pocela kod mene u nedelju. Godina obecava.

Hvala Borkov puno...tako cu i uraditi sa stubovima, a mrezu cu da porucim od onog nislije, rekao si da je sve bilo korektno kada je on u pitanju. Zanima me samo sto si postavljao mrezu na dva i po metara, jel ima potrebe za tolikom visinom?...kod mene ima par jagoda da se ubere, jos nije to-to, ali nadam se da ce uskoro....zelim ti dobru godinu:)

Ja još nisam postavio ali ovako sam planirao samo imam plan neki veći razmak stubova (3-4 banka) videću mozda je borkov u pravu, i meni je prva godina sa ovim jagodama pa ćemo probati. Inače i mi smo počeli sa berbom, prvi put 1,5kg, pre niki dan 2,5 (imam nekih 7ari) predpoostavljam da tako počinje kažem opet nisam je do sada sadio. Malo me je obeshrabrilo eko sušenje sadnica sto se javilo negde oko 4% ali se dobar deo ponovo vraća....?

Normalno je da se po neka osusi. Visina mozda deluje da je preterana, ali iz prakse, definitivno nije. Takodje na svaki drugi bank je provereno taman. Berba tako i pocinje, po malo, meni u trecoj godini, oko 900 biljaka, prva berba oko 3kg.

Ok je borkov i za visinu slično sam i ja mislio zbog provetravanja i fukcionisanja unutar, jedino razmak ali ti si već isprobao pa možes reći i iz iskustva. Ovo za sušenje predpostavljam i ja da je normalno neka neka, ali kad se javi ovako više , ako nista ružno deluje :). Nisam zaključio šta je uzrok zato mi i privlači pažnju, jaka lepo razgranata i samo klone. Neke su nanovo krenule iz bokora a od nekih definitivno nema ništa.....

Bagremovi stubovi, 310cm, 60 u zemlji, 250 van, sajla ili zica fiksirana preko reda stubova, pricvrscena za kosnike na krajevima. Preko se nabacuje mreza I fiksira stipaljkama koje se koriste za protivgradnu mrezu. Stubove sam stavljao na svaki drugi red jagoda, rastojanje u redu 6m. Ako je red stubova na krajnjim redovim jagoda onda nema potrebe za mrezom sa strane, ako ne, onda treba. Ovako sam uradio nakon tri godine eksperimentisanja sa "jeftinijim" resenjima. Na vrhovima stubova treba staviti zastitu od cepanja mreze, npr isecene flase od jogurta.

Inace, berba je pocela kod mene u nedelju. Godina obecava.

Ја сам сада први пута засадио култивисану, шумску или како год је називали јагоду. Купио сам неке саднице које се размножавају као и ова стандардна јагода, преко ''бркова'' који у додиру за земљом пуштају жилице.

Имате ли ви овакву или неку другу сорту и имате ли какве информације овој сорти.

Иначе ја сам почео са бербом нешто мало и покушавам је продати на пијаци. За сада иде некако.
Унапред хвала ан одговору. Поздрав.

Ne, ja imam sortu Regina koja ne pusta brkove.
Po kojoj ceni prodajes I kakvog je kvaliteta par sati nakon berbe, posto ove moje omeksaju brzo.

Kupina ja imam od svega po malo,,imam i standardne,imam i stalnoradjajuce,imam i bele,a imam i sumske ali sorte quatro stadjione,,a ovo gore sto sam napisao o ceni odnosi se na bele jagode koje nemam puno ali se prodaju dvesta grama za cetristo dinara i idu ekstra....

[video]http://poljoinfo.com/attachment.php?attachmentid=9582&d=1463391826[/video]

http://poljoinfo.com/attachment.php?attachmentid=9581&d=1463391802

Ја има ове. Имаш ли каквог искуства са њима до сада и знаш ли која је ово сорта. Хвала.

А те стално рађајуће како се оне размножавају. Ако ти није проблем, обзиром ан ове кише, ако може мали курс.... Хвала.

Kupina voleo bih da ti pomognem ali neznam koje su te,,vidi se da su sumske ali neznam koja sorta,,ja sam sa mojom sortom za sada zadovoljan,,tek trebam sa njima malo vise da se pozabavim,,a sto se stalnoradjajucih tice sorte imam irmu i albion i prezadovoljan sam sa njima a razmnozavaju se stalonima kao i druge...

Nisu sterilne, jednostavno drugaciji tip biljke, a inace formira mlade biljke tako sto na cvetnoj grani krenu zilice I tu se ukoreni. Radjaju podjednako I u cetvrtoj goidini, za dalje cemo da vidimo, ali ne pada mi na pamet da ih krcim.

[QUOTEjednostavno drugaciji tip biljke, ][/QUOTE]
Nije sija nego vrat ..moze samo da se bokor uveca i nista drugo . mozes da ih beres i u petoj godini .. ali koliko ces da uberas . da nisam drzao pa ajde . ja te krstim a ti ....

Kupina gde si kupio te sadnice tih sumskih jagodica....koliko roda daju odprilike???

Одговорићу ти приватном поруком.

- - - - - - - - - -

Ne, ja imam sortu Regina koja ne pusta brkove.
Po kojoj ceni prodajes I kakvog je kvaliteta par sati nakon berbe, posto ove moje omeksaju brzo.

За сада 700-800 динара. Уберем их ујутру и оно сто остане увече може да се поједе. Мада не остаје нешто много око 50 грама. Нисам остављао за следеће јутро. Пакојем их по 80 грама (чаше пластичне), 100 грама, 200 и 300 грама (пластичне чиније) па како ко воли.

Ја је сада имам први пут и могу рећи да што се тиче кувања слатка није лоша, чак шта одлична. Купују је и на 50- 100 грама за јело. Нема неких промедби али мислим да није за следећи дан поготову сада услед великих падавина.

Видећу када крене сунце како ће бити.

Jedno pitanje u vezi zasene. Kod postavljanja jeste li stub stavljali na sredinu širine mreže (kao kod one protivgradne kad postavljaju) ili na krajevima mreže naravno uz nagib i različitu visinu stubova?

Ma ništa ne kasniš i moje cvetaju, doduše i beremo ih ali zasenu da pripremimo počinju vrućine jun je kad će.....

Nazad
Vrh