Šljiva

Ja imam 2 velike Felicije, jednu malu ali nju cu da menjam jer nije najbolja sadnica, i ona prva cveta u odnosu na Stenlej, Rodnu, Ranu i Lepoticu... Dobra sorta, stize 10ak do 15 dana posle Stenleja i Rodne... Nije do sada problem bila trulez ali realno, zadnje nekoliko godine su susne, narocito leta... Svetlo plavi su plodovi, bas lepi...

Drustvo,sta moze da bude sljivama druga je godina i listovi bukvalno preko noci pozute,ne svi ali recimo 10%... a neki listovi su bukvalno izgoreli...?

Za ovih skoro 35 godina koliko se bavim voćarstvom, nikad nisam imao slučaj krađe u voćnjacima, a bila se razna vremena, nevremena i situacije...Na onom najstarijem šljivaru imam Lepoticu i Stenley...obe su podbacile u cvetu + mraz + suša...ali ostalo je oko 60%.Lepoticu sam obrao oko 20. jula, a ovu drugu planirao oko 20. avgusta...Kažem planirao jer kad smo šurak i ja došli pre neki dan, imali smo šta i da vidimo....sve očišćeno, samo po koja u vrhovima ostala...realno sumnjam na jednog komšiju, ali naravno da nemam nikakav dokaz.Ta njiva je inače na kraju atara, pa tako retko ko tamo zalazi, a realno u avgustu i nema radova po obližnjim oranicama i šumama.Radim preko 3ha, mraz mi je obrao skoro 80% gledano u celosti (jabuke, kajsije 100%), ostalo je nešto krušaka koje ovih dana meljem za rakiju, jedan manji vinograd i te matore šljive koje je gospodin obrao...Obrao, ali ostalo je nepokošeno jer 2 meseca nisam kosio jer su redovi nešto uži, pa da ne bi mlatio...pa evo pokosih čoveku da mu bude sve uredno, znam da nije imao vremena i da je bio zauzet berbom i stražom,Ne pamtim goru godinu za voće, a ovo me je totalno porazilo...

Kosio rotacionom kosačicom, STIHL FS 250 i Oleo-Mac BC 280

Poslednja izmena:
Zadnjih godina u ovo vreme razmišljam na glas... emocije, knjige, internet svi su stava da je Lepotica vrhunska a Stenlej nula bodova. Kako na početku reče svake godine u ovo vreme razmišljam i razmišljam iz ugla proizvođača Stenlej je broj 1 šljiva na ovim prostorima. I znam da ću verovatno već od sutra pričati hvalospeve o lepotici i kvalitetu rakije itd, ali rezidba, održavanje, berba, rodnost, prodaja sve je na strani Stenleja, a i rakija ako se ispoštuje prvo zrelost šljive pa ostalo ne zaostaje za rakijom od Lepotice.

Možda sam omašio temu ali da pitam. Kako se kreće plaćanje zaštitara koji vodi računa o voćnjaku? Da li neko ima iskustva i dodira sa tim poslovima?

Dejane lepo izgleda, mada sam mišljenja da u ovom momentu bolje da ide neko dublje podrivanje, pa da to lepo izmrzne pa onda freza na proleće. Koliko vidim dosta koristiš frezu mora se voditi računa o plužnom (freznom 😁) djonu...
Ja u mojim šljivama sledeće godine ću probati bez freze, uzeo sam neki podrivač od 3m, sa 13 S opruga, da testiram kineza do maksimuma. Plan mi je njime u proleće, pa laki podrivač pa tanjirača.
U ovom periodu ja idem sa riperom, 3 radna tela i moram da priznam da itekako znači...

Mislim ne znam šta još imaš od priključaka, ali svakako odličan posao....

Nego kolege, šta mislite o Tomi Vinkoviću za tresenje šljiva? Kapiram da se može naći za 1500~2000e, i tresač klasični, prost sa sajlom?
Hteo sam da uzimam hidraulični tresač sa rukom, ali kinez mi glomazan kao i 542 sa kabinom kad polegnu grane, ovakav neki.
A za slične pare uzmem Tomicu i najprostiji tresač, kapiram da neće imati toliku moć da oštećuje koren ali da će da radi posao...
I ostane mi traktorče, da čisti sneg recimo itd.

Zatravljen mi je voćnjak, ne freziram nego samo kosim travu. Trebao bih da bacim stajsko đubrivo ali nema svrhe kada ga ne mogu uneti u zemlju. Da li imate neki predlog šta uraditi? Da iskoristim samo veštačko đubrivo?

@Sicko1984
Sto se tice Tome, ja ga koristim u malinama, izdrzljivi su, mogu reci i da je okretan.
Mane su volan, luft u zglobu ako ga ima, kardansko vratilo nije kao kod standardnih traktora i vrti u levo, tako bi ti i za to trebalo inverzija sto ti je nesto preko 100€…
Za to sto tebi treba mislim da bih ti zavrsavao odlicno posao.

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh