Šljiva

Ja imam 2 velike Felicije, jednu malu ali nju cu da menjam jer nije najbolja sadnica, i ona prva cveta u odnosu na Stenlej, Rodnu, Ranu i Lepoticu... Dobra sorta, stize 10ak do 15 dana posle Stenleja i Rodne... Nije do sada problem bila trulez ali realno, zadnje nekoliko godine su susne, narocito leta... Svetlo plavi su plodovi, bas lepi...

Drustvo,sta moze da bude sljivama druga je godina i listovi bukvalno preko noci pozute,ne svi ali recimo 10%... a neki listovi su bukvalno izgoreli...?

Za ovih skoro 35 godina koliko se bavim voćarstvom, nikad nisam imao slučaj krađe u voćnjacima, a bila se razna vremena, nevremena i situacije...Na onom najstarijem šljivaru imam Lepoticu i Stenley...obe su podbacile u cvetu + mraz + suša...ali ostalo je oko 60%.Lepoticu sam obrao oko 20. jula, a ovu drugu planirao oko 20. avgusta...Kažem planirao jer kad smo šurak i ja došli pre neki dan, imali smo šta i da vidimo....sve očišćeno, samo po koja u vrhovima ostala...realno sumnjam na jednog komšiju, ali naravno da nemam nikakav dokaz.Ta njiva je inače na kraju atara, pa tako retko ko tamo zalazi, a realno u avgustu i nema radova po obližnjim oranicama i šumama.Radim preko 3ha, mraz mi je obrao skoro 80% gledano u celosti (jabuke, kajsije 100%), ostalo je nešto krušaka koje ovih dana meljem za rakiju, jedan manji vinograd i te matore šljive koje je gospodin obrao...Obrao, ali ostalo je nepokošeno jer 2 meseca nisam kosio jer su redovi nešto uži, pa da ne bi mlatio...pa evo pokosih čoveku da mu bude sve uredno, znam da nije imao vremena i da je bio zauzet berbom i stražom,Ne pamtim goru godinu za voće, a ovo me je totalno porazilo...

Kosio rotacionom kosačicom, STIHL FS 250 i Oleo-Mac BC 280

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh