Šljiva

Učlanjen(a)
20 Mar 2014
Poruka
63
Lokacija
Mladenovac
Nisam neki stručnjak za voćarstvo pa sebi ne bi dozvolio da ocenjujem koji je način ispravan da bi se “genetski materijal” prenosio. Nameru da se zasadim C. Ranku imam već nekoliko godina koje sam proveo istraživajući i skupljajući iskustva. Obišao sam nekoliko komercijalnih zasada kupujući šljivu za rakiju, a unazad nekoliko godina sa kumom pečem rakiju s tim da je on daleko iskusniji od mene. Ove godine smo ispekli oko 3.5t ranke i 2.5t požegače uz nekih 1.5t dunje i 2t kruške. E sad, ranku smo kupovali od čoveka koji je gaji već 20-tak godina sa prinosom od 25-30kg po stablu svake godine. Njegovo iskustvo je da se ona intezivno reže kako bi imala konstantan rod i ne bi lomila grane. Medjutim, njegov prihod po površini je mali pa se i on odlučio na vadjenje zasada. Kako meni nije primaran prihod od voća nego kvalitet same šljive sigurno ne računam na 40-50kg po stablu. Kum i ja zajedno imamo oko 200 stabala, dok je kod mene odnos divljih i ovih iz rastila 40:30 kod njega je 30:90 pa ćemo videti rezultate.


Ovo je divlja (potočarka) ranka stara godinu dana, a sledeća slika je tek posadjena ranka iz rastilaRazlika je ogromna i već se vidi da će divlja kaskati za ovom iz rastila. Sam korenov sistem je daleko razvijeniji kao i skeletne grane. Na sledećoj slici je Dejan koji mi je slikao jednu sadnicu pre slanja.Moram da napomenem da smo na sličnim nadmorskim visinama, kod njega 410m dok je moj plac na 380m.
Požegača je, suprotno opštem ubedjenju, uvežena sorta i prihvaćena kao domaća, dok je Crvena ranka, ili Darosavka, poreklom iz sela Darosava udaljenog samo 15-20km od mene. Ova šumadijska autohtona sorta, sa Požegačom, daje najcenjeniju rakiju a ujedno je vrlo otporna na šarku i druge bolesti ( za razliku od Požegače). Ako je cilj kvalitetna rakija, a uz to ne postoje uslovi za sadnju i održavanje Požegače, nema bolje sorte.
Javljaću ovde kako se biljka razvija i, naravno, zatražiću i pomoć i savete.
 

ubovicratko

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2011
Poruka
2.034
Lokacija
Sombor
dobra mu je i cena...
ima izdanaka i kod Dragan Avdic, i pored ranke ima i belosljivu i moravku kao oprasivace, ja sam nabavio turganju, ali je mlada i u narednih par godina bih mogao imati kalem ako kome treba, dok ne krene da daje izdanke, kad bude imala izdanke javim
sto vise oprasivaca treba ako se ja pitam
 

Gorski Car

Član
Učlanjen(a)
21 Sep 2012
Poruka
3.503
Lokacija
Шумадија - СП
Konacno prava diskusija...
Pisali smo o Ranki ranije na predhodnim stranama. Iskreno najvise volim kad se Ranka pomene zato sto ne postoji bolja rakijska sorta sljive, uz sve to je nasa :osmeh:

Godinama unazad razmisljao sam da podignem zasad Ranke i uvek odustajao iz raznoraznih razloga. Pre svega nisam mogao da nadjem toliko izdanaka, pa bih morao da sadim u nekoliko navrata (a to je odugovlacenje)... Druga stvar, nisam mogao naci toliko izdanaka (a da budem 100%siguran) da je to TO (ko zna kojih sve sorti ima po zapustenim Sljivarima). Da je genetika kako treba, jer samobesplodnu sortu saditi iz kostice je takodje lutrija sa genetikom (bar po knjigama)...

Pre jedno 10tak godina posadio sam oko 60komada Ranke iz izdanaka( da probam), ali su jako sporo napredovale. Ne znam sta je bio razlog pa sam ih povadio (moje misljenje da su izdanci bili predebeli (2cm),matori za presadjivanje i da nisu mogli lepo da se prime)...

Jedne godine resim da sadim neku autohtonu sortu pa u nedostatku sadnica Ranke, posadio sam Bugarku(Moravku), iste godine bio je problem sa susenjem sadnica, pa se iznerviram ::jako_besan:: i preorem sve i posadim Stenlej...

Koliko god voleo Autohtone sorte nisam imao uspeha sa njima (razlog lose sadnice)...Ako uspem nekad sam da proizvedem kvalitetan sadni materijal od Crvene Ranke sigurno cu je posaditi...

Inace misljenja sam da treba podici moderan zasad Crvene Ranke: gusta sadnja 4x1,5 max 4x2m. Gusta sadnja da bi se sprecilo lomljenje grana, manja krosnja, sto krace grane, FULL pomotehnika, FULL agrotehnika, djubrenje, navodnjavanje...! Mislim da bi to bilo ekstra!

Poznajem coveka koji ima zasad Crvene Ranke i odrzava je isto kao i Stenlej (rezanje, zastita) i radja mu svake godine...


Dok ne posadim nove, Imam starih ranki 20tak stabala preko 40godina starih... Pa kad rodi ispecem dobru rakiju :ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
20 Mar 2014
Poruka
63
Lokacija
Mladenovac
@Gorski Car zaista hvala na podršci u ovoj “diskusiji”, delimo mišljenje po pitanju rakijske sorte. Nažalost, tržište još nije dovoljno “edukovano” da bi prihvatilo kvalitet kakav ima rakija od ranke. Ono što se smatra odličnim u jednom kraju Srbije u drugom je “brlja”. Medjutim mora se naglasiti da ranka nije dobra ni zašta drugo i to je njen, još jedan, “nedostatak”. Onaj poslednji je možda i najozbiljniji, problematične sadnice. Koliko znam, postoji 5-6 podvrsta ranke, a samo jedan ili dva su samooplodjivači dok ostalih 3-4 traži drugu sortu za oprašivanje. Prednost guste sadnje se ogleda i u tome što je ona i rasla kao divlja iz izdanaka i tako formirala guste voćnjake, ali su onda prinosi zaista minimalni, tek toliko da opstane takoreći. A nije velika razlika u prinosima ni kod redovnog orezivanja, bez obzira na sve agroteh mere, i kad se uzme cena otkupa prihodi su vrlo diskutabilni. Mislim da su to osnovni razlozi što mnogi odustaju od zasada ranke. Ali, kao što je kolega napisao, nema bolje rakije od rakije dobijene od ranke :)
 
Učlanjen(a)
30 Nov 2017
Poruka
213
Lokacija
Nis
Koji je najbolji uzgojni oblik za formirati za sljivu stenlej, rastojanje 4.75 * 3.80?
Zasad podignut pre mesec dana.

Sent from my CUBOT CHEETAH 2 using Tapatalk
 
Učlanjen(a)
6 Dec 2011
Poruka
1.163
Lokacija
Krusevac
Zavisi od nacina obrade koji planiras i sta imas u planu od mehanizacije da koristis

Poslato sa ATU-L21 uz pomoć Tapatoka
 

Strahinja kv

Član
Učlanjen(a)
25 Jan 2013
Poruka
265
Lokacija
Kraljevo
Pozz sljivarii.. Imam jedno pitanje radi se o ozbiljnoj povrsi i pod Crvenom Rankom, od jedno 2h koja je u planu saditi se jesenas ili do godine zbog samih izdanaka.. Interesuje me sam uzgojan oblik, razmak sadnje itd.. Svakakav savet je dobro dosao .

- - - - - - - - - -

U mom malom voćnjaku od 70-tak šljiva sadio sam prošle jeseni Crvenu Ranku izvadjenu iz okolnih voćnjaka gde raste kao divlja. Nije se pokazala koliko god sam se trudio oko nje. Pre dve godine sam ispratio gospodina Dejana sa Gledić planine iz sela Rakija koji je najavio da želi da napravi rastilo ranke. Ove godine sam od njega poručio preko 50 sadnica i prezadovoljan sam kvalitetom sadnica. On ih je sadio iz koštice i želja mu je , kao i moja, da obnovi zasade ove naše autohtone vrste.

https://m.facebook.com/groups/1986866128233767

Ako ne možete da otvorite njegov profil na Facebooku, javite da vam pošaljem kontakt.
Pozdrav

Sto se tice njegovih sadnica, nije on sadio iz kospica vec vadio po gledicu.. Posle ih je samo utrapio, i ojacao im korenov siatem nista vise..
 

marceta.b.

Član
Učlanjen(a)
10 Okt 2013
Poruka
1.198
Lokacija
Bukovac/Novi Sad/
Da li ste stitili sljivu od mraza sa ekofrizom?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Imali to potrebe i efekta, ne znam do kolikog minusa ekofriz radi posao. Mislim da šljivu unište tek ekstremni minusi u fazi cvetanja i zametanja plodova a tada to sredstvo dali deluje??? Ja sam imao sneg u cvetu pa šljiva rodi... nije to kajsija.
 
Učlanjen(a)
20 Mar 2014
Poruka
63
Lokacija
Mladenovac
Pozz sljivarii.. Imam jedno pitanje radi se o ozbiljnoj povrsi i pod Crvenom Rankom, od jedno 2h koja je u planu saditi se jesenas ili do godine zbog samih izdanaka.. Interesuje me sam uzgojan oblik, razmak sadnje itd.. Svakakav savet je dobro dosao .

- - - - - - - - - -Sto se tice njegovih sadnica, nije on sadio iz kospica vec vadio po gledicu.. Posle ih je samo utrapio, i ojacao im korenov siatem nista vise..

Još sam se o svemu informisao pa i o Dejanovom rastilu. Istina da je dobar deo rasada iz izdanaka ali je i jedan deo iz koštice. No, ne samo iz njegovih saveta, došao sam do oprečnih info o načinima sadnje, orezivanja i uzgojnog oblika. Ono što je, po ličnom zaključku, možda najefikasnije za C.ranku nema veze sa školskim primerima i savetima. Mehanizacija diktira razmak. U mom slučaju je 3x3m ali samo zato što želim što manje intervencija na stablu. Puštam je do 3 god uz orezivanje tek po koje vodopije, a onda mi je nameranda orežem sve one koje prekrivaju plod u neku vrstu vretenaste kupe sa ciljem da plodonoste grane imaju najviše svetla. Podmladjivanje tih grana ću raditi tek 5-6 godine s tim da će sama gustina sadnje ograničiti razvoj stabla. Namera mi ke da radim sve ručno što je na većim zasadima verovatno neisplativo. U svakom slučaju, savet je da se ova sorta što više prepusti prirodnim faktorima.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.074
Lokacija
Smederevo
Nisam neki ekspert u šljivarstvu ali moje ramišljanje ide u pravcu da je crvena ranka divlja šljiva. I da ona treba da se pušta da raste što više. A da se plodovi skupljaju u etapama kako koji sazri. Da se podbira što se kaže. Mislim da je upitno divlju sortu pokušati prilagoditi savremenim uzgojnim oblicima. Ali vredi pokušati. Ta rakija nema premca.
Želim vam uspeh i da fotografije redovno postavljate da bi zajedno uživali.
 

Sicko1984

Član
Učlanjen(a)
18 Mar 2016
Poruka
468
Lokacija
Niš
Ja ću ove godine da probam na 0,5 h 4x2,5 ili čak 4x2m, i vitko vreteno će da bude uzgojni oblik, sorta Stenlej. Do sad sam išo krunu i 4x4 ili 5x4 zavisi od terena.
 

gandrad

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2014
Poruka
1.735
Lokacija
jagodina
Što se tiče ranke...(pričam kako sam ja uradio kod mene, bez pretenzija da insistiram na apsolutnoj ispravnosti )ja sam je uvek formirao na vazu...
E sad, da li je to najbolje i najdelotvornije za ovu sortu, ne znam, ali meni, nekako odgovara, zbog berbe i prskanja i niskog rasta koji se postižena taj način, a mislim da i lom grana je mnogo manji...jer u ranijem periodu ( od kad znam za sebe pa do pre desetak godina), skoro pola ispečene rakije od te šljive, smo koristili drva-granje od loma te godine u našem starom šljivaru...Naravno da se koristio prirodni-divlji , "uzgojni oblik". Inače razmak, kod mene 4x3 , na blagoj strani inače, mislim, da komotno može i 3x3 , naravno u zavisnosti od mašina koje bi se koristile...
 
Vrh