Šljiva

Na jednom mestu oko kuće imam kontra slučaj tri rane i 30 lepotica i za sada u 5god nije bilo problema sa oprašivanjem.

Rana uvek ima problem sa oprašivanjem:cvetic:

- - - - - - - - - -

Meni su u istitutu za voćarsto rekli da su najbolji oprasivči za Ranu ,Rodna i Stenlej, U njihovim ogledima se največi broj dana poklapa cvetanje, inače čovek (da ga neimenujem sada javno) je doktorirao na oprašivanju šljive

E h...ga sad, mora da postoji naćin.

- - - - - - - - - -

Na njihovom sajtu stoji da su oprašivači Lepotica, Rut i Stenlej.

- - - - - - - - - -

Da pored ovih cveta zajedno i sa Rodnom ali su ove navedene kao oprašivači.

E h...ga sad, mora da postoji naćin.

- - - - - - - - - -

Na njihovom sajtu stoji da su oprašivači Lepotica, Rut i Stenlej.

- - - - - - - - - -

Da pored ovih cveta zajedno i sa Rodnom ali su ove navedene kao oprašivači.

Postoji, Ruska dzenerika. Nije proverena prica al cemo probati, ima logike. Naravno ako je rana kalemljena na istoj.

Mislim da i Rusku kaleme na našu običnu Dzanariku... nije mi jasan post... ustvari kažeš da je moguće da Čačanska rana bolje rađa ako je kalemljena na Rusku dzanariku... ili...

Pozdrav svima,imam oko 150 stabala cacanske lepotice i rane stare petnaestak godina pa neznam vredi li sad kreciti stabla posto to do sada nije radjeno i planiram da prskam bakrom .Imate li vi neku preporuku sta bi jos mogao da sad da odradim.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Ne,ne, rekao mi neki rasadnicar da je dobra ruska dz. kao oprasivac za ranu,sad kolko mu je verovati... to je vrv fora kao za tresnju ko u blizini tresnjara ima divlju t. nema problem sa oprasivanjem

- - - - - - - - - -

Ja sam mislio stenly za oprasivaca posto je sadim sad i ubacicu par Ruskih dz. pa sts mu Bog da

Pozdrav svima,imam oko 150 stabala cacanske lepotice i rane stare petnaestak godina pa neznam vredi li sad kreciti stabla posto to do sada nije radjeno i planiram da prskam bakrom .Imate li vi neku preporuku sta bi jos mogao da sad da odradim.

Bakar sada ili uskoro kada opadne veci deo lista pa jos jednom pre vegetacije. Krecenje ne mora uz bakar, ali nije lose odraditi, pomaze u svakom slucaju bar da ne krene prerano. NPK sa vise P i K sada, a na prolece azot itd.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Orezes dobro, tj sklonis sve sto smeta u kruni, posle dva prskanja protiv monilije iako hoces jos neko pa za dve godine ima da bude fest rod.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Orezivanje sam planirao za prolece a sad sam uradio sa frezom ceo vocnjak i u planu krecenje i prskanje bakrom.Dodaje li se jos nesto u krec osim soli ?

Pozdrav, imam malu dilemu, hocu da povadim nekih 15-tak krusaka i jabuka i da umesto njih posadim sljivu i visnju, ovih dana bih stare vocke iskrcio a u toku zime da posadim mlade...Da li je dobro saditi u istim jamama, sto mi je veci posao jer vise moram da otkopam da povadim korenje, u smislu bolesti ili slicno sto mogu stare vocke preneti mladima, ili da kopam pored nove jame a ove stare samo da posecem?

Pozdrav, imam malu dilemu, hocu da povadim nekih 15-tak krusaka i jabuka i da umesto njih posadim sljivu i visnju, ovih dana bih stare vocke iskrcio a u toku zime da posadim mlade...Da li je dobro saditi u istim jamama, sto mi je veci posao jer vise moram da otkopam da povadim korenje, u smislu bolesti ili slicno sto mogu stare vocke preneti mladima, ili da kopam pored nove jame a ove stare samo da posecem?

Nikako u iste jame. Stare vocke poseci, izvadi panjeve i sto vise zila i zatrpaj. Znaj da se na korenu koji truli javlja gljiva truleznica koja moze da napadne i koren mladih biljaka. Zato se preporucuje da se u istu parcelu posle vadjenja starih stabala ne sadi nista barem 3 godine. Pre zatrpavanja jama baci krec u njih radi dezinfekcije.

Gde ima kvalitetnih sadnica šljive,zvao danas institut nemaju stenleja ,navodno sve otišlo za izvoz,a pre dve nedelje mi rekli da ih zovem početkom novembra da sadnica ima :sta:.
Treba mi stenleja (80 komada) i čačanske lepotice (20 komada).?

Ja sam prošle sedmice uzimao kod Antica,ima i prvu i drugu klasu pa ko šta voli nek izvoli
Gde ima kvalitetnih sadnica šljive,zvao danas institut nemaju stenleja ,navodno sve otišlo za izvoz,a pre dve nedelje mi rekli da ih zovem početkom novembra da sadnica ima :sta:.
Treba mi stenleja (80 komada) i čačanske lepotice (20 komada).?

Поздрав,
имам питање за познаваоце ове области, да ли је за гросу фелицију потребан опрашивач? Хвала унапред

Nazad
Vrh