Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Posadio sam pre mesec dana 250 stenleja-'krupnog' i skratio na 80cm. Listajuci temu video sam da se presek moze premazati tutkalom ili voskom. Da li je kasno da sad premazem da ne bi izmrzle kojim slucajem do proleca?
Pozdrav ljudi,
Hteo bih da na dzanarike koje sam posadio prošle godine nakalemim neku drugu, rakijsku sortu šljive. Pretpostavljam da je to moguće uraditi pretpostavljam da su te sadnice bile jednogodisnje, tako da sada imaju dve godine. Stablo je već poprilično "odebljalo"... I one su već bile kalemljene... Postavio sam i sliku.. Otprilike ovako izgledaju i ostala stabla. Ima ih 30...
Ako je ovo moguće, koji način i koju sortu mi preporucujete? Meni je ranka pala na pamet
Hvala
Sent from my K013 using Tapatalk
Aktivna materija je virus... Istraživao sam u poslednje vreme o tome kako suzbiti šljivinu osu - plum sawfly i šljivinog smotavca - plum fruit moth - organskim proizvodima. Šljivin smotavac je leptir i on se može 'loviti' kao i jabukin smotavac pomoću klopki koje se mogu napraviti i u kućnoj varijanti:
Organic Codling Moth Control using Homemade Traps
Okačite nekoliko klopki i čekate da se 'podave' dok gusenice prave hodnike kroz plodove.
Iz ovog linka koji je kolega Šljivar postavio a svojevremeno nas je i Deda Lala uputio na te preparate, može se videti da biopesticid Lepinox Plus može da se koristi za šljivinog smotavca.
Eto i novosti da se može koristiiti i ovaj preparat MADEX - veliko hvala kolega!! Ako je 'aktivna materija' virus onda možda može da se koristi i protiv šljivine ose odnosno protiv gusenica samo treba biti stalno u voćnjaku i pratiti razvoj situacije i tretirati kad treba.
Druga stvar je šljivina osa. Nisam pronašao da se išta koristi za tretman a da piše da je baš za šljivinu osu.
Postoje lepljive klopke-ploče bele boje za šljivinu osu i feromoni koji privlače ženke šljivinog smotavca na lepljive ploče. To je isto dobra varijanta samo se treba naružati i kupiti kopke i feromone po dva tri od obe vrste po drvetu i čekati cvetanje....
Preventiva: Šljivina osa (faza) prezimljuje u zemljištu ispod šljive na dubini od 5cm... okopavanje u jesen i još neki put kad uslovi dozvole zimi i moguće je da se redukuje broj...
Šljivin smotavac (faza) prezimljava u kori drveta pa bi obavijanje kartona oko drveta pomoglo da položi jaja u karton koji će se menjati na par nedelja.
Takođe odstranjivanje zaraženih tj. ubušenih plodova sa drveta i onih koji su opali kao redovna aktivnost...
Zaključak: Kada bi se sveobuhvatno krenulo na suzbijanje sa svim klopkama, feromonima, biopesticidima, okopavanjem, jačanjem tla i samog drveta siguran sam da bi uspeh bio moguć tj. da bi se broj štetnika smanjio na prihvatljiv nivo od odprilike četvtinu ubušenih plodova koji su organski proizvedeni. To je po meni sasvim dovoljno i prihvatljivo....
Naravno uz ogroman trud i rad koji teško može da se pretoči u nagradu kroz uvećanu cenu proizvoda jer kupac niti je upoznat niti zna da ceni takav proizvod... barem u Srbiji.
Razumem one koji u precvetavaju koriste insekticide i sa malo muke i para postignu cilj - neubušen plod ali niko nikada nije rekao da će drugačiji put biti i lakši....
Jeste...Jel ovo rodna?
Polana je u pitanju. Obe voćke su u prvoj godini, pa se ni ne dodiruju...pozz. neko rece gore ,posadio malinu izmedju redova! pa se pitam kako to uspeva? i koja malina je u pitanju?
- - - - - - - - - -
pozz. neko rece gore ,posadio malinu izmedju redova! pa se pitam kako to uspeva? i koja malina je u pitanju?