Vocar
Član
@Djansla, malo mi je teško povjerovati da baš nikakva bolest ne napada ili štetočina. Ako ima mrava na tvom voćnjaku, budi siguran da ima i biljnih vaši. Doduše, intenzitet može biti itekako manji ali da je baš nema ne vjerujem. Sa većim površinama jedne iste voćne vrste, u ovom slučaju šljive od 0,5 - 1 i više hektara, mogućnost i intenzitet pojave bolesti se mnogo povećavaju. Što se tiče "odvajanja" dijela voća za lične potrebe, mislim da takav stav uopšte nije u redu. Ne bih tretirao svoj voćnjak nikad u životu nečim što ni sam ne bih konzumirao (mislim na voće). Probaj takvu priču ispričati budućem kupcu pa prenesi reakcije
@Matkee, šarka je svugdje. Ako ima mali broj stabala zaražen i koja su udaljena par stotina metara od voćnjaka može se desiti da nikad ne dođe do oboljevanja. Prvi put kad se pojavi, ona će tu uvijek i biti..i nema nikakvog načina suzbijanja (osim drastičnih mjera).
@Matkee, šarka je svugdje. Ako ima mali broj stabala zaražen i koja su udaljena par stotina metara od voćnjaka može se desiti da nikad ne dođe do oboljevanja. Prvi put kad se pojavi, ona će tu uvijek i biti..i nema nikakvog načina suzbijanja (osim drastičnih mjera).