Postovani,
Imam isti problem za cacanskom ranom (imam svega 3 od sadnice 9 god.starosti ,ali je ukus te sljive prva liga,zato ih i cuvam)...Cveta u buketima,bar ove godine,mada je pre 2 godine "prezivela" radikalnu rezidbu,odnosno svedena je sa "metle gradinire" na neki normalan uzgojni oblik.Elem,agrotehnika je ispostovana do kraja,plavo ulje,krecenje(krec+sumpo+kuhinjska so),prskanje u cvetu(protiv monilije-koriscen je "mirage"),posle djubrenje,rezidba itd..(nisam naveo pravilan redosled radnji),ali oko 60% formiranih plodova je odpalo (velicine 2 palidrvca sibice,samo pozuti i odpadne).Nije bilo mrazeva,bilo je malo oscilaciju u temperaturi,ali nista dramaticno..Ovo sto je ostalo sada je vilicine 1.5 lesnika.Primetio sam sledece:Svi plodovi koji su ostali nalaze se na donjim rodnim granama,a u visim je ostala po neka sljiva,ili grozd po 2-3 ali retko..
I sledece,termin "lose odmetanje" nije mi jasan,ili se svodi na pricu "Devojka je dobra ali je malo trudna"..Mala sala...Znaci,ili si trudana ili nisi...ili si zametnuo plod ili nisi,"malo si zametnuo" meni nije to jasno,a ako postoji taj termin u nauci ,onda vec u subotu palim motornu testeru i na njihovo mesto stavljam "Ranku" ovu nasu sumadijsku da se nje sit najedem a i dobre rakije "napecm"...Saljem i slike ako treba....pa bes me nerviraju..ali ih ipak cuvam...
S postovanjem
Misa D_fiskal