Šljiva

e7528b29997f0ca12d3830da866eeda3.jpg

Imam par stabala rut geštetera.Plodovi brzo omekšaju,loša je za transport. Može se prodavati na lokalnim pijacama. Ova sorta sazreva rano ako ne i najranije od ostalih sorti šljiva.

Послато са GT-I9505

Nemam č. ranu,najbolje bi bilo ako neko ima obe ove sorte u voćnjaku da napiše tačno vreme sazrevanja.

Послато са GT-I9505

Rut stize 15-20 dana pre rane, imam dva stabla u vocnjaku. Iza njih stize kalifornijska. Kalemar koji mi je prodao sve u lepoticu, uvalio mi je od svake po par komada. I to nije kraj, imam i rodnu i stenlej. Kalemovi su zasadjeni pre 6 godina, Jednog momenta sam hteo da pocupam "strance" i da odem kod tog kalemara da mu bacim u dvoriste, nisam hteo da se pravim blesav! Sad sam pored njih zasadio lepoticu.

Rut obilno rodi svake godine, jos prakticno i ne sazri, pocne da opada. Plod joj je rosse boje skoro pa duplo sitniji od rane. Organizovan otkup nema, bar ja nisam cuo za to.

rut a ni kaliforniska se u principu nemogu prodati u nekoj kolicini,za ruse nisu transporte,za pijacu ako ne prodas za dan-sva mozes da bacis,jedino ko moze da se veze sa par nekih marketa pa da protn eneku mal;o vecu kolicinu,u suprotnom moze 1-2 drveta samo za licnu upotrebu,kolega zupa100 iz kog si mesta,moze na pp

Da li da bacim NPK 8:16:24 sada oko vocaka ( sljive, jabuke, kruske, visnje) ili da sacekam prolece? Na jesen sam rasturio kozji stajnjak i oriljao oko vocaka...

NPK đubriva se uglavnom bacaju u jesen verovatno ni sad nije kasno ali nije za proleće.

- - - - - - - - - -

Neko je ranije spomionjao Timočanku nemogu da nađem sad,imali je zasađeno i kakva su iskustva naročito iskustva sa prodajom.

Danas stigle sadnice Lepotice i Rodne koje sam po preporuci stručnjaka posadio u zasad Najbolje I Rane kao oprašivače. zahvaljujem članu @miroljubceful na sadnicama i ostalim članovima na pomoći oko izbora oprašivača.

Sadnice koje sam posadio kao oprašivače ,su visine oko 1,5 do 2 metra neke imaju nešto grana a neke su prut. moje pitanje je dali se na šljivi uspešno radi zasecanje iznad pupoljaka da bi dobio spratove,planirao sam da ih ostavim na neku vrstu vretena pa da ih nebih sada kratio. na trešnji sam to radio i pokazalo se super ,e sad na šljvi neznam:sta:

Rovašenje se po pravilu i radi prilikom kretanja vegetacije, može se raditi i prilikom rezidbe ali ako je izvodite u februaru. Inače kod šljive je malo manje delotvorno nego kod trešnje, koja se i ne može formirati bez ove promotehničke mere. Ako imaš prutove, moj ti je savet da ih ipak prekratiš, jer rovašenje kod šljive treba koristiti za uravnoteženje krune kad vam fali 1 ili 2 grane. Skrati ti to na jedno 80 ili 90, samo da ima bar 5 zdravih pupoljaka ispod toga, a onda ako hoćeš vreteno krati tako da ti ispod reza na oko 1cm ostane jedan dobar pupoljak iz kog će pustiti produžnicu za naviše ( buduće stablo) i imaćeš opet vreteno. Jedino za vreteno je bilo potrebno zasaditi ih u gušćem sklopu.

tako kazem ovih dana,odnosi se na februar,tj rezanje,uzimanje kalem grancica i ujedno da odradim to zarezivanej ili kako rece kolega strucno rovasenje,da budem iskren nikada nisam radio to do sada,pa mi onaj snimak od pre neki dan dade ideju da odradim i to,e sad stvarno nisam znao kada je ternim za taj deo posla,tako da cu sve to odraditi pred sam kraj februara

Nazad
Vrh