Širokoredne sejalice "Maja" i "Lara"

Већи мотор, мање се мучи и потрошња је мања.
На колико обртаја мотора сејеш ако је кардан на 1000?
Mislim da je to bilo 1-2 sezone na oko 1400-1500 obrtaja.
Posle prodaje 539 sam bio prinudjen da sejem za rusom i 4r sejalicom, plasio se potrosnje i odem drugu da posejem 5+2kj, vratio se kuci i iz kante od 12l nasuo da je prelilo i ostalo malo u kanti, oko 11l je stalo najvise.
Drugi put merio sa NH i setvospremacem, mislim da nikad vise nisam merio potrosnju.

Drugar seje sa jd 4045 i Majom sa diskovima bez ikakvih problema (možda samo na jednoj njivi gde je kratka i oštra uzbrdica).

Uf, jeste 5045 ali ne bih rekao da su ramena jača.... Možda ista.
Al recimo i da jesu, po gabaritima mi se čini da nije nešto previše veći traktor od 539. Ako bi se na 539 nakačili tegovi u prednje točkove i napravio nosač napred i dodao još 1-2 od 20-30kg, mislim da bi nosio 4r diskosnu maju.

Ako IMT-533-539 nosi OLT PSK 6 u sjetvi soje onda bi trebao nosit i Maju 4 reda. Naravno par utega treba ići naprijed i hidraulika treba biti uredna.

E kad bi moglo na fergusona okačiti 12-redi maju i da troši pola litre po ha e to bi bio posao ali to će bidne kad na ku.cu izraste nokat.Posle nam kriv proizvođač kad se nešto desi ali no.

Manje kg ima prazna imt žitna i mislim da je bliže kačenje traktoru tj manja poluga.
Ono što sigurno znam je da su silom prilika dvojica u selu kačili sigma žitnu sejalicu za imt 539 koja je prazna 800kg a semena ide oko 300kg, ali su imali pumpu hidraulike od 560-577, poluge i ramena čini mi seod 542-549 gomilu tegova napred i to je išlo jaaaako teško. E sad ako Maja ima 620kg i kačenje joj daleko, to bi moglo biti vrlo slično opterećenje kao i ovi što su imali.

Poslednja izmena:
Imam Maju 4 reda, imam i 539, moze da je premesti, mogao bi vrv i da je vuce u setvi al' da seje ne verujem. Propinjao bi se na svakoj grudvi, a i pitanje koliko dugo bi hidraulik izdrzao. Ja sam je fergom premestao praznu, pa bude klackalica, a ne jos da nesto ima u baterijama.

Ja bih pre rekao da 23 imt lulasica,pa i disc,su tu 400kg tezine po meni,mozda 500kg max.Pa nema ona gvozdja na sebi za neku normalniju tezinu koju bi sejalica trebala imati,kad je bunker skoro prazan na svaku malu grudvu u njivi odskace.

Tako je. Oko 400kg je prazna koliko se sećam. Dok smo je imali nosila je RaJkovica, ali mnogi u selu su je nosili sa 539 (ili još uvek nose). Naravno, napred tegovi, dobra pumpa.... jbg za bolji traktor nije bilo love,a ako je slučajno i postojao jači traktor pored 539 taj je bio zadužen za predsetvenu pripremu koju je radio ispred ovog što seje jer nije bilo vremena da jedan uradi sve.
Mislim da je takva situacija i kod kolege @IMT539'98, da ima fergusona i čini mi se lovola ili tako nešto pa ne može sve da odradi sa jednim traktorEm. A ako će kasnije kupiti malo jači traktor, onda je potpuno razumljivo što sad gleda diskosnu Maju, sad će se malo patiti ali će barem imati rešenu sejalicu, a ne da je menja nakon par godina.

Kolege jedan lezaj na tocku diska kod maje mi je propao, zanima me da li mogu na licu mesta da ga izbijem ili moram skidati sve, i da li ima seger negde ?

Tako je. Oko 400kg je prazna koliko se sećam. Dok smo je imali nosila je RaJkovica, ali mnogi u selu su je nosili sa 539 (ili još uvek nose). Naravno, napred tegovi, dobra pumpa.... jbg za bolji traktor nije bilo love,a ako je slučajno i postojao jači traktor pored 539 taj je bio zadužen za predsetvenu pripremu koju je radio ispred ovog što seje jer nije bilo vremena da jedan uradi sve.
Mislim da je takva situacija i kod kolege @IMT539'98, da ima fergusona i čini mi se lovola ili tako nešto pa ne može sve da odradi sa jednim traktorEm. A ako će kasnije kupiti malo jači traktor, onda je potpuno razumljivo što sad gleda diskosnu Maju, sad će se malo patiti ali će barem imati rešenu sejalicu, a ne da je menja nakon par godina.
Dva fergusona i same titan 190, imam agriu kukuruznu sejalicu ali ne moze da useje gde je tvrdja priprema, za pravu diskosnu sejalicu nemam traktor oba da se kupi to je velika investicija i onda trazim sta bi mogao sa fergusona da vucem, ima diskovi da se stave od pla met zrenjanin da li ima neko iskustva sa njima
d262c3d3c5e8e48c6a1400d0dd25f647.jpg

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh