Šecerna repa 2014

Iako je najavljena niza cena repe 2014 dali cete povecati povrsine pod njom

• da

Glasovi: 24 42,9%
  • ne

Glasovi: 32 57,1%

• Ukupno glasača
    56
  • Anketa je zatvorena .
MOju repu je isto ubila cerkospora. SAda samo razmišljam sta da radim, da li da je pustima da retrovegetira i vadim krajem oktobra ili da se guram među prvima. Prinos je oko 6 vagona, sadržaj šećera oko 13,5%.
Na šančevima smo juče vadili repu, original više nije prvi, tibor je sada bolji. Original je skroz rasturila cerkospora. Tri zaštite smo radili i spremamo se za cetvrtu u ponedeljak. Prosek šećera je oko 13,8% za 8 sorata. POjedine sorte koje imaju još lisne mase, će ga verovatno još prestići. Godina je zaista neverovatna. Sada ću postaviti par slika sa naših ogleda i selekcije. Razlike u tolerantnosti su ogromne.
original

nora

dve prethodne sorte jedna pored druge

sortni ogled ministarstva, po četiri reda je jedna sorta.

deo naše selekcije, godina je odlična za izdvajanje linija tolerantnih prema cerkospori

još jedna slika sortnog ogleda za ministarstvo

Bez uvrede, malo mi je cudno da institut ne moze da odradi zastitu kvalitetno. Verovatno imate instrumente za merenje vlaznosti vazduha koje mozete postaviti na parcelu i da prskate tacno kada su uslovi za razvoj.

Original je jako osetljiv, ali je prinosan. Tibor u prosecnim godinama nema sanse protiv originala.

Probao sam ja sa Acantom 1l/ha, 0.8l/ha i 0.6l/ha. Razlike po meni nema. Zato mislim da nema efekta prskati dozama preko maksimuma.:cao:

Cerkospora se javila krajem juna na osetljivim sortama. Prva zaštita je urađena acantom 04.07., dok zaraze nije bilo na većem delu parcele. Druga je urađena 17 dana kasnije, treća dve nedelje posle druge. U ponedeljak će biti dve nedelje od treće. U ovakvim uslovima ću najverovatnije morati da idem sa pet tretmana, jer ćemo konačno vađenje imati najverovatnije u novembru. Da li sam trebao da imam i šesti tretman, mislim da ne. Mislim da će i pet biti više nego dovoljno. Ne mogu da verujem da je razmak između prva dva tretmana napravio toliku štetu. Ne možemo mi titrati osetljivim sortama i raditi zaštitu kada se šteta javi kod njih.
Inače prinos repe je više nego odličan, original sada ima preko 8 vagona, prosek ogleda je 78 tona po ha. Za mesec dana repa je napredovala 2 vagona u proseku. Rezultati su za nepoverovati. Idemo dalje. Pratim razvoj situacije i javljam.

Probao sam ja sa Acantom 1l/ha, 0.8l/ha i 0.6l/ha. Razlike po meni nema. Zato mislim da nema efekta prskati dozama preko maksimuma.:cao:

Ja sam 30. 07 prskao eminentom i umesto po ha nasuo dozu po kj greškom naravno(6l na 5 kj)Prekjuče sam ponovo išao sa sferom i nema vidljive razlike dez obzira na duplu dozu,dakle bacanje para.Po meni je bitniji kvalitet prskanja i količina vode:ppozdrav:

...a u NS srez će morati na Holmera na rozete da zavare još dodatne armature da ne poispada repa iz kombajna.Lišća imate i za izvoz a repe tu i tamo ja sam prvo pomislio da je zelen posejan.:sta:

@mica967

Pitanje da li ce i dogodine biti ok cena. Cena secera je jako niska i na ovu cenu niko nema racuna ni mi, ni secerane. Problem je sa secernom trskom iz Juzne Amerike i jeftinom izvoru secera.

Za koji dan u planu peti tretman sa Sferom ili Amisterom. Sta nadjem.

ja danas prskao 4 put repa izgleda odlicno nisam poneo aparat da slikam prskao danas sa bravo 1,5 l i rias 0,45l po ha

Ja je posejao ove godine prvi put.....

Ako ove godine mišliš da nama::novac::neznam kad misliš da će biti,šta da si je prvi put sejao 2012?.Prošle god.prosek je kod mene bio oko 40t kj.Finansiski rezultat odličan,po mojoj proceni kad bi sad vadio ima 50 t.a gde je još 45dana,Realno ću biti zadovoljan sa prošlogodišnjim finansijskim rezultatom i svako ko drugačije misli ili je početnik u repi ili je nerealan:ppozdrav:

Ako ove godine mišliš da nama::novac::neznam kad misliš da će biti,šta da si je prvi put sejao 2012?.Prošle god.prosek je kod mene bio oko 40t kj.Finansiski rezultat odličan,po mojoj proceni kad bi sad vadio ima 50 t.a gde je još 45dana,Realno ću biti zadovoljan sa prošlogodišnjim finansijskim rezultatom i svako ko drugačije misli ili je početnik u repi ili je nerealan:ppozdrav:
Sada imas 50t po kj?

Nazad
Vrh