Šećerna repa 2024

utorak izvadili repu plative 1.8 v po lancu,slabo...od pocetka bila dobra,cista hvalili je ljudi,ali ...inace preko 30 % odbili na trulu,necistocu i digestiju.zavrsio sa repom,nikad vise,tesko je raditi sa lopovima..nisam jos dobio zaduzenje za repromaterijal(ovi iz zadruge nemaju vremena) pa me zanima dal je neko racunao koliko su troskovi repromaterijala po lancu *(seme,herbiciti,fungicidi,vestak znam cenu...)da bi video kde sam finansiski..

Meni dodje na 2000e/ha zakup,vadjenje,samo nafta bez rada i amortizacije i kompletan repromaterijal.
Zakup 500e/ha
NPK 500kg * 50e = 250e
Urea 200kg * 40e = 80e
Seme 1.2 * 180e = 216e
Pipa 2 tretmana 3.5l * 20e = 70e
Betanal 3.5 * 30e = 105e
Goltix 3.5 * 25e = 90e
Safari 120gr * 30e = 35e
Lontrel 1l * 25e = 25e
Graminicid 2 * 20e = 40e
Insekticid 10e
Bor 10e
Cerkospora 4 tretmana 80kg blauvit 90e
film 20e
Unify, Spyrale, Revivit, Sigura 100e
Vadjenje 250e
Nafta 150e
Ispadne 2041e/ha.
Cene repromaterijala su pisane sa PDVom.

Poslednja izmena:
A od pola odbiju dugove i ne ostaje za isplatu skoro pa ništa.... druga polovima po ugovoru do 31. dec.

Konacno gotovo sa secernom repom za ovu godinu. Organizacija i tok kampanje katastrofalan ove godine,poceo sam da razmisljam o prelasku kod Yu-dina.

Kad se podvukla crta prosao sam odlicno sobzirom kakva je godina.

3 roka vadjenja sam imao.

9.9 35t plative po k.j digestija 16,7% necistoca oko 10% bez trule

25.9 45t plative po k.j digestija 15,6% necistoca 11% i 2% trule

i poslednje dve najbolje parcele gde su me zaklali kao prase pred svecare

15.10 60t bruto repe svedeno na 45t plative sa necistocom 16% digestijom 14% i bez trulezi. Pišam im se na labratoriju i analizu

Ovu sezonu repe sam zavrsio sa lepim prinosom od 44t po k.j plative repe prosecnom digestijom 15,3% i trulezi 1,9%

Za sledecu godinu sam smanjio povrsinu za 50%,pa nek je Kostic seje i nek pravi 105t repe po hektaru.

Kazu iz secerane da ce repu vadjenu 21 avgusta, da plate oko 15. novembra.
A za proslogodisnju subvenciju treba jos neka izjava, pa ce navodno biti uplacena pocetkom novembra.

Izvadjena repa danas. Utovar za par dana. Valjda će biti u proseku tri vagona po ha. Dve njive katastrofa. Do salaša onako. Malo sam eksperimentisao i bio poprilično opušten. Nisam koristio insekticide na te dve njive, a nisam ni pratio da li je bilo cikada. Pod salasom ih nije bilo. Čist propust sa moje strane.
S obzirom na iskustvo sa kasnom setvom na institutu i činjenicama da nam dve godine uzastopno digestija pada sa 17 na 13 posto od početka septembra do oktobra, razmišljam da dogodine posejem repu tek krajem aprila kada posejemo sve ostale jare kulture.
Na institutu su nam digestije trenutno oko 15,5 u proseku. Ima sorata i sa 16,7. Ali jako je mali broj uzoraka sa digestijom ispod 14, dok je kod mene bilo uzoraka i sa 12.
Posto i u narednom periodu ne očekujem rana vadjenja repe, a da unazad par godina uglavnom nam pada digestija tokom jeseni, i da bukvalno ništa ne dobijamo poslednja dva meseca, smatram da ću ovim načinom proizvodnje ostvariti veći finansijski efekat.
Na ovaj način može da se uštedi u tretmanima protiv cerkospore. Na institutu smo ove godine imali samo jedan tretman, a merkantilna nijedan. Takodje bi smanjili za jedan tretman i borbu protiv korova. Tako da bi na taj način smanjio troškove. Sreća mi nemamo problema sa pipom, tako da tu ne vidim opasnost.
Takodje krajem vegetacije repa bi nastavila da raste, a da ne dodje do velikog pada digestije. Tako da bi na taj način nadoknadio pomeranje roka setve. No videćemo da li ću imati toliko strpljenja i sezoni 2025. Ovu želim u svakom slučaju sto pre da zaboravim

Au doktore mislio sam da sam ja najgori ove godine ....
Sto se mene tice bice sezona 2025 bar na 3.75kj najgore njive koja je neki dan podrivena i ceka izazov. Bela, glinovita zemlja.

Nazad
Vrh