Izvadjena repa danas. Utovar za par dana. Valjda će biti u proseku tri vagona po ha. Dve njive katastrofa. Do salaša onako. Malo sam eksperimentisao i bio poprilično opušten. Nisam koristio insekticide na te dve njive, a nisam ni pratio da li je bilo cikada. Pod salasom ih nije bilo. Čist propust sa moje strane.
S obzirom na iskustvo sa kasnom setvom na institutu i činjenicama da nam dve godine uzastopno digestija pada sa 17 na 13 posto od početka septembra do oktobra, razmišljam da dogodine posejem repu tek krajem aprila kada posejemo sve ostale jare kulture.
Na institutu su nam digestije trenutno oko 15,5 u proseku. Ima sorata i sa 16,7. Ali jako je mali broj uzoraka sa digestijom ispod 14, dok je kod mene bilo uzoraka i sa 12.
Posto i u narednom periodu ne očekujem rana vadjenja repe, a da unazad par godina uglavnom nam pada digestija tokom jeseni, i da bukvalno ništa ne dobijamo poslednja dva meseca, smatram da ću ovim načinom proizvodnje ostvariti veći finansijski efekat.
Na ovaj način može da se uštedi u tretmanima protiv cerkospore. Na institutu smo ove godine imali samo jedan tretman, a merkantilna nijedan. Takodje bi smanjili za jedan tretman i borbu protiv korova. Tako da bi na taj način smanjio troškove. Sreća mi nemamo problema sa pipom, tako da tu ne vidim opasnost.
Takodje krajem vegetacije repa bi nastavila da raste, a da ne dodje do velikog pada digestije. Tako da bi na taj način nadoknadio pomeranje roka setve. No videćemo da li ću imati toliko strpljenja i sezoni 2025. Ovu želim u svakom slučaju sto pre da zaboravim